تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز با توسعه میدان فرزاد «ب»

معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی گفت:‌ با توسعه میدان گازی فرزاد «ب» روزانه ۲۸ میلیون متر مکعب گاز تولید خواهد شد.

به گزارش «انرژی امروز» از شرکت ملی نفت ایران، رضا دهقان امروز (دوشنبه، ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰) در آیین امضای قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» در تشریح خصوصیات این طرح، به نصب دو سکوی سرچاهی اصلی و فرعی هر کدام با ۴ حلقه چاه تولیدی اشاره کرد و گفت: قرار است تاسیسات جداسازی روی سکوی اصلی واقع شود و به دین ترتیب سیال ترشی که در سکوی فرعی تولید می شود از طریق یک خط لوله ۲۰ اینچ به تولید ۳ کیلومتر به سکوی اصلی برود و در آن جا عملیات جداسازی مایع از گاز صورت می گیرد.

وی افزود: پس از فرآیند جدا سازی، انتقال گاز توسط یک خط لوله ۳۶ اینچی به طول ۲۳۰ کیلومتر وبه موازات آن میعانات گازی نیز توسط خط لوله ۱۰ اینچی به طول ۲۳۰ کیلومتر به تاسیسات ساحلی و پس از آن به ۵ پالایشگاه منطقه پارس ۲ (۱۲ و ۱۳ و۱۴ و ۱۹ و ۲۴ و ۲۲) توزیع و در عین حال میعانات گازی وارد ۲ پالایشگاه فاز ۱۲ و ۱۹ می شوند.

دهقان با بیان این که بر اساس اجرای این طرح، پیش بینی می شود روزانه ۲۸ میلیون متر مکعب گاز ترش تولید شود که این رقم معادل با حجم تولید ۱ فاز کامل پارس جنوبی است، افزود: مدت زمان تعیین شده برای به سرانجام رسیدن این طرح ۶۰ ماه در نظر گرفته شده و میزان سرمایه گذاری آن ۱.۷۸ میلیارد دلار برآورد شده است.

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه توسعه میدان گازی فرزاد «ب» امری سخت است، در تشریح چالش های پیش رو انجام این پروژه، گفت: میزان فاصله میدان از خشکی (۲۳۰ کیلومتر)، دمای منطقه (۱۲۸ درجه سانتیگراد) و فشار میدان (۹ هزار PSI)، حدودا دو برابر پارس جنوبی است و نباید ویژگی های دیگری همچون وجود ترکیبات گوگردی در سیال تولیدی، ناخالصی هایی همچون نیتروژن، پبچیدگی های زمین شناسی و مشکلات حفاری و استخراج، پیچیدگی فرآورش گاز و نیازمندی به دانش فنی پبشرفته و استفاده از آلیاژ مقاوم در برابر خوردگی را در این طرح فراموش کرد.

دهقان با اشاره به این موضوع که اکنون ۲ سال از آغاز همکاری با پتروپارس برای بررسی و مهیا کردن شرایط این میدان برای توسعه می گذرد تا به عقد قرار داد امروز برسیم، عنوان کرد: مناسب ترین گزینه برای توسعه میدان گازی فرزاد پتروپارس است چراکه تجربه فعالیت موفقیت آمیز در پروژه های مشابه خصوصیات این میدان را در کارنامه خود دارد.

بر اساس این گزارش، میدان گازی فرزاد «ب»  یكی از این میادین مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و كشور عربستان سعودی است که در نوار مرزی در فاصله ۲۰ كیلومتری جزیره فارسی واقع شده است. هدف از این قرارداد، دستیابی به تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمكعب گاز ترش طی ۵ سال است.

گاز تولیدی این میدان برای فراورش به تاسیسات خشكی منطقه پارس ۲ كنگان منتقل می شود. در تاسیسات خشكی ابتدا میعانات گازی از گاز ترش تفكیك شده و سپس به منظور تثبیت به پالایشگاه فازهای ۱۲ و ۱۹  پارس جنوبی منتقل می شود. گاز خروجی از تاسیسات خشكی طرح فرزاد «ب» نیز برای فراورش بین پنچ پالایشگاه موجود در منطقه پارس ۲ توزیع خواهد شد.

مهم‌ترین بخش‌های شرح کار این قرارداد شامل حفاری ۸ حلقه چاه تولیدی، ساخت و نصب دو سكوی سرچاهی فرعی و اصلی، احداث تاسیسات جداسازی مایعات در سكوی اصلی، احداث یك رشته خط لوله دریایی ۳۶ اینچ بطول تقریبی ۲۳۰ كیلومتر برای انتقال سیال ترش از سكوی اصلی به تاسیسات خشكی، احداث یك رشته خط لوله دریایی ۱۰ اینچ به طول تقریبی ۲۳۰ كیلومتر برای انتقال میعانات به خشكی، احداث یك رشته خط لوله ۲۰ اینچ رابط دو سكو به طول ۳ كیلومتر، احداث تاسیسات ساحلی طرح شامل تجهیزات دریافت سیال ترش تولیدی بخش فراساحل و جداسازی میعانات به همراه تاسیسات جانبی و خطوط لوله خشكی برای انتقال و توزیع گاز ترش و میعانات به پالایشگاههای مستقر در منطقه پارس ۲ است.

با اجرای کامل این طرح، ضمن افزایش ظرفیت تولید گاز کشور و حفظ سرمایه ملی در میدان‌های مشترک، سبب رونق تولید داخلی و ایجاد اشتغال گسترده در کشور شده و بازار کار مناسبی به وجود خواهد آمد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن