قطب شمال مرطوب‌تر شده است

دانشمندان برای مدت‌ها نشانی از تغییر الگوهای بارش برف، باران و باران یخ در منطقه قطب شمال نمی‌دیدند، اما دیگر این طور نیست. تحقیقاتی به سرپرستی دانشگاه آلاسکا در فِربَنکس دریافت که میزان بارش از ۱۹۵۰ به این طرف ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یافته که تغییری قابل توجه است.

به گزارش «انرژی امروز» از بی‌بی‌سی، براساس این مطالعه قطب شمال در همه فصول و همه نواحی شاهد بارش بیشتر است، به طوری که در حواشی آن که دما بالاتر است بارش برف بیشتر جای خود را به باران داده است.

اکتبر ۲۰۲۱ تا سپتامبر ۲۰۲۲ سومین سال پربارش ۷۲ سال اخیر بود. سرعت گرمایش در قطب شمال بیش از سایر مناطق زمین است.

این ارزیابی در «گزارش ۲۰۲۲ وضعیت قطب شمال» که یک نشریه سالانه متعلق به سازمان علوم اتمسفری و اقیانوسی آمریکاست (نوآآ) تشریح شده است.

این سند آثار تغییر اقلیم در قطب شمال در ۱۷ سال گذشته را تشریح کرده و نشانگرهای قطبی یا «علائم حیاتی» را تعقیب می کند و امسال برای اولین بار بارش را به فهرست خود افزوده.

پروفسور جان والش از دانشگاه آلاسکا در فربنکس گفت که پراکندگی ایستگاه های نظارتی در قطب شمال، به خصوص در اقیانوس، ارزیابی برخی الگوهای آب و هوایی را خیلی سخت کرده بود.

اما با دو رویکرد تحلیلی مستقل – استفاده از داده های موجود و یک مدل اقلیمی جهانی – اکنون می توان تصویری قابل فهم ترسیم کرد.

او می گوید: «ما همچنین روند رویدادهای بارش شدید را بررسی کردیم. برای مثال، اوتکیاگویک در شمال آلاسکا پربارش ترین روز از زمان ثبت رکوردها را در ماه ژوئیه تجربه کرد.»

«در بیشتر بخش های قطب شمال، الگوهای مربوط به شدیدترین بارش های یک روزه و پنج روزه از نظر حجم، شدت گرفته است. این به خصوص در حواشی قطب در شمال اقیانوس اطلس صادق است، و همزمان روزهای تر متوالی‌ در بیش بخش های مرکزی قطب بیشتر می شود.»

در این میان باران یخ به مشکلی بزرگتر بدل می شود. فربنکس، دومین شهر بزرگ آلاسکا، اخیرا ۳۵ میلیمتر بارندگی به خود دید. مشکل لایه یخی است که به جا می ماند؛ جاده ها را به طرز خطرناکی لغزنده می کند و حیات وحش را برای یافتن غذا دچار مشکل می کند تا ذوب بهاری از راه برسد.

سایر مشکلات شامل ذوب سریع برف سنگین است که به سیل منجر می شود.

پروفسور والش می گوید: «زیرساخت های موجود، سیستم تخلیه آب در روستاها یا نواحی شهری برای شرایط گذشته طراحی شده. و اینها جوابگوی شرایط تازه و بارندگی شدیدتر نیست.»

دمای بالاتر باعث تبخیر رطوبت بیشتر از اقیانوس می شود، که در نهایت به صورت برف و باران ظاهر می شود. اما دمای بالاتر هوا همچنین به معنی ذوب پوشش یخی دریای قطب است به طوری که آب سطحی بیشتری در معرض تبخیر قرار می گیرد و به بارش بیشتر منجر می شود.

«گزارش ۲۰۲۲ وضعیت قطب شمال» را انجمن ژئوفیزیک آمریکا در جریان نشست پاییزی خود در شیکاگو منتشر کرد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن