توسعه صنعت برق، نیازمند عزم ملی
علی فرهور | مدیرعامل نیروگاه شهید رجایی قزوین
ضرورت خودداری از بخشینگری در صنعت برق از جمله مسائل مهمی است که بایستی توجه ویژهای به آن داشته باشیم؛ چرا که نمیتوان صنعت برق را حتی در قالب وزارت نیرو دید و باید با نگاهی ملی و فرابخشی موانع و الزامات توسعهای این صنعت را بررسی و برای آنها چارهاندیشی کنیم.
به عنوان مثال اگر این مسئله مد نظر قرار بگیرد که از هر لیتر سوخت، چند کیلووات ساعت برق میتوان تولید کرد، قطعا ایجاد هماهنگی بین وزارتخانههای نفت و نیرو، تبدیل نیروگاههای گازی به سیکلترکیبی و افزایش راندمان نیروگاهها از این مسیر، بسیار سادهتر انجام میشود.
همچنین باید به تغییر وضعیت نیروگاههای گازی و توسعه سیکلترکیبی توجه جدیتری داشته باشیم، آن هم در شرایطی که راندمان یک نیروگاه سیکل ساده حداکثر ۳۰ درصد است، اما این رقم با تبدیل آن به سیکلترکیبی به بالای ۴۴ درصد میرسد و در کنار آن نسبت تولید گازهای گلخانهای هم کاهش چشمگیری مییابد.
بنابراین باید با همفکری و مشارکت وزارتخانههای نفت و نیرو و همچنین همراهی نیروگاهها و نیز در نظر گرفتن منافع و هزینههای آن با نگاهی کلان و ملی برای تغییر وضعیت نیروگاهها و تبدیل آنها به سیکلترکیبی برنامهریزی کرد.
لزوم تعیین شاخصهای مشخص برای توسعه زیرساختهای انرژی در مناطق مختلف کشور از دیگر نکاتی است که بایستی به آن توجه ویژهای داشته باشیم؛ باید تهدیدهای امنیتی را برای زیرساختهای انرژی کشور ارزیابی و برای آنها چارهاندیشی کنیم. به علاوه باید بهدرستی مشخص کنیم که توسعه زیرساختهای انرژی، اعم از آب، برق و انرژیهای تجدیدپذیر، در هر یک از مناطق کشور بر اساس ظرفیتها و موقعیت جغرافیاییاش باید به چه شکلی انجام شود.
با وجود شرایط آب و هوایی و همچنین افزایش سالانه و پرشتاب آلایندهها ظرف چند سال آینده تولید گازهای گلخانهای برای کشور مشمول هزینهها و خسارات جبرانناپذیری خواهد بود، بنابراین ما هم مانند همه کشورهای دنیا باید بر کاهش حجم تولید گازهای گلخانهای تمرکز کنیم و به همین منظور توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر را باید به شکل جدیتری در دستور کار قرار دهیم.
انتظار ما این است که کارشناسان وزارت نیرو یا محیطزیست نسبت به ترجمه و بهروزآوری کنوانسیونهای بینالمللی در خصوص محدودیتهای جهانی تولید گازهای گلخانهای اقدام و جزئیات این موضوعات کلیدی را اطلاعرسانی کنند و در اختیار عموم بگذارند.
منافع ملی ما در گرو توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است، از این رو باید برای جذب سرمایههای جدید و نیز زمینهسازی برای استقلال مصارف کوچک متکی بر تجدیدپذیرها برنامهریزی و اقدام کنیم.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو پاون