تجاریسازی فناوری میکروCHP در پژوهشگاه صنعت نفت
فراهم سازی دسترسی به انرژی الکتریکی و حرارتی در مناطق مسکونی و تجاری
در فناوری میکروCHP با تغییراتی که در موتور خودرو پایه گازسوز ایجاد شده به موتور دائمسوز تبدیل شده و خروجی آن برق و حرارت است.
در پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه محیط زیست، پروژه پاکسازی آبهای زیرزمینی درمناطق عملیاتی و صنایع پالایشگاهی عسلویه، پایش آلایندههای آب و پساب، هوا و صوت در منطقه عسلویه توسط محققین پژوهشگاه در سال گذشته آغاز شده و این فعالیتها در سال 99 ادامه خواهند یافت.
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت به پاکسازی خاکهای آلوده در سال گذشته اشاره کرد و گفت: در این حوزه سال گذشته پروژه های بسیار خوبی را در این زمینه آغاز کردیم ، توانستیم با صنایع غیر نفتی نیز قرارداد امضا کنیم.
نشاطی ادامه داد: پردیس انرژی و محیط زیست پروژههای دیگری را در زمینه ممیزی انرژی مدیریت بخار در دستور کار خود داشته که در شرکتهای مختلفی مثل پالایشگاه بندرعباس، پتروشیمیهای پارس و امیر کبیر فعالیتهایی آغاز کرده و در سال جاری تصمیم داریم این پروژهها را به پایان رسانیم.
وی به تجاریسازی برخی از فناوریهای این پردیس در سال 99 نیز اشاره کرد و گفت: سال گذشته 17 سنسور را به صورت پرتابل ساخته، امیدواریم در آینده علاوه بر تجاری سازی آنها بتوانیم فناوریهای مرتبط با سنسورها را نیز توسعه بخشیم.
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه ادامه داد: تلاش خواهیم کرد که در حوزه آنلاین کردن این سنسورها نیز اقدامات لازم انجام شود که از مهمترین آنها میتوان به موضوع آنلاین کردن سنسور COD در مناطق عملیاتی، توسعه فناوریهای سنسور در حوزه LPG، NOX، مونواکسید کربن و ئیدروژن اشاره کرد.
نشاطی یکی از فعالیتهای برزگ این پردیس را همکاری های بین المللی دانست و گفت: در این همکاری، از اقدامات بزرگ پردیس انرژی و محیط زیست که از سال گذشته آغاز و در سال 99 نیز ادامه خواهد داشت میتوان به توسعه روشهای مدیریت و تولید محصولات پاک در صنایع پالایشی اشاره داشت.
ایشان در همین راستا تصریح کرد: در حوزه مدیریت جیوه نیز زمینه همکاری دیگری تعریف شده که در این پروژه مقرر شده است محققین پژوهشگاه به دستورالعملهای مدیریت جیوه دست یافته و آن را در داخل کشور توسعه بخشند.
وی در زمینه گسترش روشهای مدیریت خوردگی در صنایع گفت: مقرر شده است در سال 99 توسعه مدیریت خوردگی را در دستور کار قرار دهیم و درصدد هستیم تا بر اساس این پروژه، مدیریت خوردگی را در مناطق گاز استانی توسعه دهیم. این پروژه در شرکت ملی گاز ایران آغاز شده است و امیدواریم در سال جدید به اتمام رسد.
نشاطی ادامه داد: در حوزه بومیسازی پوششهای صنعتی در صنایع بالادستی و اسکلهها اقداماتی را در اواخر سال 98 اغاز کردهایم که امسال نیز ادامه پیدا خواهد کرد .
تجاریسازی فناوری میکروCHP
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه به قرارداد تجاریسازی میکروCHP در ابتدای سال 99 اشاره کرد و گفت: یکی از فعالیتهای ارزشمندی که توسط محققین پژوهشگاه به پایان رسید و نهایی شد، قرارداد تجاریسازی فناوری میکرو CHP بود که با حضور وزیر محترم نفت، با شرکت دانش بنیان آران به امضاء رسید.
وی در همین راستا ادامه داد: بر اساس این پروژه امکان دسترسی به انرژی الکتریکی و حرارتی در مناطق مسکونی و تجاری فراهم می شود و قرار است فناوریهای جدیدی را در این حوزه، نظیر GHP در دستور کار خود قرار دهیم.
