صنعت پتروشیمی بر مدار مهار تورم و رشد تولید در 1402
صنعت پتروشیمی سال ۱۴۰۲ را همچنان بر مدار رشد و توسعه پشت سر گذاشت؛ از افزایش تولید و تکمیل طرحهای در حال اجرا تا برنامهریزی و اقدامهای ارزشمند همسو با تکمیل زنجیره ارزش و خودکفایی.
به گزارش «انرژی امروز» از شانا، مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ابتدای سال ۱۴۰۲ وعده تکمیل ۱۲ طرح را طی یک سال داد؛ وعدهای که به گفته او محقق شده است. طرحهای پتروشیمی گچساران و فاز نخست پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس به بهرهبرداری رسمی رسیدهاند و طرحهایی مانند آرین متانول، فاز نخست پتروشیمی هنگام، پتروناد آسیا، واحد چهارم هوای پتروشیمی دماوند، بازسازی واحدهای زایلینها در پتروشیمی بوعلیسینا، پتروشیمی نخل آسماری و آرتا انرژی اردبیل نیز به تولید رسیدهاند و آماده بهرهبرداری رسمی هستند.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمیتولید واقعی محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ برآورد شده است که از مرز ۷۵ میلیون تن عبور کند و ۷ درصد رشد نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته باشد. افزون بر این، این صنعت تا پایان پارسال رقم ۲۹ میلیون تنی را برای صادرات محصولات ثبت کرد که از نظر حجمی نسبت به ۱۴۰۱ افزایش داشته است.
فروش داخلی محصولات پتروشیمی نیز با اقدام راهبردی عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی افزایشی بوده که افزون بر احیای واحدهای صنایع تکمیلی، سبب شتابدهی به توسعه محصولات نهایی، ایجاد حداکثر ارزش افزوده و افزایش اشتغالزایی در کشور شده و نقش بسیار مهمی در بازار و مهار تورم داشته است.
بیش از ۳.۲ همت در فروردینماه، بیش از ۵.۵ همت در اردیبهشتماه، بیش از ۵.۸ همت در خردادماه، بیش از ۶ همت در تیرماه، بیش از ۷ همت در مردادماه، حدود ۶.۲۰۰ همت در شهریورماه، ۷.۲ همت در مهرماه، ۷.۱ همت در آبانماه، ۷.۵ همت در آذرماه، ۸.۲ همت در دیماه و ۸ همت در بهمنماه ۱۴۰۲ عرضه شده است که براساس برآوردها مجموع عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی پارسال به ۸۰ هزار میلیارد تومان رسید.
این گزارش مروری کوتاه بر رویدادهای مهم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ دارد.
بهرهبرداریها
** فاز نخست پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس (کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰) هشتم اردیبهشتماه با ظرفیت فرآورش روزانه ۲۵۰ میلیون فوتمکعب گازهای همراه نفت حاصل از تولید نفتخام از میدانهای غرب کارون به بهرهبرداری رسید. این طرح با سرمایهگذاری یک میلیارد و ۳۳۸ میلیون دلار ارزی و ۲۲۱ میلیارد تومان بهمنظور جمعآوری گازهای همراه نفت میدانهای یادآوران، آزادگان شمالی و جنوبی، یاران شمالی و جنوبی، دارخوین و سهراب، سپهر، جفیر، سوسنگرد و بندکرخه اجرا شد.
** پیشتراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ که از جمله ۲۷ پروژه طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمعآوری گازهای مشعل» در شرق کارون است هشتم اردیبهشتماه افتتاح شد. با اجرای این طرح روزانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون فوتمکعب خوراک پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس افزایش یافت.
** پیشتراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰ نیز که یکی دیگر از ۲۷ پروژه طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمعآوری گازهای مشعل» در شرق کارون است هشتم اردیبهشتماه به بهرهبرداری رسید.
** الفین پتروشیمی گچساران بهعنوان ایرانیترین الفین کشور ۲۶ تیرماه با سرمایهگذاری حدود ۱.۳ میلیارد یورو و ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن اتیلن و ۸۴ هزار تن C3+ پس از گذشت ۱۹ سال از مصوبه آن در سال ۱۳۸۳ به بهرهبرداری رسید. این مجتمع با برآورد هزینه تمامشده حدود ۱.۳ میلیارد یورو در زمینی به مساحت تقریبی ۱۵۷ هکتار در استان کهگیلویهوبویراحمد، شهرستان گچساران احداث شده و بیش از ۸۳ درصد تجهیزات این پروژه ساخت داخل است که صرفهجویی ۲۶۹ میلیون یورویی را به ارمغان داشته و ۳۳ میلیون یورو تجهیزات حساس و هایتک برای نخستین بار داخلیسازی شده است.
** طرح بازیافت آمونیاک پتروشیمی خراسان نهم آذرماه بهمنظور کاهش آلایندگی در صنایع و بهبود شرایط محیط زیستی به بهرهبرداری رسید. طرح احداث و نصب استریپر مجتمع با هدف جداسازی آمونیاک از پساب خروجی مجتمع و بازگردانی به خط تولید با اعتبار ۱۵۰ میلیارد ریال طی یک سال به انجام رسید و سبب هوای پاکتر و محیط زیست بهتری میشود.
** واحد چهارم تولید گازهای صنعتی شرکت دماوند انرژی تابستان با ظرفیت تولید ۷۳ هزار و ۵۰۰ نرمال مترمکعب تولید انواع گازهای صنعتی به تولید رسید و با تزریق تولیدات این واحد به شبکه اصلی دماوند انرژی، تمام نیازهای شرکتهای متانولی و دیگر شرکتهای پاییندستی به اکسیژن فشار بالا و فشار متوسط، نیتروژن و هوای ابزار دقیق و هوای سرویس برطرف شد.
** اسکله شماره ۱۷ فاز ۲ بندر عسلویه و نخستین بازوی بارگیری کرایوژنیک ساخت ایران یازدهم دیماه راهاندازی شد.
** نخستین موزه صنعت پتروشیمی کشور ۲۶ دیماه در پتروشیمی بندر امام گشایش یافت.
** همزمان با آغاز دهه مبارک فجر و برنامههای دومین سفر رئیسجمهوری دولت مردمی به استان هرمزگان در ۱۲ بهمنماه، اسکله شماره ۳ بندر پارسیان به بهرهبرداری رسید. هماکنون ظرفیت تخلیه و بارگیری این بندر سالانه ۹ میلیون تن است که در آینده به ۴۰ میلیون تن افزایش مییابد.
آغاز عملیات اجرایی
** عملیات اجرایی احداث پتروشیمی ابنسینا ۲۸ مردادماه در همدان آغاز شد. این طرح تولید اتیلن اکساید و زنجیره پاییندستی تا ۳۰۰ هزار تن در سال را در برنامه دارد و حجم سرمایهگذاری ارزی طرح ۲۹۱ میلیون یورو است. محصول نهایی این طرح سالانه ۱۱ هزار تن مونو اتیلن گلایکول، ۱۰۱ هزار تن انواع اتوکسیلاتها، ۵۶ هزار تن گلایکول اتر و ۳۲ هزار تن متیل دی اتانول آمین است.
** فاز نخست عملیات اجرایی پتروالفین فنآوران بهمنظور احداث مخازن ذخیرهسازی متانول با آغاز عملیات شمعکوبی در بستر سازه مخازن آغاز شد.
** جواد اوجی، وزیر نفت در آخرین روز از آذرماه در بازدید از مراحل اجرای طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان، دستور آغاز دوباره عملیات اجرایی این پروژه را پس از سالها بلاتکلیفی صادر کرد. این طرح پتروشیمی مشکلات بسیاری را در چند سال اخیر از سر گذرانده است، اما خوشبختانه بهدنبال پیگیریهای نماینده استان گلستان در مجلس شورای اسلامی، وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، کارگروهی تشکیل شد تا بهصورت تخصصی از سرگیری دوباره ساخت آن را پیگیری کند.
** عملیات اجرایی احداث مجتمع پتروشیمی سیگلو ۲۱ مهرماه با حضور اوجی در منطقه ویژه اقتصادی لامرد در جریان سفر استانی رئیسجمهوری به استان فارس آغاز شد. این طرح شامل تولید متیلآمینها و مشتقات آن (م. س. پ) برای نخستین بار در کشور است که با سرمایهگذاری ۲۲۷ میلیون یورو در مساحت ۱۰ هکتار ساخته میشود.
** همزمان با سفر رئیسجمهوری به استان کردستان عملیات ساخت شرکت پتروشیمی بعثت در بیجار با سرمایهگذاری۷۵۰ میلیون یورویی آغاز شد. ظرفیت سالانه این پروژه ۵۰۰ هزار تن ترفتالیک و ۵۰۰ هزار تن پلیاتیلن ترفتالات انبساطی است که در صنایع تولید الیاف نساجی کاربرد دارد.
** عملیات اجرایی طرح پلیاستایرن تربتحیدریه هشتم دیماه با هدف تکمیل زنجیره ارزش آغاز شد. طرح پلیاستایرن تربتحیدریه سالانه ۴۰ هزار تن پلیاستایرن تولید خواهد کرد و افزون بر تأمین نیازهای داخلی، مازاد تولید به کشورهای همسایه صادر خواهد شد.
** فاز نخست فعالیتهای اجرایی پس از تکمیل مطالعات ژئوتکنیک سایت الفین مگاپروژه الماس ماهشهر، شامل عملیات شمعکوبی ساختمانهای غیرصنعتی (انبارها، کارگاه مرکزی، کلینیک و آتشنشانی) و مخازن ذخیره (خوراک و محصولات) در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر آغاز شد. این طرح از مگاپروژههای هلدینگ خلیجفارس است که با تولید بیش از ۲ میلیون تن محصول یکی از بزرگترین مجتمعهای تولید الفین و پلیالفین کشور بهشمار میرود.
** بزرگترین طرح بازیافت گاز دیاکسیدکربن کشور در شرکت پتروشیمی فنآوران با ظرفیت جذب سالانه ۱۶۰ هزار تن دیاکسیدکربن وارد مرحله عملیاتی شد. منابع خوراک این افزایش تولید از محل جمعآوری گازهای خروجی از استک ریفرمر واحد متانول این مجتمع تأمین میشود که با بهرهبرداری از آن گام مهم و ارزندهای در عمل به مسئولیتهای اجتماعی و راهبردهای مبتنی بر اصول توسعه پایدار و صیانت از محیط زیست برداشته خواهد شد.
قراردادها و تفاهمنامهها
** نخستین قرارداد بازسازی و نوسازی پتروشیمیهای فراسرزمینی هفته پایانی خردادماه در جریان سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری به ونزوئلا امضا شد. بر این اساس، شرکت ایرانی در قالب این قرارداد تعمیر بخشی از واحدهای یک مجتمع آمونیاک ونزوئلا را انجام خواهد داد و با شراکت در فروش محصولات این مجتمع بازپرداخت سرمایهگذاری انجام خواهد شد.
** ایران و روسیه در پایان هفدهمین نشست کمیسیون همکاریهای اقتصادی دو کشور که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه بهعنوان رؤسای کمیسیون همکاری اقتصادی دو کشور برگزار شد، ۱۹ سند همکاری امضا کردند. یکی از این اسناد، تفاهمنامه همکاریهای دو کشور در بخش پتروشیمی بود که بین مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و الکسی رودیشوف، مشاور مدیرعامل اتحادیه فعالان صنعت پتروشیمی روسیه امضا شد.
** دو تفاهمنامه احداث واحدهای پتروشیمی به ارزش بیش از ۴ هزار میلیارد تومان در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی هشتم اردیبهشتماه طی آیینی با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری، به امضا رسید:
۱- تفاهمنامه طرح تولید پلیاتیلن سبک خطی و سنگین پتروشیمی مارون با سرمایهگذاری ۶۹۲ میلیارد تومان معادل ۲۷۸ میلیون دلار، با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن و اشتغالزایی ۱۴۴ نفر؛
۲- تفاهمنامه شرکت پتروشیمی غدیر برای طرح احداث پارک کلر و تکمیل زنجیره آن همسو با تکمیل زنجیره ارزش، با سرمایهگذاری ۳۴۴۱ میلیارد تومان معادل ۱۳۸ میلیون دلار با ظرفیت تولید سالانه بیش از ۳۲۷ هزارتن و اشتغالزایی ۲۲۰ نفر.
** تفاهمنامه احداث کارخانه تولید فرمات سدیم بین یک شرکت چینی و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی همسو با جذب سرمایه خارجی در این منطقه در اردیبهشتماه امضا شد. این شرکت چینی در حوزه پاییندست پتروشیمی با سرمایهگذاری خارجی معادل ۱۷۵ میلیارد تومان، سالانه ۳۰ هزار تن فرمات سدیم تولید خواهد کرد.
** تفاهمنامه همکاری شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) با هدف توسعه میدانهای نفتی و گازی به امضای مدیرعامل تاپیکو و فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا (ص) رسید.
توسعه همکاریهای خارجی
** مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حاشیه هفدهمین نمایشگاه ایرانپلاست با سفیر عربستان در تهران دیدار و گفتوگو کرد و ضمن تشریح فرصتهای سرمایهگذاری مطلوب صنعت پتروشیمی ایران، از آمادگی کشورمان برای همکاری با شرکتهای بزرگ پتروشیمی مانند سابیک عربستان خبر داد.
** ۲۹ شهریورماه در حاشیه چهارمین روز از هفدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست، شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و کوجیکف الکساندرویچ، معاون رئیس هیئت مدیره شرکت «اوزکیمو صنعت» ازبکستان تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامه پیرو توافق رؤسای جمهوری دو کشور امضا شد و نهایی کردن زمینههای همکاریهای مشترک و بررسی نحوه همکاریها از جمله مفاد این تفاهمنامه است.
** کشور روسیه از ۱۶ تا ۱۸ خردادماه میزبان سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی ماشینآلات و مواد صنعت پلاستیک همزمان با هفدهمین نمایشگاه بینالمللی قالب و ابزار، تجهیزات و فناوریهای تولید محصول، همچنین بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی صنعت بستهبندی با حضور ۳۱ کشور جهان بود. شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکتهای پتروشیمی امیرکبیر، شازند، مارون، تبریز و آریاساسول بهصورت پاویون در این نمایشگاه حضور داشتند. مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در حاشیه برگزاری سیزدهمین نمایشگاه روسپلاست از معرفی بستههای سرمایهگذاری روسها در صنایع پاییندستی پتروشیمی ایران خبر داد.
داخلیسازیها
** متخصصان شرکت پتروشیمی شازند موفق به بومیسازی توربواکسپندر با مشارکت یک شرکت دانشبنیان شدند که بومیسازی این دستگاه بیش از ۴ هزار میلیارد ریال صرفهجویی برای این شرکت به ارمغان آورد.
** شرکت پلیپروپیلن جم سال ۱۴۰۲ برای نخستین بار در کشور اقدام به توسعه و تولید گرید جدید EP4130N کرد که این گرید تازه پلیپروپیلن در تولید قطعات داخلی خودرو و صنایع لوازم خانگی و ساختمان کاربرد دارد.
** پودر تولید پیویسی گرید پزشکی پتروشیمی در حاشیه بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی رونمایی شد.
** متخصصان داخلی با حمایت شرکت پتروشیمی اروند برای نخستین بار در کشور موفق به بومیسازی پمپهای «سایدچنل» شدند که پیش از این بهدلیل تحریمهای ظالمانه جزو کالاهای تحریمی بهشمار میآمد. این پمپهای راهبردی که به روش مهندس معکوس بهدست متخصصان ایرانی داخلیسازی شدهاند، در واحد ئیپیسیوی EPVC شرکت پتروشیمی اروند تزریق ماده شیمیایی را بهعهده دارند و برای پمپاژ سیالات دو فازی استفاده میشوند.
** پژوهشگران گروه طراحی فرآیندهای شیمیایی سازمان جهاد دانشگاهی تهران موفق شدند با تلفیق یک فعالیت پژوهشی و مهندسی معکوس، به دانش فنی تولید ماده «کوتینگ ایجنت» با کاربرد در صنعت پتروشیمی دست یابند. ماده «کوتینگ ایجنت واحد EPS» از افزودنیهای مهم و حساس در صنعت پتروشیمی است.
** تولید محصول راهبردی «پنتااریتریتول» برای نخستین بار در ایران در پتروشیمی نخل آسماری پس از ۲۰ سال بلاتکلیفی آغاز شد. این پتروشیمی پس از ۲۰ سال از زمان آغاز و حدود ۱۴ سال رکود و توقف، روز ۲۲ بهمنماه خوراک دریافت کرد و روز ۲۵ بهمنماه، برای نخستین مرتبه در کشور موفق به تولید محصول راهبردی پنتااریتریتول شد.
