اثرات مخرب تغییرات اقلیمی این بار در مدیترانه و بر مرجان ها
پیش از این اثرات نامطلوب تغییرات اقلیم بر روی همه موجودات زنده ثابت شده است. حالا دانشمندان بر مرجان ها متمرکز شده اند. به گفته ژواکیم گارابوو، پژوهشگر ارشد موسسه علوم دریایی «در حال حاضر ما شاهد تخریب اکوسیستمهای دریایی با سرعتی هستیم که هرگز تصور نمی کردم.»
دادههای سرویس تغییرات آب و هوایی کپرنیک می گوید ماه آگوست یکی از گرم ترین ماه ها در اروپا بوده است به طوری که دمای هوا ۱.۱ درجه سانتیگراد گرمتر از متوسط دوره مرجع ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰ بود.
بر همین اساس اگر به نقشه ناهنجارهای دمای هوا نگاهی بیاندازیم، می توانیم برخی از روندهای بزرگ ماه اگوست را مشاهده کنیم. در این نقشه، شمال غربی سیبری خیلی گرمتر و غرب روسیه سردتر از متوسط بوده اما در بیشتر مناطق اروپا هوا گرمتر از حد متوسط بوده است.
در واقع در یک روز در «آکل» در حومه بروکسل، دما به ۳۵.۹ درجه رسید که یک رکورد برای ماه آگوست است.
غرب آمریکا نیز بسیار گرمتر و خشکتر از حد متوسط بود و هوا با دمای ۵۴.۴ درجه، رکورد جهانی جدیدی در ماه آگوست در دره مرگ در کالیفرنیا بر جا گذاشته است.
موجهای گرم دریایی هم مهم هستند. روزهایی وجود دارند که دمای آب ۲، ۳ یا حتی ۴ درجه بالاتر از حد انتظار است. این نقشه تعداد روزهای موج گرمای دریایی در سراسر مدیترانه در ماه آگوست را نشان می دهد. در این نقشه می توان دید که سواحل ایتالیا، لیبی، مراکش، اسپانیا و الجزایر بیشتر تحت تاثیر قرار گرفتهاند.
دانشمندان می گویند این موجهای گرم دریایی دقیقا مانند روی زمین با هوای گرمتر تشدید شدهاند و با تغییرات اقلیمی این پدیده را بیشتر، شدیدتر و ماندگار تر شاهد خواهیم بود.
این امواج گرم می توانند تاثیرات مخربی روی اکوسیستمهای دریایی بویژه مرجانها داشته باشند که پناهگاههایی برای تنوع زیستی هستند.
منطقه کاتالونیا در اسپانیا یکی از مناطقی است که این امواج گرما اثرات مخرب خود را نشان داده اند. ژواکیم گارابوو زیست شناس دریایی ما را در جریان یکی از جلسات منظم غواصیاش در اطراف جزایر مدس راهنمایی می کند.
جزایر این منطقه از سال ۱۹۸۳ منطقه حفاظت شده دریایی هستند و مکانی ایدهال برای مشاهده تاثیرات امواج گرم دریا. در ۱۵ متری زیر آب جمعیت گورگونیاها که نوعی مرجان نرم هستند مشاهده می شوند که به دلیل افزایش دمای آب در حال نابودی هستند.
ژواکیم گارابوو می گوید: «کاری که می خواهیم انجام دهیم این است که تعداد کلنیهایی که تحت تاثیر قرار گرفتهاند و مردهاند و کلنیهایی که تحت تاثیر قرار نگرفتهاند را بشماریم. بطور معمول کلنیهایی که از وضعیت حفاظتی خوبی برخورداند زیر ۵ تا ۱۰ درصد کلنیهای آسیب دیده هستند. بیش از ۸۰ درصد جمعیت این کلنی ها در سالهای اخیر آسیب دیدهاند.»
در زیر آب، ژواکیم شمارش را آغاز می کند. در این مناطق اکثر کلنی گورگونیا مردهاند در حالی که یک دهه قبل هنوز حیات داشتند.
متوسط دما در مدیترانه ۰.۴ درجه در هر دهه در حال افزایش است اما مشکل اصلی امواج گرماست. آب در اعماق باید ۱۹ تا ۲۲ درجه باشد اما امروز به ۲۳ درجه رسیده است و مرجان ها نمی توانند با این دما سازگار شوند و زنده بمانند.
ژواکیم گارابوو می افزاید: «می دانیم که آستانه تحمل خیلی از این گونهها حدود ۲۴ تا ۲۵ درجه است. دوره هایی که این گونه ها در معرض دمای بالاتر از این حد قرار می گیرند باعث استرس فیزیولوژیکی و تشدید قدرت عوامل بیماری زای احتمالی می شود که نهایتا منجر به این میزان مرگ و میر می شود که ما مشاهده می کنیم.»
امواج گرم دریایی به اکوسیستمهای مدیترانهای و فراتر از آن آسیب می رسانند، جلبکهای دریایی و صخرههای مرجانی از استرالیا تا کالیفرنیا از این موضوع رنج می برند.چشم انداز تلخی را شاهدیم. اگر حتی روند گرم شدن زمین معکوس شود بیش از یک قرن طول می کشد تا این کلنیها دوباره احیا شوند
ژواکیم گارابوو می گوید: «این گونهها، گونههایی با عمر طولانی هستند به این معنی که می توانند دهها و صدها سال زنده بمانند بنابراین از دست دادن این کلنی ها با عمر طولانی به این معناست که همان اندازه یا بیشتر طول می کشد که در آینده احیا شوند.»