آب در اختیار هر ایرانی یک سوم متوسط جهانی است
سخنگوی صنعت آب کشور با حضور در برنامه میز اقتصاد شبکه اول سیما به تشریح وضعیت منابع آب، میزان بارش و نقشه راه آب بر اساس سند ملی امنیت غذایی و برنامه هفتم توسعه پرداخت.
به گزارش «انرژی امروز» از وزارت نیرو، عیسی بزرگزاده سخنگوی صنعت آب کشور با حضور در برنامه میز اقتصادی شبکه یک سیما ضمن تشریح وضعیت بارشی کشور اظهار کرد: در مقیاس کشوری از نظر بارش در سال نرمال قرار داریم؛ اما با توجه به اینکه ایران به طور کلی کشوری خشک و فراخشک است، بارش متوسط کشور کمتر از یک سوم میانگین جهانی است و داشتن یک سال نرمال نباید شائبه برخورداری از آب کافی را به وجود آورد؛ چرا که حجم آب در اختیار هر ایرانی در مقایسه با متوسط جهانی حدود یک سوم است.
وی با اشاره به اینکه ایران کشوری پهناور است و هر منطقه دارای اقلیم منحصر به فردی است، افزود: میزان بارشها و رخداد سیلابها در یک استان نمیتواند پاسخگوی استانی دیگر باشد و لازم است میزان بارشها را در مقیاس منطقهای و محلی بررسی کنیم و توزیع و پراکنش بارش در هر منطقه باید محاسبه شود.
وی وضعیت ذخایر سدها در هر منطقه از کشور را متغیر خواند و خاطرنشان کرد: در مناطقی از کشور ذخایر سدها نسبت به بلند مدت مشابه و سال گذشته، آب کمتری در اختیار دارد و از هموطنان خواستار قناعت و مدیریت مصرف هستیم.
نقشه راه آب الزامی برای توسعه
سخنگوی صنعت آب با تشریح چگونگی نقشه راه آب تصریح کرد: برای چند دهه، تخصیص آب در کشور با شاخصهای اجتماعی و اقتصادی پیوند داشت و این موضوع نقص بزرگی به شمار میرفت؛ از آنجا که آب یکی از پیشرانههای توسعه است، لازم است تا نسبت به اضافه بارگذاریها اقدام و مدیریت صورت گیرد؛ چراکه این اضافه بارگذاریها به صورت خشکی رودخانهها، تالابها و دریاچهها وجود دارد و یا به صورت فرونشست خودنمایی میکند.
وی نقشه راه آب را دستورالعملی برای مدیریت مصرف و از الزامات ایجاد توسعه خواند و ادامه داد: نقشه راه آب توسط شورایعالی آب تدوین و در چهل و پنجمین جلسه شورا ارائه شد تا به تایید سران سه قوه برسد و اکنون نیز در شورایعالی امنیت ملی قرار دارد.
بزرگزاده افزود: نقشه راه آب تضمین میکند که آب در کشور خشک و نیمه خشکی مثل ایران منجر به تنگنای توسعه نشود و پا به پای افزایش جمعیت و افزایش مشاغل در راستای آب مورد نیاز، برنامهریزی کند.
سخنگوی صنعت اضافه کرد: در واقع نقشه راه آب، نقشه چگونگی توزیع و مصرف آب است به این نحو که پس از تأمین آب اجتماعی که به منظور شرب و بهداشت مصرف میشود، هر شهروند ایرانی با هر سطحی از درآمد بتواند نیاز آب خود را تأمین کند و همچنین آب برای هر زیستمند ایرانی که شامل گیاهان و جانوران است در اختیار باشد.
وی با بیان اینکه با پرداخت آب اجتماعی باقی مانده آب حاضر آب تجاری نامیده میشود، گفت: آب تجاری باید به سمت حوزههایی هدایت شود که بیشترین اشتغالزایی و تولید درآمد را داشته باشد.
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: با اعمال نقشه راه آب به رغم کاهش مصرف آب کشاورزی بر اساس سند ملی امنیت غذایی، به جای توسعه کشاورزی به صورت افقی، توسعه عمودی را در پیش خواهیم داشت و کیک اقتصاد در بخش کشاورزی ۱.۷ برابر، حجم اقتصاد در بخش صنعت ۲.۲ برابر و در بخش خدمات نیز ۲.۶ برابر خواهد شد.
نقشه راه آب اقدامی در جهت کاهش هدررفت آب
وی با بیان اینکه سند ملی امنیت غذایی در ردیف بهترین اسنادی است که در چند دهه گذشته در امور زیربنایی کشور تدوین شده است، اظهار کرد: در نقشه راه آب و برنامه هفتم، برنامهریزی مفصلی در خصوص هدررفت آب صورت گرفته است، اما با پیچیدگیهای بسیاری که جلوگیری از هدررفت آب دارد در سالیان گذشته پیشرفت چشمگیری در این زمینه حاصل نشده و امید است با بهرهگیری از درس آموختههای گذشته در جهت جلوگیری از هدر رفت آب اقدام کنیم.
بزرگزاده با بیان اینکه بر اساس نقشه راه و منطبق با برنامه هفتم، آب صنایع باید از منابع نامتعارف, دریا و پساب تأمین شود، افزود: در افق نقشه راه به این مهم توجه شده و در مجموع حدود ۴۵ درصد از آب صنایع از آب درون سرزمینی و آب متعارف و ۵۵ درصد دیگر از آبهای نامتعارف شامل دریا و پساب تأمین خواهد شد، همچنین آب دریا برای صنایع بزرگ پرآببر و سودده اختصاص دارد و صنایع کوچک و متوسط نیز به طرف استفاده از پساب هدایت میشود.
وی در پایان به طرح انتقال آب دریا اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۵ طرح بزرگ انتقال آب از دریا در حال اجرا داریم که آب شرب حدود ۴ میلیون نفر را تأمین خواهد کرد و حدود یک میلیارد مترمکعب آب فراهم میکند.