هند چگونه در مصیبت کرونا گرفتار شد؟
به اعتقاد کارشناسان دولت هند در مقایسه با سایر اقتصادهای بزرگ جهان، نسبت پایینتری از تولید ناخالص داخلی کشور را در بخش بهداشت و درمان هزینه میکند و همین امر موجب کمبود نیروی انسانی متخصص و کاهش روند توسعه زیرساختهای بهداشت و درمان این کشور شده است.
به گزارش «انرژی امروز» از یورو نیوز، سریعترین سرعت شیوع در جهان و بالاترین افزایش روزانه ابتلا به ویروس کرونا، هند را به سمت یک بحران عمیق و مرگبار سوق داده است.
سیستم بهداشت و درمان دومین کشور پرجمعیت جهان با جمعیت تقریبی ۱.۴ میلیارد نفری به مرز شکست در مبارزه با بیماری کووید-۱۹ رسیده است: بیمارستانهای مملو از بیماران با کمبود دستگاه اکسیژنساز و کپسول اکسیژن مواجه شدهاند و صف سوزاندن اجساد قربانیان لحظه به لحظه در گورستانها طولانیتر میشود.
تنها طی ۲۴ ساعت گذشته شمار مبتلایان روزانه به ویروس کرونا در هند از مرز ۳۴۹ هزار نفر گذشت و رکوردی جهانی را در طول همهگیری بیماری کووید-۱۹ ثبت کرد. در همین مدت بیش از دو هزار و ۷۶۱ تَن دیگر جان خود را به دلیل ابتلا به این بیماری از دست دادند که بالاترین سطح در هند بوده است.
این در حالی است که طی موج نخست شیوع ویروس کرونا در هند، حداکثر تعداد مبتلایان روزانه به حدود ۹۸ هزار نفر رسیده و اوج مرگ و میز گزارش شده به دو هزار تن رسیده بود. اما این آمار از ابتدای نوامبر تا اوایل فوریه گذشته سیر نزولی خود به گرفت و با کاهش تعداد مبتلایان روزانه به کمتر از ۹ هزار نفر، شمار جانباختگان روزانه به کمتر از صد نفر رسیده بود.
کارشناسان معتقدند که این کشور نتوانست از این فرصت برای تقویت فوری زیرساختهای مراقبتهای بهداشتی خود استفاده کند و کارزار واکسیناسیون عمومی در برابر کووید-۱۹ را با سرعت بالایی انجام دهد. به اعتقاد آنها دولت هند در مقایسه با سایر اقتصادهای بزرگ جهان، نسبت پایینتری از تولید ناخالص داخلی کشور را در بخش بهداشت و درمان هزینه میکند و همین امر موجب کمبود نیروی انسانی متخصص و کاهش روند توسعه زیرساختهای بهداشت و درمان این کشور شده است. چنان که عزم دولت در ماه اکتبر برای ساخت واحدهای جدید تولید دستگاه اکسیژنساز و کپسول اکسیژن هنوز به نتیجه عملی منتج نشده است.
همچنین منتقدان دولت ناریندا مودی نیز تاکید دارند که عدم جدیت دولت او در تعطیلی موقت مراسم مذهبی هندوها و تجمعهای انتخاباتی را از مهمترین عوامل شکلگیری موج دوم همهگیری کرونا در هند بوده است. عواملی که موجب جهش ویروس کرونا و شکلگیری نوع مسریتر و احتمالا مرگبارتر این ویروس شده است.
در چنین شرایطی تزریق روزانه ۲.۷ میلیون دُز واکسن کرونا در هند انجام میشود. هر چند تا کنون بیش از ۱۱۷ میلیون هندی حداقل یک دُز واکسن دریافت کردهاند ولی این رقم معادل ۸.۳۵ درصد جمعیت این کشور است. با این وجود، هند امیدوار است، به عنوان یکی از عمدهترین تولید کننده واکسن جهان بتواند پاسخگوی نیاز داخلی خود باشد.
اما آغاز سرایت نوع جهشیافته ویروس کرونا در خارج از مرزهای هند، گذشته از افزایش نگرانیهای جهانی نسبت به تبعات همهگیری آن، کشوری را که طی سال ۲۰۲۰ به دلیل تبعات اقتصادی با رشد منفی مواجه شده با انزوای جهانی در سال ۲۰۲۱ قرار داده است.
چنان که بسیاری از کشورها در حال توقف سفرها و مبادله کالا با هند هستند. با این حال، سوئیس از کشف اولین موارد آلودگی به ویروس جهش یافته هندی در این کشور خبر داده و مقامهای ایرانی نیز نسبت به شیوع این ویروس جهشیافته هندی در ایران هشدار داده و از توقف همه پروازهای هند و پاکستان تا اطلاع ثانوی و انتقال مسافر از راه دریا از این دو کشور خبر دادهاند.
البته با وجود وضع محدودیتهای گسترده توسط کشورهای جهان در زمینه تبادل کالا و مسافر با هند، روند تلاش کشورهای ثروتمند برای کمک به دولت هند برای خروج از شرایط بحرانی فعلی نیز آغاز شده است.
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در توییتی نوشت که این «اتحادیه منابع خود را جمع میکند تا به سرعت به درخواست هند برای کمک از طریق مکانیسم حمایت مدنی اتحادیه اروپا پاسخ دهد».
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز روز یکشنبه از آمادگی کشورش برای پشتیبانی فوری از نظام بهداشت و درمان هند خبر داد و جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید نیز گفت که ایالات متحده به زودی کمکهای خود را به دولت و کادر درمان این کشور ارسال خواهد کرد.
در این میان، سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران نیز با ارسال نامهای به همتای هندی خود از آمادگی جمهوری اسلامی برای ارایه کمکهای فنی، کارشناسی و تجهیزاتی به این کشور برای مهار کرونا اعلام کرد.