روسیه: دو بازرس آژانس در نیروگاه اتمی زاپروژیا میمانند
به گفته منابع روسی دو بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نیروگاه اتمی اشغال شده در جنوب شرق اوکراین مستقر میشوند. یک روز پیشتر مدیرکل و بازرسان آژانس با وجود ادامه بمبارانها بازدید از نیروگاه را آغاز کردند.
نیروگاه هستهای زاپروژیا ، در جنوب شرق اوکراین، از نخستین روزهای تجاوز نظامی روسیه به این کشور به تصرف نیروهای روسی درآمد و درگیری نظامی اطراف آن موجب نگرانی شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز یک رسانه روسی روز جمعه دوم سپتامبر به نقل از دیپلماتهای روسیه اعلام کرد دو بازرس آژانس پس از خاتمه بازرسیها نیز در نیروگاه زاپروژیا میمانند.
این نیروگاه که بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا به شمار میرود در روزها و هفتههای گذشته هدف حملههای نظامی و بمبارانهایی قرار گرفته که روسیه و اوکراین یکدیگر را به دخالت در آن متهم میکنند.
از روز گذشته بازرسان آژانس بازدید و بررسیهای گسترده در نیروگاه زاپروژیا را آغاز کردند تا از امنیت این تاسیسات مطمئن شوند.
نشست خبری گروسی در بازگشت به وین
رافائل گروسی که تیم بازرسان را همراهی میکرد اکنون در راه بازگشت به وین، محل استقرار دفتر این نهاد نظارتی سازمان ملل است و قرار است شامگاه جمعه در یک نشست خبری درباره موقعیت نیروگاه توضیحاتی ارائه دهد.
روسیه ماه گذشته از شورای امنیت سازمان ملل خواست برای رسیدگی به وضعیت نیروگاه زاپروژیا یک نشست فوقالعاده برگزار کند.
این نشست ۱۱ اوت (۲۰ مرداد) در نیویورک برگزار شد و مدیرکل آژانس در آن توضیحاتی درباره تحولات اخیر ارائه کرد.
آن زمان کارشناسان آژانس اعلام کردند در حال حاضر ایمنی نیروگاه با خطر جدی به خاطر بمبارانها روبرو نیست اما رافائل گروسی در عین حال هشدار داد که این وضعیت هر لحظه ممکن است تغییر کند.
یک روز پیش از سفر هیئت کارشناسان سازمان ملل به اوکراین، روسیه نیروهای اوکراینی را متهم کرد که بیش از ۶۰ بار با پهپاد و توپخانه به تاسیسات نیروگاه و اطراف آن حمله کردهاند. کییف این اتهام را بیاساس خوانده است.
مدیرکل آژانس روز پنجشنبه تاکید کرد که روسیه و اوکراین باید به صراحت تضمین کنند که امنیت نیروگاه اتمی زاپروژیا محفوظ میماند.
هشدار روسیه و اوکراین درباره خطر فاجعه اتمی
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه روز جمعه بار دیگر نیروهای اوکراینی را به بمباران نیروگاه زاپروژیا متهم کرد و گفت آنها با این اقدام اروپا را در معرض خطر یک فاجعه اتمی قرار میدهند. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین هم پیش از این درباره وقوع یک فاجعه هستهای هشدار داده بود.
آوریل ۱۹۸۶ و زمانی که اوکراین یکی از بخشهای اتحاد جماهیر شوروی سابق بود، حادثهای در یکی از راکتورهای نیروگاه چرنوبیل رخ داد که هولناکترین فاجعه اتمی در تاسیسات هستهای تا آن زمان بود. فاجعه بزرگ بعدی در فوکوشیمای ژاپن رخ داد.