دیپلماسی مهار نتانیاهو
اخبار محدودی از سرزمینهای اشغالی و تصمیم سران رژیم اسرائیل مخابره میشود اما همین اخبار حاکی از بروز اختلاف میان اعضای کابینه جنگ این رژیم برای پاسخ به ایران است. منابع عبری میگویند که اسرائیلیها بهدنبال پاسخ به ایران هستند اما نوع، سطح و زمان آن، محل اختلاف است. جلسات کابینه جنگ اسرائیل پس از حمله بامداد یکشنبه بینتیجه پایان یافت. همچنین در پایان نشست شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه یا بیانیهای صادر نشد و سران گروه هفت نیز طی «پاسخ دیپلماتیک مشترک» عملیات ایران را محکوم کردند اما خواستار خویشتنداری طرفین شدند.
تماسهای دیپلماتیک
از روز پاسخ مشروع ایران به اسرائیل تا روز گذشته، تماس تلفنی بین امیرعبداللهیان با وزرای خارجه بلژیک، روسیه، هلند، قبرس، ترکیه، سوریه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عربستان، هند، قطر، مصر، مالت، اسلوونی، آلمان، انگلیس، اتریش و استرالیا برقرار شده است. وزیر خارجه ایران دو تماس با همتای آلمانی و دو تماس با همتای انگلیسی خود داشت. با توجه به مواضع آلمان و انگلیس در قبال پاسخ مشروع ایران به حمله اسرائیل به کنسولگری و اعلام حمایت برلین و لندن از تلآویو، این تماسها بیشتر مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
وزیر خارجه ایران طی تماس با دیوید کامرون، از حمایتهای گسترده انگلیس از رژیم تلآویو انتقاد کرد. امیرعبداللهیان در دومین تماس با کامرون که روز گذشته انجام شد، گفت: «این حجم از حمایتهای غیرمسئولانه از جنایات رژیم صهیونیستی چه نفعی برای دولت انگلیس دارد؟ جای تعجب است درحالیکه طی شش ماهه گذشته چندین هزار تن بمب بر سر مردم مظلوم غزه ریخته شده است، انگلیس نگران پاسخ ایران به حمله وحشیانه رژیم اسرائیل است.»
وزیر خارجه کشورمان تاکید کرده است که «ایران از تشدید تنش در منطقه استقبال نمیکند، اما در صورتی که رژیم اسرائیل بهدنبال ماجراجویی باشد، پاسخ بعدی ما، فوری، قویتر و گستردهتر خواهد بود.»
دیوید کامرون عملیات نظامی ایران علیه اسرائیل را نگرانکننده و در راستای افزایش تنش در منطقه خوانده و تاکید کرده است که لندن از اسرائیل خواسته که دست به اقدام نزند. کامرون همچنین در اظهارنظری رسانهای، از اعمال تحریم علیه ایران خبر داد. عصر دیروز، تماس تلفنی دوم میان امیرعبداللهیان و آلنا بائربوک، همتای آلمانی او برقرار شد. وزیر امور خارجه ایران عملیات بامداد یکشنبه را «حداقلی، دقیق و علیه اهداف نظامی»
خواند و هشدار داد که در صورت ادامه ماجراجویی توسط اسرائیل، پاسخ ایران «فوری و گسترده» خواهد بود. وزیر خارجه همچنین خطاب به بائربوک گفت: «امیدواریم تلاش آلمان بهجای محکومیت اقدام مشروع ایران، متمرکز بر توقف جنگ در غزه و برقراری صلح و امنیت پایدار از مدیترانه تا دریای سرخ باشد.» وزیر خارجه آلمان گفت: «تحولات اخیر باعث افزایش تلاطم شدید در منطقه شده و نشان میدهد تنشها رو به افزایش است. لذا معتقدیم تلاشهای مشترک ما باید متمرکز بر جلوگیری از گسترش دامنه تنش باشد. ما هر روز تلاش میکنیم که این جنگ پایان یابد و راه دستیابی به صلح پایدار نیز هموار شود.»
سامح شکری، وزیر خارجه مصر نیز روز گذشته در گفتوگو با همتای ایرانی خود، نسبت به افزایش تنشها در منطقه در پرتو استمرار جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه و کشتار مردم فلسطین ابراز نگرانی و تاکید کرد: «همه طرفها باید برای جلوگیری از افزایش تنشها، تلاش کنند.» او اعلام کرد: «مصر به تلاشهای خود برای توقف جنگ علیه غزه فعالانه ادامه خواهد داد.»
موضع آمریکاییها
موضع آمریکاییها تاکنون مبنی بر توقف تنش میان ایران و اسرائیل و اعلام عدم مشارکت در پاسخ احتمالی تلآویو به تهران بوده است. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در دیدار با نخستوزیر عراق، بر تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل تاکید کرد و گفت: «آمریکا خواهان جلوگیری از گسترش جنگ در منطقه خاورمیانه است.» در گزارش وبگاه آمریکایی آکسیوس آمده است: «برآورد آمریکا این است که ایران هرگونه حمله جدی اسرائیل به خاکش را با دور جدیدی از حملات موشکی و پهپادی تلافی کرده و اینگونه، تنش منطقهای تشدید خواهد شد. بهعلاوه آمریکا از آن بیمناک است که حملات احتمالی ایران بهاندازه حمله شنبهشب با اعلام قبلی و لذا قابل رهگیری نبوده و خسارات جدی به بار آورد.»
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که «یک مقام ارشد آمریکایی در این زمینه گفت: «بایدن در جریان تماس تلفنی روز شنبه به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل گفت که باید نسبت به تشدید تنش در منطقه حساس بوده و به دقت و استراتژیک وارد عمل شود. این مقام آمریکایی گفت که دولت بایدن در عین اعلام حمایت از اسرائیل تأکید کرده است: ما بخشی از حمله اسرائیل به ایران نخواهیم بود؛ هدف ما جلوگیری از تشدید تنش در منطقه و مهار بحران غزه است.»
جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و رئیس پیشین آژانس اطلاعات نیروی دریایی آمریکا نیز طی گفتوگویی با سیانان، گفت: «صرفاً به این دلیل که ایران این حمله بیسابقه را انجام داد… به این معنی نیست که ما باید تشدید تنش مداوم را در منطقه بپذیریم.» همچنین وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور بهدنبال تشدید تنش با ایران نیست و ایالات متحده قصد دارد با پاسخ دیپلماتیک به ایران از گسترش درگیریها جلوگیری کند.
کابینه جنگ اسرائیل
جلسات کابینه جنگ اسرائیل بدون نتیجه به پایان رسیده است. روز گذشته رسانههای اسرائیلی خبر دادند که پاسخ به عملیات ایران در نشست کابینه جنگ اسرائیل به تصویب نرسید. منابع عبری از اختلافنظر میان سران اسرائیل برای پاسخ به ایران خبر میدهند. براساس اطلاعات اعلامی، جلسه کابینه جنگ امروز نیز برگزار خواهد شد.
روز گذشته پایگاه خبری آکسیوس به نقل از دو منبع ادعا کرد که وزیر جنگ اسرائیل در گفتوگو با لوید آستین، همتای آمریکایی خود گفته است که تلآویو چارهای جز پاسخ به ایران ندارد. بر اساس این گزارش، گالانت گفته است که اسرائیل نمیتواند اجازه بدهد موشکهای بالستیک بدون اینکه پاسخی دریافت کنند در آسمانش شلیک شوند.
شب گذشته، اسکاینیوز عربی به نقل از رسانههای اسرائیلی گزارش داد که هدف اسرائیل آسیب رساندن به ایران بدون ایجاد جنگی همهجانبه است. بر اساس این گزارش، کانال ۱۲ اسرائیل نیز مدعی شده است که اسرائیل میخواهد با هماهنگی واشنگتن اقدامی علیه ایران آغاز کند.
روزنامه عبری معاریو نیز به نقل از یک منبع آگاه مدعی شد که اسرائیل قصد دارد با هماهنگی آمریکا اقدامی علیه ایران انجام دهد. با این حال شب گذشته رسانهها گزارش دادند که بنیامین نتانیاهو خطاب به وزرای خود از حزب لیکود گفته است: «ما به ایران پاسخ خواهیم داد، اما باید این کار را عاقلانه و نه از روی هیجان انجام دهیم. آنها باید تحت فشار روانی باشند همانطور که ما را تحت استرس قرار دادند.»
البته رویترز گزارش داد، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل شب گذشته در پایگاه نواتیم که در جریان حمله ایران مورد هدف قرار گرفت حاضر شده و گفته است این رژیم به حمله موشکی ایران واکنش نشان خواهد داد.
بورل: انتظار پاسخ از سوی اسرائیل را دارم
جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگویی با یک رسانه اسپانیایی، خاورمیانه را بر لبه پرتگاه توصیف کرد و گفت: «انتظار حملهای از سوی رژیم صهیونیستی در واکنش به عملیات ایران را دارد اما امیدوار است که این مسئله به تنش بیشتر منجر نشود. یک اختلافنظر فاحش در داخل ائتلاف جناح راستی اسرائیل بین افراطگرایان حامی اقدام تلافیجویانه خشن و یک فراکسیون میانهروتر و معقول وجود دارد.»
احضار سفرا
پس از پاسخ موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل و طی سه روز گذشته، برخی کشورهای اروپایی سفیر یا نماینده دیپلماتیک ایران را احضار کردند. سفرای ایران در بلژیک، جمهوری چک، آلمان، فرانسه در وزارت خارجه این کشورها حاضر شدند. کاردار ایران در لندن نیز به وزارت خارجه انگلیس احضار شد. اردن نیز سفیر ایران فراخواند. وزارت خارجه کشورمان نیز پس از موضعگیری کشورهای اروپایی، سفرای انگلیس، فرانسه و آلمان را به دلیل مواضع غیرمسئولانه برخی مقامات این کشورها احضار کرد.