بایدن: با شکست ترامپ، فصل تاریک آمریکا به پایان میرسد
اوجگیری حمایتها از بایدن، افزایش انتقادات از ترامپ
جو بایدن، معاون سابق رئیس جمهوری آمریکا و نامزد انتخابات ریاست جمهوری امسال این کشور، در آخرین روز از همایش ملی چهار روزه دموکراتها قول داد درصورت انتخاب به عنوان رئیس جمهوری، کشورش را از سیاهی به سمت نور راهنمایی کند.
این سخنرانی در یک استادیوم ورزشی در زادگاه بایدن (ویلمینگتون در ایالت دلاویر) انجام شد که به دلیل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، خالی از جمعیت بود.
نامزد 77 ساله حزب دموکرات قول داد با متحد کردن تمام آمریکاییها، کشورش را که از یک طرف با همهگیری کشنده ویروسی و از طرف دیگر با یک فاجعه اقتصادی روبهرو شده، بهبود بخشد. او همچنین به مردم آمریکا هشدار داد که دونالد ترامپ، درصورت انتخاب شدن برای بار دوم، باز هم به دنبال ایجاد تنفر و ترس خواهد بود.
بایدن در این سخنرانی با اشاره به این که 75 روز پیش نامزدی حزب دموکرات را برای انتخابات ریاست جمهوری پذیرفت، گفت: «اگر به من برای ریاست جمهوری اعتماد کنید، به جای بدترینها، بهترینهای این ملت را جلب میکنم. من با نور متحد میشوم نه تاریکی.»
معاون سابق رئیس جمهوری آمریکا مهمترین مشکلات این کشور را شیوع ویروس کرونا در حوزه سلامت عمومی، رکود اقتصادی ناشی از همهگیری بیماری کووید 19، تاثیرات نژادپرستی بر روابط بین آمریکاییها و بیتوجهی به تخریب محیط زیست اعلام کرد.
او قول داد که برخلاف ترامپ، نماینده تمام آمریكاییها باشد و برای كسانی كه از او حمایت نمیكنند نیز به همان اندازه سخت كار كند که برای حامیانش.
بایدن با ارزیابی اعمال و تصمیمهای ترامپ در مواجهه با شیوع ویروس کرونا گفت: «رئیس جمهوری فعلی ما در اساسیترین وظیفه خود در برابر ملت شکست خورد و نتوانست از ما محافظت کند.»
اوجگیری حمایتها از بایدن
طی روزهای گذشته حمایتها از بایدن اوج گرفته و باراک و میشل اوباما، رئیس جمهوری و بانوی اول اسبق آمریکا نیز با ارسال سخنرانیهای ویدئویی به خیل حامیان بایدن پیوستهاند. جیمی کارتر، رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در اواخر دهه 70 میلادی نیز یکی دیگر از حامیان روزهای اخیر بایدن بود.
رقبای قبلی جو بایدن در مسیر انتخاب به عنوان نامزد نهایی حزب دموکرات نیز برای حمایت از رقیب سابق خود کم نگذاشتند. برنی سندرز، الیزابت وارن، ایمی کلوبوچار و کوری بوکر نیز در پیامهایی ضبط شده، حمایت خود را از بایدن اعلام کردند و گفتند او را به عنوان یک رهبر ستایش میکنند.
طی روزهای گذشته بایدن یک حامی جدید و عجیب نیز پیدا کرد. مایکل بلومبرگ، شهردار سابق نیویورک و میلیاردر و جمهوریخواه پیشین که قصد داشت در انتخابات نوامبر امسال شرکت کند، گرچه به صورت مستقیم از بایدن حمایت نکرد، اما تا توانست به ترامپ حمله کرد. بلومبرگ طی پیامی به آمریکاییها اعلام کرد: «اگر از شما میخوام به ترامپ رای ندهید به دلیل این نیست که او آدم بدی است. از شما میخواهم که به دونالد ترامپ رأی ندهید چون جدا از این که اعمال بدی از او سر زده، وظایف خود را نیز به نحو بدی انجام داده است. بگذارید یک راز کوچک برای شما تعریف کنم. برنامه اقتصادی ترامپ این بود که مالیات را برای افرادی مثل من که نیازمند پول نیستند، بسیار کاهش دهد و سپس درمورد آن به همه دروغ بگوید.»
بلومبرگ اعلام کرد که ترامپ هم به عنوان تاجر و هم به عنوان رئیس جمهوری شکست خورده است.
طی هفته گذشته حزب دموکرات تلاش زیادی برای تصویب قوانین مربوط به مبارزه با تغییرات آب و هوایی، تشدید قوانین مالکیت و حمل اسلحه و نیز تصویب قوانین مناسبتر برای پذیرش مهاجران انجام داده است. آنها تمام سعی خود را کردهاند تا از ترامپ و سیاستهایش شخصیتی تند، بیرحم، خودمحور و فاقد آمادگی برای مدیریت بحرانها و چالشهای سیاسی در آمریکا نشان دهند.
آنها همچنین طی روزهای گذشته این موضوع را برجسته کردهاند که نحوه مواجهه دولت با همهگیری ویروس کرونا و جلوگیری از تصویب قوانین حمایتی از خدمات شرکت پست ملی، ممکن است برای حضور رایدهندگان در پای صندوق ایجاد مشکل کند یا ارسال رای به صورت نامه را سختتر کند.
حضور امنیتیهای سابق به نفع بایدن
از زمانی که بایدن به عنوان نامزد نهایی حزب دموکرات برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری امسال انتخاب شد، دموکراتها تمام تلاش خود را برای پرهیز از ایجاد دودستگیهایی شبیه انتخابات 2016 انجام دادهاند. تا امروز تمام دموکراتهای سرشناس و حتی چند جمهوریخواه نیز به حمایت از بایدن پرداختهاند و تصمیمها و نحوه اداره کشور توسط دونالد ترامپ را به سختی زیر سوال بردهاند. آنها ترامپ را به سهلانگاری در برخورد با همهگیری ویروس کرونا متهم کردهاند و او را مسئول بیکاری بیش از میلیونها آمریکایی در زمان شیوع بیماری کووید 19 و عوارض کمرشکن اقتصادی ناشی از نابودی مشاغل میدانند.
اما این تمام حمایتی نیست که بایدن از آن برخودار است.
امروز 73 مقام سابق سازمانهای امنیت ملی و خارجی آمریکا، از جمله روسای سابق افبیآی و سیا طی بیانیهای با فاسد، نامناسب و ناتوان خواندن ترامپ در اداره امور کشور، قصد خود را برای حمایت از بایدن اعلام خواهند کرد.
این گروه عمدتاً جمهوریخواه شامل برخی از ارشدترین اعضای سازمانهای دفاعی و اطلاعاتی ایالات متحده است که در دولتهای رونالد ریگان، جرج بوش پدر، جرج بوش پسر و دونالد ترامپ خدمت کردهاند.
از مهمترین اعضای این گروه میتوان به ژنرال بازنشسته مایکل هایدن (مدیر سابق امنیت ملی و رئیس اسبق سیا)، ویلیام وبستر (تنها مردی که هم به عنوان رئیس سیا و هم به عنوان مدیر افبیآی خدمت کرده)، جان نگروپونته (اولین مدیر سازمان اطلاعات ملی)، مایکل لیتر (مدیر سابق مرکز ملی مبارزه با تروریسم) و مایک دانلی (وزیر سابق نیروی هوایی آمریکا) اشاره کرد.
براساس اعلام رسانههای آمریکا، اعضای این گروه اعلام کردهاند: «ترامپ نشان داده كه فاقد شخصیت و صلاحیت رهبری این ملت است و درگیر رفتارهای فاسدی شده که باعث میشود ادامه حضورش در مقام رئیس جمهوری منصفانه نباشد. ما به این نتیجه رسیدهایم كه دونالد ترامپ كشور ما را ناكام كرده است. به همین دلیل جو بایدن باید به عنوان رئیس جمهوری بعدی ایالات متحده انتخاب شود.»
این گروه یکی از چند سازمان جمهوریخواه است که با انتخاب مجدد ترامپ در انتخابات سوم نوامبر مخالفت کرده است.
ترامپ مناسب رهبری آمریکا نیست
باب تاتل که در زمان ریاست جمهوری ریگان مسئول کارکنان کاخ سفید بود و در زمان ریاست جمهوری جرج بوش پدر نیز سفیر آمریکا در انگلستان، اعلام کرد که که نحوه رسیدگی ترامپ به بحران همهگیری ویروس کرونا افتضاح بوده است: «او یک خودشیفتة بدخیم و دروغگو است. ترامپ بدترین رئیس جمهوری تاریخ آمریکاست.»
جیمز گلسمن، یکی دیگر از اعضای این گروه که در زمان ریاست جمهوری جرج بوش پسر، معاون وزیر امور خارجه بود مدعی شد که ریاست جمهوری ترامپ باعث ایجاد یک آشوب جهانی شده است.
گلسمن گفت: «ما بهترین دانشمندان و متخصصان مسائل بهداشتی را در جهان داریم. باوجود این همه متخصص، هیچ بهانهای پذیرفتنی نیست. فقدان رهبری مناسب منجر به کشته شدن 170 هزار آمریکایی شده است.»
اعضای این گروه با تهیه یک دادخواست مجازی علیه ترامپ اعلام کردهاند: «ما به این نتیجه رسیدهایم که دونالد ترامپ مناسب رهبری ملت ما در یک بحران ملی نیست. او اعتماد ملی به انتخابات را در ایالات متحده تضعیف کرده، مقام ریاست جمهوری را با دیکتاتوری یکسان کرده، با اعمالش درمورد آمریکا سیاهنمایی کرده و به مهاجران حمله میکند. او به همه توهین میکند و مناسب رهبری آمریکا نیست.»
این گروه اعلام کرده از امروز با راهاندازی یک سایت اینترنتی، به عنوان زیرمجموعه یکی دیگر از سازمانهای جمهوریخواه ضدترامپ اداره خواهد شد. این گروه از مقامات پیشین سازمانهای امنیتی در اولین قدم 140 هزار دلار به سازمان نوپای خود کمک کردهاند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سوم نوامبر امسال برگزار میشود. از اواخر سال میلادی گذشته و پس از همهگیری ویروس کرونا اعتراضها نسبت به عملکرد دونالد ترامپ در مقام ریاست جمهوری آمریکا بالا گرفت.
در پیش گرفتن سیاست انزواطلبی توسط دولت آمریکا و دور شدن از متحدان در خارج از کشور، نحوه مواجهه دولت به همهگیری ویروس کرونا و کشته شدن بیش از 170 هزار شهروند آمریکایی طی این مدت، رکود اقتصادی شدید، بیکاری بیسابقه در آمریکا و اوجگیری نژادپرستی و خشونت شدید پلیس علیه آمریکاییهای رنگینپوست جزو مواردی هستند که منتقدان دولت ترامپ نسبت به آنها اعتراض دارند.