تولید پساب سالانه تهران 2 برابر ظرفیت سد کرج است
مدیر دفتر تجهیز منابع مالی شرکت فاضلاب تهران گفت: در حال حاضر ظرفیت تصفیهخانه فاضلاب شهر تهران حدود 400 میلیون متر مکعب در سال است که جمعیتی حدود 5.7 میلیون نفر در پایتخت را پوشش میدهد، این میزان آب بیش از دو برابر سد کرج است.
به گزارش «انرژی امروز» از فارس، موضوع پساب به عنوان یکی از حلقههای مفقوده صنعت آب کشور در سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه به خوبی دیده و در ماده 7 سیاستهای کلی منعکس شده است.
در ماده 7 سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه آمده است:« برنامهریزی برای دستیابی به سایر آبها و بازچرخانی آبهای صنعتی و پساب» در دستور کار قرار گیرد«.
بر اساس جدیدترین آمارها، هم اکنون تعداد 258 تصفیهخانه فاضلاب در مدار فعالیت قرار دارند که به طور روزانه 5754 هزار مترمکعب آب تولید میکنند. با فرض ثابت بودن این عدد در طول 365 روز سال، 2.1 میلیارد متر مکعب پساب در هر سال از طریق تصفیهخانههای فاضلاب در کشور مهیای استفاده دوباره خواهد شد. نکته حائز اهمیت این که هم اکنون 53 درصد از مشترکان کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارند و این امر میتواند زمینه کاهش 1.5 درصد استفاده از آب تجدیدپذیر در کشور را فراهم کند.
بر اساس آخرین آمار، در حال حاضر 8 میلیون و 781 هزار مشترک فاضلاب در کل کشور وجود دارد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته شاهد رشد 5.3 درصدی مشترکان هستیم و با ارتقای پوشش دهی شبکه فاضلاب این رقم نیز افزایش خواهد یافت.
استفاده از پساب خروجی تصفیهخانههای فاضلاب کشور که استاندارد کافی را داراست یکی از بهترین منابع برای صنایع کشور به حساب میآید. بر این مبنا در شرایطی که میزان آب مورد نیاز در صنعت هم اکنون سالانه 1.3 میلیارد متر مکعب برآورد میشود، لذا با ظرفیت موجود تصفیهخانههای فاضلاب کشور، امکان پوشش 100 درصدی نیاز صنعت از پساب با کیفیت وجود دارد.
در چنین شرایطی وزارت نیرو برای استفاده از این ظرفیت مهم برنامههای ویژهای را در دستور کار قرار داده است.
مینا رفعتی، مدیر دفتر تجهیز منابع مالی شرکت فاضلاب تهران در تشریح این امر گفت: فاضلاب پس از ورود به تصفیهخانه مراحل زیادی را طی میکند تا مواد آلاینده آن حذف شده و تبدیل به پسابی شود که بار دیگر قابل استفاده است.
وی افزود: در حال حاضر ظرفیت تصفیهخانه فاضلاب شهر تهران حدود 400 میلیون متر مکعب در سال است که جمعیتی حدود 5.7 میلیون نفر در پایتخت را پوشش میدهد، این میزان آب بیش از دو برابر سد کرج است.
رفعتی با بیان این مطلب که تولید یک تصفیه خانه فاضلاب به طور 100 درصدی برای صنعت نیست، ادامه داد: در این زمینه مصارف حوزه کشاورزی و محیط زیست نیز طراحی شده است. در همین راستا برای پالایشگاه تهران یک خط پساب با ظرفیت 800 لیتر در ثانیه طراحی شده و از این خط میتوان امکان استفاده از پساب را در دستور کار قرار داد.
وی در ادامه درباره استفاده پساب در فضای سبز شهری، اظهارداشت: دراین زمینه طی تفاهم صورت گرفته با شهرداری تا سال 1401 شرکتهای فاضلاب موظف هستند، 145 میلیون متر مکعب پساب در سال را به فضای سبز شهری انتقال دهند. در حال حاضر شرکتهای فاضلاب این ظرفت را دارند، تا معادل 45 میلیون متر مکعب در سال پساب را به این بخش تحویل دهند،البته برای 18 میلیون متر مکعب دیگر نیز ظرفیت انتقال پساب موجود است و باید خط انتقال ادامه پیدا کند.
رفعتی ضمن تشریح دستورالعمل جدید وزارت نیرو برای مسئله پساب و هدر رفت، گفت: هدف این دستورالعمل انتقال مسئولیت تامین پساب از آب منطقهای به شرکتهای فاضلاب است. به معنای دیگر یک تغییر رویکرد اتفاق افتاده، یعنی زمانی شرکت آب منطقهای تخصیص پساب را در اختیار داشت تا آن را جایگزین آب سطحی و زیرزمینی در برخی مصارف کند، اما با صدور این بخشنامه، پساب به نوعی هویت مستقل گرفت و مقرر شد توسط شرکت فاضلاب به مشترکان متقاضی هدایت شود. بر این مبنا، شرکتهای آب و فاضلاب تا سقف 70 درصد پساب تولیدی را میتوانند به مقاصد تعیین شده بفروشند و درآمد این محل را صرف توسعه فاز تصفیهخانه فاضلاب بدهند.
مدیر دفتر تجهیز منابع مالی شرکت فاضلاب تهران یادآور شد: از 400 میلیون متر مکعب ظرفیت پساب در تهران، بین 25 تا 30 میلیون متر مکعب برای صنایع مورد استفاده قرار میگیرد و مابقی ظرفیت ما مورد استفاده قرار نمیگیرد.
وی درباره استقبال صنایع برای استفاده از پساب، گفت: در یک ماه اخیر درخواستهای زیادی داشتیم که این درخواستها در تهران به 10 عدد میرسد و اعداد بزرگی پساب میخواهند. برای یک شرکت تقاضای 10 میلیون مترمکعبی در سال رسیده است. از سوی دیگر، الان منابع طبیعی هم در مکانهایی که صنعت پساب تامین کند و ضرورت ایجاد داشته باشد، زمین رایگان در اختیار آن صنعت قرار میدهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تصفیه خانههای فاضلاب تهران شامل واحدهای محلی، محلاتی، زرگنده، قیطریه، اکباتان، شهرک قدس و صاحبقرانیه با مجموع ظرفیت 17 میلیون متر مکعب پساب در کنار تصفیه خانه جنوب تهران و فیروز بهرام با ظرفیت 400 میلیون متر مکعب قرار میگیرد.