خودروهای برقی و چالش آلودگی لیتیوم
برقی شدن خودروها به بهانه کاهش آلایندگی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در حال گسترش است اما معادن لیتیوم مورد استفادهدر این خودروها آلاینده محیط زیست هستند.
به گزارش «انرژی امروز» از سایپانیوز به نقل از رویترز، برای آنکه خودروها در آمریکا برقی شوند، معدن به اندازه کافی وجود ندارد. در ماه سپتامبر گذشته (شهریور ۹۹) در شمال نوادای آمریکا، گُلهای خاصی که فقط در این ناحیه میروید، بهطور اسرارآمیزی یک شبه خشک شدند.
فعالان محیطزیست خیلی زود به شرکت سهامی خاص آیونیر ظنین شدند؛ شرکت استرالیایی که در آمریکا در حال استخراج لیتیوم است و برای این کار باید به خاک زیر این گُلها دسترسی پیدا کند.
لیتیوم برای ساخت باتری خودروهای برقی، مورد نیاز است. این فعالان محیط زیست شکایتی را علیه آیونیر تنظیم و این شرکت را متهم به نابودی «گُلهای نایاب گندم سیاه تایهم ( Tiehm)» کردهاند. هنوز مسوولان محیط زیست آمریکا نام این گل را در فهرست گونههای در شرف انقراض نگنجاندهاند و الا وضع شرکت آیونیر از اینی که هست بدتر میشد.آیونیر آسیب زدن به این گُلها را انکار میکند.
هنوز دلیل مرگ این گُلها به اثبات نرسیده و سرنوشت معادن لیتیوم این ایالات هم خیلی روشن نیست.جالب این جا است که برقی شدن خودروها به بهانه کاهش آلایندگی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در حال گسترش است و حالا باید دید کدام مورد برای فعالان محیط زیست مهم تر است؟ حفظ محیط زیست و جلوگیری از آسیب به جانداران و معادن یا کاهش آلایندگی حاصل از سوختهای فسیلی؟ مخصوصاً که با آمدن دولت جدید در آمریکا، این موضوع جنبه سیاسی هم پیدا کرده است.
جو بایدن، وعدههای بزرگی به دوست داران محیط زیست داده است. در هر صورت هر تغییری، بازنده و برنده دارد: در برقی شدن خودروها، استخراج معادن اشتغالزایی ایجاد میکند و در عوض به محیطزیست آسیب جدی میرساند. جوبایدن برای خشنودی دوستداران محیطزیست وعده داده که بیش از ۳۰ درصد از زمینها و سواحل فدرالی را به مناطق حفاظت شده اختصاص دهد که سه برابر سطح فعلی است. اما چنین وعدهای در تقابل مسلم با وعدههای برقیسازی سریع خودروها است. اگر قرار باشد وعدههای گذار به خودروهای برقی محقق شود، بدون وابستگی به چین تقریباً غیرممکن است چون باتریهای خودروهای برقی نیاز به مواد معدنی از جمله لیتیوم دارند.
نکته دیگر این است که دولت آمریکا وابستگی به چین را تهدید علیه امنیت ملی توصیف کرده و از این رو میان دو تنگنا قرار گرفته است. از یکطرف مجبور است تخریب محیط زیست و استخراج بی رویه را کاهش دهد و از طرفی نمیخواهد به چین وابستگی شدیدی داشته باشد. هر تصمیمی که دولت آمریکا بگیرد، بدون تردید خشم دوستداران محیطزیست را برخواهد انگیخت.مارک سنتی مدیر عامل ادونسد مگنت لب که در فلوریدای آمریکا در حوزه مغناطیس نادر زمینی مشغول است، میگوید: «بدون استخراج نمیتوان به انرژی سبز رسید؛ این یک واقعیت محض است.»
مغناطیس نادر زمینی برای تولید دامنه وسیعی از لوازم الکترونیکی استفاده میشود. این مواد نادر معدنی در تولید موشکهای هدایت شونده و سلاحهای دیگر هم کاربرد دارد. از آن جایی که وعدههای گسترش خودروهای برقی بایدن به وعدههای حفظ محیط زیست میچربد، به احتمال زیاد در چهار سال پیش رو میتوان انتظار داشت که استخراج معادن [تخریب محیط زیست] روند افزایشی داشته باشد هر چند وانمود میشود که استانداردهای فعلی محیط زیستی رعایت خواهند شد. به احتمال زیاد آن بخش از زمینهایی که فدرالی محسوب میشوند بیشتر در معرض استخراج معادن قرار خواهند گرفت. اما یقینا چک سفید امضا به کسی داده نمیشود که در زمینهای غیرفدرالی به حفاری بپردازد.
البته همین حالا هم بومیهای آمریکا با استخراج مس در آریزونای آمریکا مخالفت کردهاند و موضع آنها مورد حمایت طرفداران محیط زیست قرار میگیرد. تقریبا همه خودروسازان دنیا خود را برای دوران گذار به خودروهای برقی آماده میکنند و از این رو نیاز و تقاضا برای فلزات لازم برای تولید باتریهای برقی به شکل تصاعدی افزایش خواهد یافت. کالیفرنیا در حال حاضر بزرگترین بازار خودروهای برقی ایالات متحده است و قرار است از سال ۲۰۳۵ تولید و فروش خودروهای بنزینی و گازوئیلی را ممنوع کند. در اولین اقدام، بایدن وعده داده تمام ناوگان خودروهای دولتی را که ۶۴۰ هزار دستگاه است، برقی کند. همین تعداد که به یک میلیون دستگاه هم نمیرسد، بر اساس تخمین موسسه بهینه کاوی اطلاعات معدنی نیاز به لیتیوم را تا سال ۲۰۳۰ حدود ۱۲ برابر میکند.
برای ساختن باتری فقط به لیتیوم نیاز نیست فلزاتی همچون مس، نیکل و کبالت هم لازم است. لویس بلک مدیر عامل صنایع المونتی میگوید: «به هیچ عنوان، برای جایگزینی میلیونهای خودروی بنزین سوز مواد خام لازم کافی وجود ندارد». تنها کاری که فعلا از دست دوستداران محیط زیست برمی آید، لابی در سیاستگذاری و مکاتبه با خودروسازان است که هنگام تأمین مواد خام مورد نیاز، حداقل از شرکتهایی خریداری کنند که مسوولیت پذیری بالایی درخصوص حفظ محیط زیست احساس میکنند. در این خصوص گروهی به نام «اقدامی برای تضمین استخراج مسوولانه» شکل گرفته است که به شرکتهای ب ام و، فورد، دایملر کمک میکند با رعایت دستورالعملهای این گروه غیرانتفاعی فقط از شرکتهایی مواد اولیه تهیه کنند که استخراج آنها مسوولانه و دوستدار محیط زیست است.در ایالات آریزونا که بومیهای آمریکا به رئیسجمهور شدن بایدن کمک کردهاند، انتظار دارند اماکن مقدس آنها که حاوی معادن مس است، مورد حفاظت قرار گیرد.
همین هفته هم دولت بایدن به وعده خود عمل کرد.دپارتمان حیات وحش در نوادا هم استخراج معادن را برای زیستگاههای طبیعی ماهی قزلآلا، آهو و گوزن شاخ چنگالی مضر اعلام کرده است. کلی فولر مدیر پروژه واترشدز وسترن میگوید: «زمانی که استخراج معادن باعث تخریب محیط زیست و زیستگاه جانداران شود دیگر انرژی سبز یا تجدیدپذیر به حساب نمیآید.»