با پدیده نادر سه خشکسالی پی‌درپی دست به گریبانیم

عضو هیات علمی پژوهشکده آبخیرداری کشور با اشاره به سومین سال خشکسالی کشور بعد از دو سال پیاپی گفت: این خشکسالی‌ها روی منابع آب، محیط زیست و حقابه‌های محیط زیست اثر سوء دارد.

به گزارش «انرژی امروز» از خبرگزاری صدا و سیما، جهانگیر پرهمت با اشاره به گذشت سه ماه آبی و اهمیت این ماه‌ها برای منابع آب و اقتصاد کشاورزی کشور، گفت: بیش از 40 درصد بارندگی‌های فعلی زیر میانگین است و این حاصل دو سال خشکسالی پی در پی است.

وی افزود: ممکن است یک سال خشکسالی و سال قبل آن ترسالی باشد و همین باعث می‌شود که بتوانیم بخشی از منابع آب سال قبل را ذخیره و از طریق رودخانه‌ها و منابع آب زیرزمینی استفاده کنیم،اما در حال حاضر با توجه به دوسال خشک متناوب که داشته‌ایم و امسال هم تاکنون خشکسالی بوده است، اثرات آن روی منابع آب سطحی و زیرزمینی مضاعف است.

پرهمت با اشاره به سابقه خشکسالی شدید در دهه 40 و دوره آماری گسترده شصت ساله در سطح کشور اظهار داشت: خشکسالی دو سال پی در پی و سپس مواجه شدن به سال سوم خشکسالی خیلی کم و نادر بوده است.

وی در ادامه به اثرگذاری این خشکسالی‌ها روی سه موضوع اشاره کرد و گفت:  اولین اثر بر روی منابع آب است که این منابع مورد مصرف آب شرب، صنعتی و کشاورزی است. اختلال در محیط زیست و حق آبه‌های مرتبط به آن دومین و سومین اثر این خشکسالی‌ها است.

استاد دانشکده آبخیزداری کشور افزود: راه حل این مساله سازگاری با این خشکسالی و مدیریت صحیح مصرف آب است. ما دیگر خانواده‌ای پر درآمد نیستیم و از این به بعد باید با قناعت خرج کنیم و بایستی در تمام بخش‌های مختلف شرب، کشاورزی و صنعت، مصرف آب طبق برنامه‌ای دقیق انجام شود.

وی ادامه داد: خشکسالی‌های متوالی به محیط زیست آسیب می‌رساند و ممکن است بخشی از این آسیب‌ها ترمیم نشود. باید با مدیریت صحیح آب خسارت‌های زیست محیطی را به حداقل رساند.

پرهمت مدیریت مصرف آب در بخش شرب و کشاورزی را مهم دانست و گفت: دولت باید تمهیداتی برای مدیریت مصرف به کار گیرد. همچنین می‌توان دوره آبیاری در بخش کشاورزی و باغداری را تغییر داد و اگر آبیاری هر 10 روز یکبار بوده به 12 روز یکبار افزایش یابد و با این شیوه آبیاری، می‌توان تا 20 درصد صرفه‌جویی کرد و از نظر علمی هیچ رابطه مشخص و معناداری بین میزان مصرف آب و افزایش محصول وجود ندارد.

وی با یادآوری اینکه ما یک کشور خشک و نیمه‌خشک هستیم و یک کشور پرآب و با بارندگی بالا نیستیم افزود: مدیریت مصرف آب مربوط به سال‌های خشکسالی نیست و همیشه باید منابع آب مدیریت شود و از آنجا که اقتصاد ما اقتصاد کشاورزی است و حدود 25 تا 30 درصد جمعیت کشور به طور مستقیم در بخش کشاورزی اشتغال دارند، ضروری است که بخش کشاورزی را حفظ کرده و برای صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش بهره‌وری به سمت کشاورزی پایدار حرکت کنیم.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن