ترامپ – بایدن؛ دوراهی بزرگ آمریکایی‌ها

آیا کار به دخالت دیوان عالی قضایی این کشور خواهد کشید؟

امروز آخرین روز از بزرگ‌ترین انتخابات 112 سال اخیر آمریکاست که زیر سایه بزرگ‌ترین همه‌گیری ویروسی قرن جدید برگزار می‌شود. طی بیش از یکصد سال گذشته (از سال 1908 تاکنون) آمریکا شاهد چنین میزان مشارکتی در انتخابات ریاست جمهوری خود نبوده است.

روز گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهوری فعلی ایالات متحده، ادعایی جنجالی اما بدون پشتوانه مبنی بر احتمال تقلب در نحوه رای‌گیری و شمارش آرا مطرح کرد در حالی که جو بایدن، رقیب دموکرات او، با خیالی راحت‌تر در حال آخرین مسافرت‌های مبارزاتی خود بود.

یک دوراهی تاریخی برای آمریکایی‌ها

ایالات متحده در یک دوراهی تاریخی قرار گرفته است. طی دوره‌های گذشته رای‌دهندگان هرگز با چنین وضعی روبه‌رو نشده بودند که دیدگاه‌های کاندیداهای ریاست جمهوری تا این حد مخالف یکدیگر باشد.

براساس اعلام خبرگزاری رویترز، آخرین اخبار از رای‌گیری، حکایت از برتری 8 درصدی بایدن بر ترامپ دارد

انتخابات این کشور در حال برگزاری است اما زیر بارانی از مشکلات که شروع همگی آنها تقریبا از یک سال گذشته بوده است. شیوع و جهانی شدن ویروس کرونا که تاکنون جان بیش از 230 هزار آمریکایی را گرفته، شدیدترین رکود اقتصادی تاریخ آمریکا (حتی بدتر از «رکود بزرگ»)، ثبت رکورد بیش از 30 میلیون بیکار طی کمتر از 3 ماه پس از شیوع ویروس کرونا و بروز مشکلات پررنگ اجتماعی مخصوصا در زمینه مسائل فرهنگی و نژادی، همگی جزو مسائلی هستند که تاثیر آنها بر رای‌دهندگان انکارناپذیر است.

هشدار ترامپ: مراقب تقلب باشید

دیروز ترامپ در پنسیلوانیا تهدید کرد که به دلیل  احتمال تقلب، شمارش آرا را متوقف می‌کند. او گفت: «ممکن است چنان تقلبی روی دهد که هرگز شبیه آن را ندیده باشید». به این ترتیب ممکن است اعلام برنده این انتخابات ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشد.

در سمت دیگر جو بایدن با خیالی راحت‌تر، حداقل در ظاهر، درمورد موضوع تقلب که توسط ترامپ مطرح شده بود گفت: «نمی‌خواهم به هر چیزی که او می‌گوید پاسخ بدهم. فقط امیدوارم یک انتخابات صریح و صلح‌آمیز برگزار شود و افراد زیادی در آن شرکت کنند.»  بایدن البته قبلا در پیتزبورگ اعلام کرده بود که براساس اظهارات ترامپ، «فقط افراد ثروتمند حق رای دادن دارند و بیشترین تلفات بیماری کووید 19 در آمریکا نیز مربوط به سیاهپوستان بوده است.»

سخنرانی جو بایدن در پیتزبورگ (دوم نوامبر)

بایدن با انتخاب کامالا هریس به عنوان معاون خود، امیدوار به جمع‌ کردن رای جامعه رنگین‌پوستان آمریکاست. او در یکی از آخرین اظهارنظرهای خود گفته بود: «در حال به پایان رساندن کار هستیم اما با هرج و مرج. این مسیری است که با توییت‌های مختلف، عصبانیت، نفرت، ‌شکست و فقدان مسئولیت‌پذیری طی شده است.»

ترامپ: من پیروزم، بایدن: برنده منم

هر دو کاندیدا مدعی هستند که پیروز انتخاباتند. حداقل تا صبح سه‌شنبه (آخرین روز انتخابات) براساس نظرسنجی‌ها، بایدن شانس بیشتری برای کسب 270 رای الکتورال دارد اما ترامپ هم طی ماه‌های اخیر باوجود درگیری با معضلاتی همچون ویروس کرونا و رکود اقتصادی، هنوز هواداران وفادار زیادی در میان آمریکایی‌ها دارد. او طی ماه‌های گذشته در زمینه سیاست خارجی نیز با میانجیگری در برقراری روابط بین اسرائیل و کشورهای عرب خلیج فارس نیز از نظر جمهوری‌خواهان عملکرد خوبی داشته است.

حضور ترامپ در بین هوادارانش در اسکرانتون پنسیلوانیا (زادگاه جو بایدن)، دوم نوامبر

او آخرین روز مبارزات انتخاباتی‌اش را دقیقاً مانند چهار سال پیش با شرکت در پنج گردهمایی انتخاباتی از کارولینای شمالی و پنسیلوانیا تا ویسکانسین و گرندراپیدز میشیگان گذراند. از طرف دیگر بایدن قسمت عمده وقت خود را را پنسیلوانیا اختصاص داد؛ ایالتی که در هر انتخاباتی یک ایالت تعیین‌کننده است. او به اوهایو هم رفت، جایی که ترامپ چهار سال هیلاری کلینتون را شکست داده بود.

اوج‌گیری وعده‌ها

بایدن با اشاره به ضعف عملکرد ترامپ در برخورد با همه‌گیری ویروس کرونا قول داد دکتر آنتونی فائوچی، برجسته‌ترین متخصص بیماری‌های عفونی ایالات متحده را حفظ کند. ترامپ در ماه‌های اخیر بارها با انتقاد از عملکرد ضعیف فائوچی، خواستار اخراج او شده بود.

روز دوشنبه همچنین دکتر دبورا بیرکز، هماهنگ‌کننده گروه ویژه ویروس کرونا در کاخ سفید، با پیوستن به گروهی از دانشمندان زنگ خطر را درمورد افزایش تلفات ویروس کرونا به صدا درآورد. براساس گزارشی که در روزنامه واشینگتن پست به چاپ رسید این گروه در گزارشی که بین مقامات ارشد دولتی توزیع شده اعلام کرده که «در حال ورود به مهم‌ترین و کشنده‌ترین مرحله این بیماری همه‌گیر هستیم اما دولت، اقدامات لازم را برای کاهش سرعت همه‌گیری انجام نمی‌دهد.»

شور انتخابات در ایالات متحده تا آنجا بالا گرفته که حتی گوگل هم طرح جدیدی درمورد انتخابات برای لوگوی خود انتخاب کرده است: «رای بدهید».

آخرین تیر ترکش ترامپ برای انتخاب مجدد

آخرین حرکت ترامپ افزایش تعداد قضات جمهوری‌خواه دیوان‌عالی این کشور بود. او ایمی کونی بارت را برای پر کردن نهمین کرسی این دیوان که به تازگی خالی شده بود معرفی کرد. نامزد ترامپ هم کم نگذاشت و طی جلساتی نفسگیر و طولانی سوال و جواب در برابر نمایندگان مختلف بالاخره توانست به عنوان نهمین قاضی دیوان عالی ایالات متحده آمریکا انتخاب شود. از 9 قاضی دیوان عالی ایالات متحده در حال حاضر 6 نفر جمهوری‌خواه و 3 نفر دموکرات هستند. این ترکیب درصورتی که اعلام نتیجه انتخابات امسال آمریکا همچون انتخابات نوامبر سال 2000 این کشور به دیوان عالی سپرده شود، حداقل روی کاغذ به نفع ترامپ خواهد بود.

از نظر ترامپ هر کاری در زندگی حکم جنگ دارد؛ یا برنده‌ می‌شوی و یا خواهی مرد. او در جمع هوادارانش در میشیگان گفت: «من سه سال و نیم در یک محاصره غیرقانونی بوده‌ام تا جایی که دیگر برایم باور زندگی بدون این مسائل سخت شده است! به دنبال ایجاد یک وضعیت آرام و بدون این مسائل بغرنج هستم. مردم شاهد هستند که ما برای ایجاد چنین وضعیتی می‌جنگیم. من برای زنده ماندن می‌جنگم. شما هم باید زنده بمانید.»

آیا اعلام نتیجه انتخابات به تاخیر می‌افتد؟

در حال حاضر تقریباً 100 میلیون رای از طریق رای‌گیری زودهنگام یا رای‌گیری از طریق پست جمع آوری شده که شمارش آنها می‌تواند منجر به تاخیر در اعلام نتایج شود. ترامپ از مدت‌ها قبل اعلام کرده که به دلیل احتمال وقوع تقلب، این مدل رای‌گیری را قبول ندارد و احترامی برای نتیجه آن قائل نیست.

آرایی که زودتر از سوم نوامبر داده شده‌اند در چنین صندوق‌هایی نگهداری می‌شوند

هر دو طرف گروه‌های بزرگی از وکلای مجرب را به استخدام خود درآورده‌اند تا به محض شروع بحث تقلب، جنگ بر سر اعلام نتیجه برنده انتخابات را در دادگاه‌ها شروع کنند و دلایل خود را برای قضات دیوان عالی ایالات متحده تشریح کنند.

دیروز بحث تقلب در انتخابات با کلماتی که ترامپ درمورد تام ولف، فرماندار دموکرات پنسیلوانیا، به کار برد بالا گرفت: «لطفا تقلب نکنید زیرا همه ما شاهد آن هستیم. همه ما شاهد اعمال شما هستیم  آقای فرماندار.»  ترامپ اعلام کرد: «به محض اتمام رای‌گیری در پنسیلوانیا تعدادی از وکلای خود را به دادگاه عالی این ایالت می‌فرستیم و تعدادی دیگر را به دیوان عالی قضایی کشور تا درمورد شمارش مجدد آرا مذاکره کنند.»

درصورتی که بحث تقلب در انتخابات باز هم مطرح شود، احتمالا آرای اخذ شده در ایالت پنسیلوانیا به صورت جداگانه نگهداری خواهند شد تا درمورد زمان و چگونگی شمارش آنها تصمیم‌گیری شود. این مسئله در اعلام نام رئیس جمهوری آینده آمریکا تاثیری حیاتی خواهد داشت.

برای آخرین شب انتخابات و پس از پایان کارزارهای تبلیغاتی، بایدن گفت ابتداد به فیلادلفیا و سپس به زادگاهش اسکرانتون می‌رود. ترامپ هم به خبرنگاران گفت پس از دیدار از ستاد مبارزات انتخاباتی‌اش در ویرجینیا، آخرین شب انتخابات را در قسمت شرقی کاخ سفید با خانواده و دوستانش خواهد گذراند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن