سپردهگذاری ۵ میلیارد دلاری عربستان در بانک مرکزی ترکیه
عربستان سعودی روز دوشنبه اعلام کرد که ۵ میلیارد دلار به بانک مرکزی ترکیه واریز کرده که احتمالا به آنکارا کمک میکند تا ارزش لیر که مدتهاست ضعیف شده را تقویت کند. این وضعیت پس از زلزله شدید ماه گذشته که جنوب شرق این کشور و شمال سوریه را لرزاند، بدتر هم شده بود.
به گزارش «انرژی امروز» از یورونیوز، این سپردهگذاری سنگ بنای بهبود روابط عربستان و ترکیه را پس از سالها تنش بین دو کشور فراهم خواهد کرد. این روابط پس از قتل جمال خاشقچی، ستوننویس روزنامه واشنگتن پست در کنسولگری عربستان در خاک ترکیه در سال ۲۰۱۸ تیره و تار شده بود. ترکیه حتی از قطر در برابر تحریم چند ساله عربستان، بحرین، مصر و امارات متحده عربی حمایت کرده بود.
این سپردهگذاری احتمالا به تقویت رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه قبل از انتخابات دور بعدی در سال جاری کمک خواهد کرد.
عربستان این خبر را از طریق بیانیهای در خبرگزاری دولتی این کشور اعلام کرد. این سپردهگذاری به عنوان «نشان همکاری نزدیک و روابط تاریخیای که بین این پادشاهی و جمهوری ترکیه و مردم برادر آن وجود دارد» توصیف شده است. گفته میشود که این پول از صندوق توسعه عربستان تامین شده است.
در این بیانیه هیچ جزییاتی در مورد نحوه استفاده از پول یا اینکه عربستان میتواند آن را دوباره پس بگیرد، گفته نشده است.
با این حال، چنین سپردهای میتواند به افزایش نرخ ارز یک کشور در برابر سایر ارزها در سطح بینالمللی کمک کند.
خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه این سپرده را ستود و گفت که آن نشاندهنده «حمایت قوی پادشاهی سعودی از مردم ترکیه و اعتماد این کشور به آینده اقتصاد ترکیه است.»
این خبرگزاری همچنین نوشت: «این توافق از رشد اقتصادی و اجتماعی و توسعه پایدار ترکیه حمایت میکند. هدف آن کمک به حل مشکلات اقتصادی در بخشهای مختلف است.»
ترکیه قبل از زلزله ششم فوریه هم با تورم بالا و کاهش ارزش لیر دست و پنجه نرم میکرد. یک سال پیش، یک دلار حدود ۱۴.۹۰ لیر فروخته میشد، در حالی که امروز یک دلار برابر ۱۸.۹۰ لیر است. به عبارتی لیر در طول یک سال گذشته ۳۰ درصد ضعیف شده است.
در این زلزله حدود ۵۰ هزار نفر جان باختند که بیشتر آنها در ترکیه زندگی میکردند. نزدیک به ۲۰۴ ساختمان در ترکیه فرو ریخت یا به شدت آسیب دید و در ادامه آن صدها هزار نفر بیخانمان شدند.
حمایت ترکیه از گروههای اسلامگرا مانند اخوانالمسلمین پس از بهار عربی سال ۲۰۱۱، روابط این کشور با عربستان و شیخنشینهای خلیج فارس را که اخوانالمسلین را تهدیدی برای حکومت خود میدانستند، تیره و تار کرده بود.
این تنشها با گسترش روابط کشورهای عربنشین خلیج فارس رو به کاهش گذاشت. به ویژه که امارات متحده عربی هم به ترکیه نزدیک شده و در سال گذشته نزدیک به ۵ میلیارد دلار به عنوان سپرده و ۱۰ میلیارد دلار به عنوان سرمایهگذاری به این کشور سرازیر کرده است.
اردوغان سال ۲۰۲۲ با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی دیدن کرد و آن را در آغوش گرفت. با این که همچنان گفته میشود احتمالا دستور قتل خاشقچی را بن سلمان صادر کرده بود. سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده هم همین ارزیابی را داشتند. اگرچه که عربستان نقش ولیعهد را در قتل خاشچقی رد کرده است.