رسیدن به اهداف انتشارات صفر نیازمند احیاء برقآبیهای فراموش شده است
هند، ترکیه و اتیوپی در صدر تولید کنندگان برق آبی ها
آژانس بین المللی انرژی می گوید اگر دنیا خواهان رسیدن به اهداف انتشارات صفر است باید احیاء برقیآبیهای بزرگ را که به فراموشی سپرده شده اند در دستور کار خود قرار دهد.
به گزارش «انرژی امروز» از رویترز، آژانس بین المللی انرژی، IEA، در آخرین گزارش خود در روز چهارشنبه آورده است که ظرفیتهای برقیآبی کم کربن برای یکپارچه سازی تولید برق از طریق انرژی خورشیدی یا بادی بسیار ضروری است اما در دهه جاری رشد این برق آبی ها تا 23 درصد کاهش یافته است و میزان سرمایه گذاری در آنها نیز کاهش یافته است.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی میگوید «برق آبیها غول های فراموش شده تولید برق پاک هستند و اگر کشورهای دنیا قصد دارند به اهداف انتشارات صفر خود برسند، باید در دستورالعمل های اقلیمی دورباره مد نظر باشند».
به علاوه بر اساس «گزارش بازار ویژه برقآبی» آژانس، بسیاری از نیروگاه های برق آبی می توانند برای تولید مقادیر زیاد برق کم کربن، ظرفیت تولید خود را به سرعت بالا ببرند، و امکان یکپارچه سازی تولید برق بین زمان های توقف تولید برق بادی یا خورشیدی را فراهم سازند.
اما پروژه های بزرگ برق آبی اغلب زمان زیادی لازم دارند تا به بهره برداری برسند، مراحل اخذ مجوز آنها طولانی مدت است، هزینه بالایی دارند و ریسک ارزیابی های زیست محیطی آنها بالاست، از سویی از طرف جوامع محلی هم با مخالفتهایی روبهرو می شوند.
در سال 2020، نیروگاه های برق آبی توانستند یک ششم برق دنیا را تولید کنند که بسیار بیشتر از مجموع تولید برق دیگر انرژی های تجدیدپذیر بوده است؛ از این رو بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی این میزان تولید برق توانسته است در 28 اقتصاد نوظهور و در حال توسعه با جمعیت کل 800 میلیون نفر نقش ویژه ای را در برق رسانی ایفا کنند.
در دهه جاری رشد برق آبی ها تا 23 درصد کاهش یافته است
بر اساس این گزارش ظرفیت جهانی نیروگاه های برق آبی دنیا بین سال های 2021 و 2030 حدود 17 درصد یا 230 گیگاوات افزایش می یابد و در این میان هند، ترکیه و اتیوپی بالاترین میزان این افزایش ظرفیت را از آن خود کرده اند، با این حال یک دهه پیش انتظار می رفت که میزان افزایش ظرفیت تولید برق آبی ها 25 درصد بیش از این مقدار کنونی باشد.
آژانس می گوید به ویژ در کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور نیمی از ظرفیت برق آبی ها هنوز استفاده نشده است.
بر همین اساس تصمیم گیران و سیاست گذاران باید با شناسایی موانع بر سر راه این پروژه اطمینان یابند که این پروژه های اقتصادی به نتیجه خواهند رسید. و بنابراین می توان انتظار داشت تا سال 2030 ظرفیت نیروگاه های برق آبی دنیا تا 40 درصد رشد داشته باشد.
آژانس بین المللی انرژی معتقد است هنوز هم تولید برق آبی ها باید تا سال 2030 حدود دو برابر شود تا به اهداف مورد نیاز در تولید برق تجدیدپذیر و اهداف مربوط به انتشارات صفر تا سال 2050 دست یابیم.