جبران کسری فعلی برق نیازمند احداث 25 هزار مگاوات نیروگاه است

دبیر انجمن انرژی‌های تجدید پذیر ایران گفت: برای جبران کسری فعلی برق نیاز به احداث 25 هزار مگاوات نیروگاه است و پس از آن هم سالانه احداث 6000 مگاوات نیروگاه باید در دستور کار قرار گیرد.
به گزارش «انرژی امروز» از وزارت نیرو، محمد امین ‌زنگنه کسری برق در تابستان سال ۱۴۰۳ را ۱۷ هزار و۵۰۰ مگاوات عنوان کرد و گفت: در تابستان امسال مصرف برق حدود ۷۹ هزار و ۸۰۰ مگاوات بود که نسبت به سال گذشته تقریبا ۵ درصد افزایش مصرف پیک و ۵ هزار مگاوات افزایش کسری وجود داشت؛ با توجه به اینکه به طور سالانه نیز پیک مصرف برق %5 افزایش می‌یابد، بنابراین سال بعد نیاز برق کمتر از ۸۵ هزار مگاوات نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در چند سال اخیر با تغییر سبک زندگی مردم و‌ گرما، مصرف افزایش یافته است، ادامه داد: جبران افزایش ۵ هزار مگاوات افزایش مصرف برق سالانه، نیازمند احداث سالانه ۶ هزار مگاوات نیروگاه است؛ در غیر این صورت اختلاف بین تولید و مصرف هر سال افزایش می‌یابد، هم‌چنین برای جبران کسری فعلی نیز نیاز به احداث 25 هزار مگاوات نیروگاه است. اگر سالانه ۵ درصد افزایش مصرف پیک را مبنا قرار دهیم، در افق بیست ساله به جایی می رسیم که حدود 200 هزار مگاوات پیک مصرف برق خواهیم داشت.
به گفته دبیر انجمن انرژی‌های تجدید پذیر ایران برای تامین 200 هزار مگاوات برق حداقل باید 230 هزار مگاوات نیروگاه احداث شود که اگر با ظرفیت فعلی که 90 هزار مگاوات است مقایسه شود، نیاز به احداث حدود 130 یا 140 هزار مگاوات نیروگاه وجود دارد، این درحالی است که از ابتدای تاسیس صنعت برق تاکنون در کشورمان 94 هزار مگاوات نیروگاه احداث شده است که نشان دهنده سختی کار است.
زنگنه با بیان اینکه 90 درصد برق کشور با کمک نیروگاه‌های حرارتی تامین می‌شود، اظهار کرد: در چند سال اخیر در کنار کسری برق کسری گاز هم داریم و برای تامین گاز نیروگاه‌های موجود با مشکل مواجه هستیم. کما اینکه خاموشی‌های زمستان امسال در اثر کمبود سوخت نیروگاه‌هاست. با توجه به کسری روزانه 300 میلیون متر مکعب گاز در زمستان، برای نیروگاه‌های جدید نیز مشکل جدی تامین گاز خواهیم داشت، با این شرایط به نظر می‌رسد که یکی از راه‌حل‌های اصلی، احداث نیروگاه‌ها تجدیدپذیر است.
دبیرانجمن انرژی‌های تجدید‌پذیر ایران با اشاره به اینکه تولید برق تجدید‌پذیر بازاری جذاب برای بخش خصوصی است، گفت: علاوه بر تأکیدات قانونی بر ورود بخش خصوصی به تولید برق، راه‌اندازی تابلوی سبز بورس انرژی راه را برای خرید و فروش برق تجدید‌پذیر میان بخش‌های خصوصی گشود و با شکست انحصار فروش برق به دولت، این بازار را برای بخش خصوصی جذاب‌تر کرد.
زنگنه درباره لزوم ورود بخش خصوصی به این حوزه گفت: بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی، تولید برق باید به بخش خصوصی واگذار شود. از سویی اساسنامه سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران که به تصویب مجلس رسیده نیز ساتبا را به عنوان سازمان صرفاً سیاستگذار و نه تصدی‌گر تعریف کرده است، بنابراین قوانین بالادستی در این مورد بخش خصوصی را موظف به تولید برق می‌داند. از سویی ناترازی فعلی برق نیازمند احداث ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه معادل ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری است،دولت قادر به تأمین این میزان نیست و ناچار به روی آوردن به سوی بخش خصوصی شده است.
وی ادامه داد: این بازار برای بخش خصوصی هم با توجه به نیاز همیشگی به برق، جذاب است. قوانینی وجود داشته که از توسعه صنعت برق به شکل خصوصی جلوگیری می‌کرده و از جمله این قوانین این است، که تا همین اواخر ما بازاری که بخش خصوصی بتواند برق تجدید‌پذیر خود را به یک بخش خصوصی دیگر مانند کارخانجات یا شرکت‌های خرده فروش بفروشد، نداشتیم و تاکنون خریدار انحصاری برق تجدید‌پذیر دولت بوده است.
دبیر انجمن انرژی‌های تجدید‌پذیر ایران افزود: اگر بخش خصوصی بتواند برق خود را به بخش خصوصی بفروشد و مطمئن باشد که برق فروحته شده به دست خریدار می‌رسد، قطعاً جذابیت بیشتری نسبت به فروش برق به دولت دارد. خوشبختانه در خرداد ۱۴۰۲ با راه‌اندازی تابلوی سبز بورس انرژی به این نیاز تا حد زیادی پاسخ داده شد، یعنی به جر دولت که خریدار انحصاری برق بوده خریدار دیگری که حتماً مبلغ را پرداخت کند، ایجاد شد و به این ترتیب بازاری جذاب برای ورود بخش خصوصی به تولید برق طراحی شده که می‌تواند ورود کند و برق خود را بفروشد.
وی با بیان اینکه برق تجدید‌پذیر تولیدی باید با خطوط توزیع و انتقال دولت در شبکه کشور تزریق شود که تاکنون خوشبختانه این موضوع به خوبی عملی شده است، تصریح کرد: با اعتماد‌سازی در مورد فروش قطعی برق تجدیدپذیر‌ها، مؤسسات مالی نیز به تأمین مالی می‌پردازند و مشکلات در این زمینه نیز کمتر می‌شود.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن