روایت پولیتیکو از پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای برجام
نشریه پولیتیکو با استناد به اظهارات یک مقام غربی، ادعاهایی را درباره پاسخ ایران نسبت به پیشنهادات اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای مطرح کرد.
به گزارش «انرژی امروز» از ایسنا، نشریه پولیتیکو درباره پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای، در گزارشی نوشت: طبق گفته یک مقام ارشد غربی، پاسخ ایران، شامگاه دوشنبه به وقت ایران توسط اتحادیه اروپا دریافت شده است و بیشتر روی مسائل باقیمانده مرتبط با تحریمها و تضمینها بر سر تعاملات اقتصادی متمرکز است.
در ادامه این گزارش طبق گفته این مقام غربی ادعا شده است که پاسخ ایران خواستههای بیشتری در زمینه تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره منشا ذرات مواد هستهای که پیشتر کشفشده توسط بازرسان آژانس طی سالهای گذشته در محلهای مختلف، مطرح نمیکند. تهران با این تحقیقات مخالفت کرده و اصرار دارد توافق هستهای تنها در صورتی میتواند احیا شود که این تحقیق توسط آژانس، برای همیشه مختومه اعلام شود.
به گزارش ایسنا، ادعای مقامات غربی درباره موضع ایران در قبال مسائل پادمانی در روند احیای توافق هستهای در حالی مطرح میشود که بر اساس بیانیه مشترک میان ایران و آژانس در تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۲، ایران حسن نیت خود را در تعامل با آژانس با ارائه اطلاعات فنی دقیق نشان داد و انتظار این بود که آژانس نیز با رویکردی مستقل، بی طرفانه و حرفهای، اقدامی سازنده و واقع بینانه در جهت عادی سازی موضوعات پادمانی که به اذعان خود آژانس به هیچ وجه نگرانی عدم اشاعه ای نداشته، صورت دهد اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و در میان مذاکرات ایران و آژانس و برخلاف بیانیه مشترک ایران و آژانس برای خاتمه پروندههای ادعایی؛ سه کشور اروپایی با وجود دسترسی ایران به دو مکان و ارایه اطلاعات تکمیلی با چراغ سبز آمریکا و اسراییل مسیر تشدید فضا و تصویب قطعنامه علیه ایران را در پیش گرفتند.
قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران، ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ با وجود مخالفت جدی چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تصویب رسید. در این قطعنامه نویسندگان نسبت به ادعاهای ساختگی درباره پیدا شدن مواد هستهای در سه مکان اعلام نشده در ایران ابراز نگرانی کرده و خواستار همکاری کامل ایران با آژانس بینالمللی هستهای شدند. در این قطعنامه از ایران خواسته شد تا برای «انجام تعهدات قانونی خود بر اساس فوریت عمل کند و بدون تأخیر، پیشنهاد مدیرکل آژانس را برای تعامل بیشتر برای شفافسازی و حل و فصل همه مسائل پادمان باقیمانده را بپذیرد.»
متعاقب این اقدام، ایران برخی از همکاریها با آژانس را که فراتر از پادمان بود و تنها بر مبنای حسن نیت و در چارچوب برجام انجام می گرفت از جمله فعالیت دوربینهای فراپادمانی، دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEMو فلومتر آژانس را قطع کرد. هم چنین سازمان انرژی اتمی نسبت به نصب سانتریفیوژهای پیشرفته اقدام کرد.
ایران معتقد است، هیچ موضوع پادمانی در خصوص فعالیتهای هستهای کنونی ایران که همواره نیز در گزارشهای مختلف تایید شده، وجود ندارد و ادعاهای مطرح شده در خصوص سالهای ۲۰۰۳ نمیتواند مبنای فشار جدید بر ایران باشد. در حالی که داوطلبانه به تعامل عملی و سازنده خود با آژانس ادامه داده و از نزدیک با آژانس برای رسیدگی به سؤالات مورد بحث همکاری کرده و در دو دهه اخیر آژانس نتوانسته ادعاهای طرف اسرائیلی را اثبات کند اما متأسفانه تعامل مثبت و سازنده ایران با پاسخ مناسب از سوی آژانس مواجه نشد.
مقامات ایران در رابطه با سوالات آژانس در مورد چهار مکان مورد سوال که به گفته مقامات یکی از این مکانها رفع ابهام شده است، معتقدند: سوالات آژانس باید مبتنی بر مبانی، مدارک و دلایل جدی باشد. سوالات مبتنی بر ادعاهای معطوف به جاسوسی و مواردی از این دست به هیچ وجه قابل قبول نبوده و نخواهد بود و فراهم آوردن امکان دسترسی برای آژانس مشروط به آن است که سوالات و ابهامات یک بار و برای همیشه تمام شود.
همچنین در گزارش نشریه پولیتیکو ادعا شده است: پاسخ ارائه شده نشان میدهد که ایران میخواهد به مذاکره درباره برخی جنبههای متن پیشنویس موجود از توافق ادامه دهد و پاسخی نهایی به این که آیا توافق روی میز را میپذیرد یا نه، نداده است. با این وجود، به گفته این مقام غربی، پاسخ ایران «بیش از حد مجادلهآمیز و تند» نبوده است.
ادعاهای پولیتیکو بر اساس اطلاعاتی که از این مقام غربی نقل شده، در پی این مطرح میشود که امیرعبداللهیان روز دوشنبه در نشستی در جمع خبرنگاران در مورد مذاکرات گفت: الان به صورت مشخص در مورد سه موضوع در حال تبادل پیام با طرف آمریکایی هستیم و طی روزهای آینده آخرین نظرات خود را اعلام میکنیم و به کشورهای مذاکره کننده به صراحت گفتهایم که اگر نظرات ما در مورد این سه موضوع که منطقی نیز هست لحاظ شود، آمادگی داریم که وارد مرحله توافق شویم و جلسه جمعبندی با حضور وزیران امور خارجه در وین برگزار شود و سپس وارد مراحل بعدی کار شویم.
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما به صراحت به طرفهای آمریکایی که پیام میدهند که در آستانه انتخابات میان دوره کنگره هستیم و مشکل بنزین داریم گفتهایم که برای انجام قدم نهایی باید طرف آمریکایی از خود انعطاف نشان دهد. ما در تمام مراحل مذاکرات آنجا که امکانش فراهم بود، از خود انعطاف نشان دادیم و طرف آمریکایی نیز این موضوع را میداند که ما تاکنون به چه میزان انعطاف نشان دادهایم. ما در مراحل مذاکرات بر موضوعاتی که میتوانستیم، این انعطاف را نشان دادهایم و اکنون نوبت به انعطاف طرف آمریکایی است.
او گفت: در مذاکرات اخیر طرف آمریکایی در دو موضوع به صورت نسبی انعطافهایی را به صورت شفاهی نشان داده است که باید مکتوب شود و تبدیل به متن شود و مساله سوم موضوع تضمینهاست که باید آمریکاییها انعطاف داشته باشند و با واقعبینی برخورد کنند و اگر ما چنین انعطافی را مشاهده کنیم در روزهای آینده میتوانیم به نقطه توافق برسیم. روزها آینده روزهای مهمی برای توافق است. اگر آنها انعطاف نشان ندهند دنیا به آخر نمیرسد آنها صحبت از پلن B میکنند ما هم پلن B خود را داریم.
وزیر امور خارجه در ادامه صحبتهای خود گفت: حداکثر تا ۱۲ امشب آخرین جمعبندی خود را به صورت مکتوب در مورد مسائل باقیمانده به هماهنگکننده اتحادیه اروپا ارائه میدهیم و اگر واکنش آمریکا همراه با واقعبینی و انعطاف باشد توافق رخ میدهد و اگر انعطافی نشان ندهند باید بیشتر گفتوگو کنیم.