** دستگاه اندازهگیری سرعت ماشینهای دوار و دستگاه جرقهزنی و جایگزینی آن با دستگاه لرزش سنجش و فرکانسمتر در شرکت پتروشیمی شیراز طراحی و اختراع شد.
** راکتور سنتز متانول برای نخستین بار در ایران بهدست مهندسان و متخصصان شرکت دانشبنیان ماشینسازی اراک از شرکتهای صندوق ذخیره فرهنگیان تولید و در فاز نخست، دو دستگاه از این راکتورهای غولپیکر تحویل شرکت پتروشیمی دنا از دیگر شرکتهای متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان شد. ساخت این راکتورهای عظیم، ایران را به جمع پنج کشور سازنده راکتورهای تولید متانول وارد کرد.
رویدادها
** بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار «صنعت نفت، تولید فناورانه و مصرف بهینه» از ۲۷ اردیبهشتماه برای چهار روز در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد. این رویداد بزرگ نفتی کمک شایانی به تحقق اهداف برنامهریزیشده برای توسعه صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش این صنعت کرد.
قراردادها و تفاهمنامههای بیشماری در این رویداد بینالمللی امضا شد که از مهمترین آنها میتوان به تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری شرکت پتروشیمی بوشهر و دانشگاه خلیجفارس، ۸ قرارداد و تفاهمنامه همکاری شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو)، تفاهمنامه همکاری در زمینه صنعت گاز طبیعی مایع شده (الانجی) بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروشیمی خراسان و تفاهمنامه همکاری ایجاد صنایع تکمیلی و پاییندست متیلآمین در شهرستان سنقر استان کرمانشاه بین پترول و تاپیکو اشاره کرد.
تفاهمنامه همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت آموزش و پرورش با هدف توانمندسازی و ایجاد مهارت نیروی انسانی، ۶ قرارداد، موافقتنامه و تفاهمنامه همکاری شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، پنج قرارداد و تفاهمنامههای همکاری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، ۹ قرارداد و تفاهمنامه همکاری شرکتهای تابع گروه سرمایهگذاری تجاری شستان با دانشبنیانها و تفاهمنامه همکاری برای توسعه فعالیتهای دانشبنیان در زنجیره ارزش پتروشیمی بین هلدینگ خلیج فارس و صندوق نوآوری و شکوفایی از دیگر اسنادی بود که در نمایشگاه نفت پارسال امضا شد.
** هفدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست با رویکرد توسعه تکمیل زنجیره ارزش، حمایت از تولید ملی و رونق ساخت داخل، ۲۶ شهریورماه بهمدت چهار روز با مشارکتی بیسابقه با اختصاص همه فضای نمایشگاهی به ۵۶۰ شرکت داخلی و ۲۱۰ شرکت خارجی برگزار شد.
تفاهمنامهها و قراردادهای مختلفی طی روزهای برگزاری این نمایشگاه میان فعالان صنعت پتروشیمی ایران امضا شد که البته با توجه به حضور بازدیدکنندگان و شرکتهای خارجی، مذاکرات و امضای اسنادی نیز برای همکاریهای خارجی در این نمایشگاه انجام شد. افزون بر این، برگزاری ۲۰ نشست تخصصی و کارگاه آموزشی و تخصصی از دیگر برنامههای هفدهمین نمایشگاه ایرانپلاست بود.
قرارداد طراحی مفهومی و انجام مطالعات امکانسنجی فنی و اقتصادی احداث کارخانه الانجی با هدف اوجسایی مصرف گاز در پتروشیمی خراسان بین شرکت پتروشیمی خراسان و پژوهشگاه صنعت نفت، هفت تفاهمنامه همکاری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بهمنظور مقابله با شرایط تحریم و توسعه اقتصاد دانشبنیان و تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی به ارزش ۵۸ میلیون دلار با شرکتهای داخلی، ۶ سند همکاری میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکتهای داخلی، تفاهمنامه همکاری بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت آموزش و پرورش بهمنظور حمایت از شکوفایی استعداد دانشآموزان، تفاهمنامه سهجانبه همکاری ایجاد نخستین پارک شیمیایی کشور در مجاورت قطب گازی کشور (منطقه نایبند) و رونمایی از پلیمرهای گرید پزشکی PVC_S70 و PVC_S67 تولیدی در پتروشیمی غدیر از مهمترین رویدادهای ایرانپلاست هفدهم بودند.
** چهاردهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران(IPF) روزهای ۱۱ و ۱۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در هشت محور با حضور صاحبنظران و فناوران بیش از ۱۵ کشور در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد. در این همایش فعالان داخلی و خارجی صنعت پتروشیمی با فرصتهای سرمایهگذاری در این صنعت و چالشهای پیش روی صنعت پتروشیمی ایران و راهکارهای لازم آشنا شدند.
در این همایش با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی رونمایی شد که بر اساس این سند، همه توسعهگران، شرکتها و هلدینگهای پتروشیمی باید همسو با آن برنامههای توسعهای خود را تنظیم کنند.
افزون بر این، تفاهمنامه همکاری صنایع پتروشیمی در سامانبخشی مدارس کانکسی و سنگی استانهای بوشهر، خوزستان و ایلام بین شرکت ملی صنایع صنایع پتروشیمی و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در قالب طرح شهید پناهی، قرارداد اعطای حق استفاده از دانش فنی واحد تولید پلیاتیلن سبک خطی/ سنگین شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با پتروشمی مارون و تفاهمنامه اعطای حق استفاده از دانش فنی تولید پلیاتیلن ترفتالات شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با پتروشیمی مروارید امضا شد.
** نخستین همایش سرمایهگذاری و تأمین مالی صنعت پتروشیمی پنجم دیماه با هدف بررسی راهکارها و روشهای نوین تأمین مالی با محورهای ارائه راهکارهای تأمین مالی و ترسیم نقشه راه آتی، رویکرد نوین صندوق توسعه ملی در مشارکت/ تأمین مالی طرحها، نقش پیمانهای دوجانبه در تأمین مالی ارزی طرحها، استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه و ابزارهای نوین تأمین مالی طرحها و نقش سود حاصل از فروش محصولات پتروشیمی در تأمین مالی طرحها برگزار شد.
در این همایش، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و کانون مشاوران اعتباری و سرمایهگذاری بانکی تفاهمنامه همکاری مشترک بهمنظور سوق دادن منابع سرمایه به سوی صنعت پتروشیمی امضا کردند، همچنین بسته سرمایهگذاری ویژه صنعت پتروشیمی برای سرمایهگذاری در طرحهای تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی نیز رونمایی شد. با اجرای طرحهای زنجیره ارزش این بسته سرمایهگذاری محصولاتی تولید خواهد شد که تاکنون در کشور تولید نشده و نیاز صنایع پاییندستی هستند، در بازار با التهاب روبهرو بوده و پیش از این طرحی برای آنها مجوز نگرفته است، با ریسک بالا و فناوری تازه باشند، یا سبب ایجاد ارزشافزوده بالا از محصولات نیمهخام شوند.
** دهمین جایزه تعالی صنعت پتروشیمی اسفندماه با شعار «رشد تولید با رویکرد تقویت زنجیره تأمین» در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار و از برگزیدگان این دوره از جشنواره قدردانی شد. مشارکت شرکتها در فرآیند جایزه تعالی از ۳۹ شرکت در سال ۱۴۰۱ به ۶۷ شرکت در سال ۱۴۰۲ رسید و جذب سرمایه، جلوگیری از خامفروشی، جمعآوری گازهای مشعل، مدیریت مصرف، هوشمندسازی صنعت، کیفیسازی محصولات و تکمیل زنجیره ارزش از مواردی است که در ارزیابی شرکتها مورد توجه قرار گرفت.
** سیودومین اجلاس مدیران عامل شرکتهای پتروشیمی نیز با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیران عامل هلدینگهای پتروشیمی از پنجم تیرماه بهمدت دو روز از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مشهد مقدس برگزار شد. در این اجلاس، وضع کنونی، برنامهها توسعهای و فرصتهای سرمایهگذاری صنعت پتروشیمی مطرح و چالشهای تولید در مجتمعها و اجرای طرحها بررسی شد.