ایشان به تفاوت دو فناوری میکروCHP و GHP اشاره کرد و افزود: در فناوری میکروCHP با تغییراتی که در موتور خودرو پایه گازسوز ایجاد شده آن را به موتور دائمسوز تبدیل کرده ایم و خروجی آن برق و حرارت است، ولی در فناوری GHP، دستیابی به گرمایش و سرمایش از مهمترین اهداف محسوب میشود که با دستیابی به این هدف میتوان تحولی بزرگ را درحوزه صرفه جویی انرژی در کشور را شاهد بود.
وی به طراحی و تولید کیتهای پایش میکروبی در سال جدید اشاره کرد و افزود: از این کیتها میتوان برای پایش آلودگی میکروبی سوخت هوایی استفاده کرد که این اقدام برای نخستین بار است که در کشور توسط محققین پژوهشگاه صنعت نفت انجام خواهد شد.
نشاطی مدیریت کرین را از دیگر اقدامات پردیس انرژی و محیط زیست دانست و گفت: توسعه فناوری مدیریت کرین یکی از محورهایی است که قرار است در سال جدید توسط محققین پژوهشگاه مورد بررسی قرار گیرد و از آنجا که تعداد فعالیتهای که در حوزه مدیریت کربن در پژوهشگاه انجام شده بسیار محدود است، تلاش خواهیم کرد که این حوزه را تقویت نماییم.
به گفته جابر نشاطی آیندهنگری فناوریهای زیستی از دیگر فعالیتهای این مجموعه است که این پروژه با تلاش پژوهشگاهیان در گروه بیوتکنولوژی آغاز شده و با اجرای آن، فناوریهای جدیدی که در حوزه بیوتکنولوژی و زیستی وجود دارد به دامنه فعالیتهای پژوهشگاه افزوده خواهد شد.
تنوع محصولات فناورانه پژوهشگاه
وی تنوع محصولات فناورانهء پژوهشگاه در سال جاری برای صنایع نفتی و غیر نفتی را از راهبردهای محوری سال 99 دانست و گفت: حوزه GHP، مدیریت پسماند در مناطق عملیاتی، توسعه فناوریهای مدیریت خوردگی از محورهایی هستند که در پژوهشگاه قرار است پیگیری شوند و علاوه بر فناوریهای پروژهای، توسعه خدمات فناورانه از دیگر فعالیتهایی است که در دست اقدام است.
ایشان به یکی از خدمات فناوری در این پردیس نیز اشاره کرد و گفت: اتوپسی در جهت افزایش عمر سیستم های اسمز معکوس از خدمات فناورانه محسوب میشود که در این فناوری از غشاءهای اسمز معکوس نمونهبرداری میشود و سپس علت تخریب مشخص شده، در نهایت میتوان بهترین روش درمان را برای افرایش طول عمر غشاء ها ارایه کرد.
نشاطی راهانداری دستگاه XRF در سال 98 را از دیگر فعالیتهای این پردیس برشمرد و گفت: توسط این دستگاه پژوهشگاه قادر است رسوبات ارسالی از میادین و مناطق عملیاتی را مورد شناسایی قرار دهد.
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه ادامه داد: توسعه خدمات فناورانه در حوزه آنالیز فرآوردههای نفتی و گازهای خنک کننده، ارایه خدمات به صنایع غیر نفتی همانند صنایع مس و سایر مراکز علمی از دیگر خدمات فناورانه این پردیس در سال جدید به حساب میآید.
به گزارش «انرژی امروز» از پژوهشگاه صنعت نفت، وی به دیگر فناوریهایی که پژوهشگاه در حوزه انرژی فعالیت خود را توسعه خواهد بخشید نیز اشاره کرد و گفت: فناوریهای زمین- گرمایی از فعالیتهایی است که پروژه مطالعاتی آن از سال گذشته آغاز شده است و درصدد هستیم تا در سال جدید این فناوری را در حوزه نفت و در مناطق عملیاتی مورد استفاده قرار دهیم تا در نهایت بتوانیم از انرژیهای نهفته داخل زمین در زمینه انرژی بهرهمند شویم.