آینده روابط مسکو – واشنگتن، آغازی بر پایان تنشها
دیوید سانگر| نیویورکتایمز
نخستین نشست بین ولادیمیر پوتین و جو بایدن، روسایجمهوری روسیه و آمریکا روز چهارشنبه برگزار شد و هر دوطرف پس از نشست ضمن ابراز احترام نسبت به طرف مقابل خواستار بهبود روابط دو کشور شدند. اما هیچیک به اقدامی که روند سرد شدن روابط آنها را متوقف کند اشاره نکرد. در حالحاضر روابط آمریکا و روسیه در پرتنشترین حالت از دوران جنگ سرد قرار دارد.
در کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست هر دو نفر اعلام کردند گروههای کاری برای رسیدگی به مسائل فوری تشکیل خواهد شد و نخستین موضوع کنترل تسلیحاتی و موضوع حملات سایبری خواهد بود. آنها همچنین اعلام کردند سفرای خود را به کشور طرف مقابل بازخواهند گرداند. پوتین ضمن ابراز علاقه به همکاری در حوزه مسائل مورد توافق، با اشاره به نشست با بایدن گفت: «هیچ خصومتی وجود نداشت.»
بایدن نیز گفت من آنچه برای آن در نشست شرکت کرده بودم، انجام دادم. از جمله ارائه مجموعهای از هشدارها و بیان خطوط قرمز آمریکا به رئیسجمهوری روسیه. بایدن همچنین با خوشبینی گفت آمریکا ائتلافهای خود با اروپاییها را احیا کرده و ترتیبی داده تا پوتین درباره هر اقدامی که منافع آمریکا را به خطر اندازد با احتیاط بیشتری رفتار کند.
بایدن، پوتین را رهبر یک اقتصاد رو به افول که نگران توسعهطلبیهای چین است توصیف کرد و گفت فکر میکنم پوتین هیچ تمایلی به یک جنگ سرد ندارد. بایدن همچنین گفت فهرستی از ۱۶ نمونه از زیرساختهای حیاتی آمریکا به پوتین داده و به روشنی توضیح داده که اگر این زیرساختها مورد حمله قرار گیرد. آمریکا در یک «جنگ سایبری» به این حمله پاسخ خواهد داد.
هیچ صحبتی درباره مداخله نظامی در نشست انجام نشد. مقامات آمریکایی معمولا از انجام عملیاتهای سایبری بزرگ علیه روسیه اجتناب میکنند، زیرا از اینکه نتوانند شدت یافتن حملات و واکنش طرف مقابل را کنترل کنند میهراسند. با آنکه بایدن برای کاستن از آسیبپذیری داراییهای آمریکا از خطوط لوله گرفته تا نیروگاههای برق برنامههای عظیمی را آغاز کرده است. اما رسیدن به این اهداف سالها طول خواهد کشید و هرگز نمیتوان تمامی نقاط آسیبپذیر را از میان برد. پوتین در سخنان خود در کنفرانس مطبوعاتی نقشداشتن روسیه در مجموعهای از حملات سایبری به آمریکا را رد کرد و گفت آمریکا بیش از روسیه به این گونه حملات اقدام میکند. پوتین همچنین تمامی اتهامات درباره نقض حقوقبشر را رد کرد و ترجیح داد بر تمایل روسیه به داشتن روابط بهتر با آمریکا تاکید کند.
او هیچ تضمینی درباره تلاش برای تغییر رفتار روسیه نداد. تحلیلگران معتقدند در نشست چهارشنبه گذشته، دو طرف تنها به برخی مسائل مورد اختلاف که از گذشتههای دور وجود داشته پرداختند. برداشت آنها این است که پوتین بیش از گذشته نسبت به گفتوگو و رسیدن به توافق تمایل داشت. یکی از تحلیلگران میگوید مهمترین نتیجه نشست چهارشنبه، توافق دوطرف برای گفتوگوهای آتی درباره ثبات استراتژیک و امنیت سایبری بود. البته همچنین قرار شد سفرای دو کشور به کشور طرف مقابل برگردد.
بهنظر میرسد این گفتوگو قدم نخست برای رفع مسایل مهمی است که مدتی است بین روسیه و آمریکا پدید آمده است. درباره به نتیجه رسیدن این تلاشها ابهامهای عمیقی وجود دارد./ منبع: روزنامه دنیای اقتصاد