برنامه سرمایه گذاری 50 گیگاوات انرژی تجدیدپذیر بی پی
بریتیش پترولیوم به هدف سبز خود می رسد؟
بریتیش پترولیوم در یک دهه آتی به ده ها میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و باید بازگشت کم سرمایه تحمل کند، کمتر از آنچه که از نفت و گاز عایدش می شد، تا بتواند به هدف گذار به بزرگترین تولید کننده برق تجدیدپذیر دنیا تبدیل شود. آیا این کار عملی است؟
به گزارش «انرژی امروز» از رویترز، بریتیش پترولیوم، غول نفت و گاز، می خواهد تا سال 2030 در پورتفولیوی خود 50 گیگاوات انرژی تجدیدپذیر چون انرژی بادی، خورشیدی و برق آبی را راه اندازی کند، این شرکت هم اکنون فقط 2.5 گیگاوات برق تجدیدپذیر تولید می کند. هدف بریتیش پترولیوم تولید برق تجدیدپذیر بیشتر از ظرفیت فعلی بریتانیاست.
این غول اروپایی از سوی فعالین محیط زیست، بانک ها، سرمایه گذاران و برخی دولت ها تحت فشار است تا سوخت های فسیلی را کنار گذارد و بیزینس مدلی با تولید بیشتر انرژی های تجدیدپذیر راه اندازی کند.
هفته گذشته بریتیش پترولیوم از تعهد خود برای کاهش تولید نفت در دهه آتی خبر داد. کارشناسان بر این باور هستند که بریتیش پترولیوم با مزارع بادی فراساحلی می تواند به این هدف خود برسد اما توسعه مزارع بادی سال ها زمان می خواهد و هزینه آغاز آنها هم بالاست.
پیش از این هم بریتیش پترولیوم 41 میلیارد دلار بدهی دارد و سرمایه گذاران خواهان گذار از انرژی های فسیلی به تجدیدپذیر هستند. از دیگر سو ارزش بازار این شرکت به زیر 80 میلیارد دلار رسیده است.
در مقابل سهام شرکتی چون اورستد دانمارک، یکی از بزرگ ترین شرکت های انرژی بادی فراساحلی، 135 درصد افزایش یافته است و ارزش بازار آن 60 میلیارد دلار شده است.
اورستد اخیرا 10 گیگاوات ظرفیت برق تجدیدپذیر نصب کرده است که هنوز هم یک پنجم هدفی است که بی پی در نظر دارد، و اعلام کرده است که 3.8 گیگاوات دیگر هم برای سرمایه گذاری در نظر دارد.
در حال حاضر بر اساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، ظرفیت جهانی انرژی های تجدیدپذیر 2500 گیگاوات است اما بر اساس اهدافی که کشورها در موافقتنامه اقلیمی پاریس به آن رسیده اند قرار است رشد تجدیدپذیرها تسریع شود.
داده های آژانس بین المللی انرژی نشان می دهد تجدیدپذیرها از جمله انرژی بادی، خورشیدی و برق آبی ها، حدودا یک چهارم برق تولیدی کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه را برعهده دارد.
ریسک استراتژی
روز سه شنبه بریتیش پترولیوم اعلام کرد تا سال 2030 تولید نفت و گاز خود را 40 درصد کاهش می دهد و 5 میلیارد دلار در سال بر روی پروژه های کم کربن سرمایه گذاری می کند به این امید که این شرکت را به سرعت تبدیل به یک شرکت بزرگ تولید کننده برق سبز تبدیل می کند.
از سویی بی پی قرار است بخشی از دارایی های نفت و گاز خود را به فروش برساند.
تحلیل گران می گویند با فرض افزایش 70 درصد سرمایه گذاری، بریتیش پترولیوم می تواند 18 میلیارد دلار در یک دهه آینده بر روی این انرژی ها سرمایه گذاری کند.
غول های نفتی عموما می گویند 15 درصد از سرمایه نفتی خود را در بخش تجدیدپذیرها سرمایه گذاری می کنند. بریتیش پترولیوم انتظار دارد تا سال 2030 حدود 8 تا 10 درصد از سرمایه گذاری این کشور در برق تجدیدپذیر بازگشت داشته باشد. در حالی که سرمایه کذاری در بخش نفت و گاز 12 تا 14 بازگشت سرمایه داشته باشد.