برای جلوگیری از پاندمی بعدی، درختان کمتری قطع کنید

30 میلیارد دلار کمتر است یا 5 تریلیون دلار؟

مطالعات جدید نشان می دهد کاهش جنگل زدایی در مناطق حاره و محدود سازی تجارت حیوانات روشی مقرون به صرفه برای توقف شیوع پاندمی ها قبل از شروع آنهاست.

به گزارش «انرژی امروز» از ساینس نیوز، حدودا هر دو سال یکبار، یک نوع ویروس از حیوانات به انسان ها جهش می یابد که خطر پاندمی از نوع کووید 19 را به همراه دارد.

حالا دیگر با ادامه دست اندازی های بشر در طبیعت این «رخ دادهای سرریز کننده» به امری متداول در زندگی انسانی تبدیل می شوند به طوری که شیوع سارس، ابولا، ایدز و کروناویروس جدید همگی از این دست اندازی ها منشا گرفته اند.

اینکه چطور یک رخداد می تواند به یک پاندمی جهانی تبدیل شود به فاکتورهای بسیاری بستگی دارد. از جمله این فاکتورها می توان از کیفیت خود ویروس نام برد تا چگونگی پاسخ بشر به آن. اما برخی بیولوژیست ها مدعی هستند که سازمندی پاندمیک باید با کاهش احتمال رخداد سرریز کننده در نقطه اول از طریق مقابله با جنگل زدایی، نظارت بر دامداری ها و محدود کردن تجارت حیوانات کنترل شود.

بر اساس تحلیل ارائه شده در 24 جولای در ساینس، این مداخالات سالانه 20 تا 30 میلیارد دلار هزینه در پی خواهد داشت، اما همین هزینه ها در مقایسه با هزینه ای که شیوع پاندمی کرونا بر جهان تحمیل کرد، هزینه ای که به گفته ای 5 تریلیون دلار در تولید ناخالص داخلی «فقط امسال» برای کشورها آب خورد، چندان به چشم نمی آید. یکی از دانشمندان این تحقیق در دانشگاه داک می گوید: کووید 19 جان صدها هزار نفر از مردم را گرفته و باعث اختلال شدید در اقتصاد جهان شده است. ما می بینیم که برای کاهش یک فاجعه دیگر از این دست کارهای بسیار کوچک و هوشمندانه و البته ارزان قیمت می توانیم انجام دهیم.

دانشمندان می گویند جنگل ها خط مقدم مبارزه با بسیاری از رخدادهای سرریز شونده هستند. با پاک سازی جنگل ها و نابودی آنها به دست بشر برای کشاورزی و جاده سازی، خطر سرریز چنین رخدادهایی از حیات وحش به انسان ها بیشتر می شود.

جنگل زدایی در بسیاری از مناطق دنیا در حال گسترش است اما فقط برخی کشورها اقداماتی برای مقابله با آن انجام می دهند. از سال 2005 تا 2012 که برزیل قطع درختان در جنگل های خود را ممنوع کرده بود جنگل زدایی در این کشور تا 70 درصد کاهش یافته بود.

بر اساس هزینه هایی از این دست بود که دانشمندان به این نتیجه رسیدند با سرمایه گذاری 1.5 تا 9.5 میلیارد دلار در سال می توان نرخ جنگل زدایی را تا نصف کاهش داد و با حفظ تنوع زیستی و کاهش انتشارات کربن، از رخ دادهای سرریز شونده جلوگیری کرد.

بازار حیات وحش و تجارت غیرقانونی حیوانات هم در این انتشار ویروس های مشترک بین آنها دخیل است. در ایالات متحده، بازار حیوانات غیربومی و گاه در معرض انقراض که از سراسر دنیا به این کشور منتقل می شوند، خطر مواجه بشر با ویوروس های حیوانی را افزایش داده است.

در چین این بازار صنعتی 20 میلیارد دلاری است که پشتوانه ای فرهنگی رژیم غذایی دارد. اما پایان دادن به تجارت گوشت حیوانات وحشی در چین به تنهایی بیشتر از کاهش جنگلزدایی هزینه دارد.

محققان به این نتیجه رسیدند که 19 میلیارد دلار در سال لازم است تا بتوان با این بازار مقابله کرد. برنامه های نظارتی برای بررسی حیوانات از نظر وجود ویروس ها به 120 تا 340 میلیون دلار در سال نیاز دارند.

 

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن