کارشناس پتروشیمی: با افزایش تولید نفت، تکمیل زنجیره ارزش اولویت باشد
عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ، باید به سمت تولید محصولات و مصنوعات پتروشیمی و فرآوردههای سوختی بهمنظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر حرکت کرد، گفت: برای تحقق این هدف باید هوشمندانه همسو با افزایش تولید نفت، تکمیل زنجیره ارزش و حضور در بازارهای جهانی را هدفگذاری کرد.
به گزارش «انرژی امروز» از نیپنا؛ عبدالحسین بیات در گفتگویی با تأکید بر اینکه با افزایش ظرفیت تولید نفت خام، باید به سمت تولید محصولات و مصنوعات پتروشیمی و فرآوردههای سوختی بهمنظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر حرکت کرد، گفت: برای تحقق این هدف باید هوشمندانه همسو با افزایش تولید نفت، تکمیل زنجیره ارزش و حضور در بازارهای جهانی را هدفگذاری کرد. در شرایط فعلی، این رویکردی اساسی است که باید دنبال شود و اگر طراحی شده باید اجرای آن را پویاتر کرد.
به گفته عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تأمین منابع مالی، تقویت پیمانکاران داخلی، تقویت مراکز پژوهشی و تأمین لیسانس و پس از آن بومیسازی دانشهای فنی از ضرورتهای توسعه صنعت نفت و تحقق اهداف است.
بیات با بیان اینکه تأمین منابع مالی، تأمین لایسنسها، طراحی مدلهای هوشمند و بهروز و منطبق با نیاز بازار باید جزو اولویتها قرار داده شود، اظهار کرد: برای تحقق اهداف توسعه صنعت نفت و تقویت بخش بالادست و پاییندست نفت باید از توان داخلی و در جایی که امکان ندارد از فرصتهای بینالمللی هم استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه روند مصرف فرآوردههای فسیلی در دنیا رو به کاهش است، توسعه پتروپالایشگاهها را از ضرورتهای امروز دانست.
عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: توسعه صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش با رویکرد ایجاد ارزش افزوده به موازات توسعه بالادست نفت و استفاده حداکثری از خوراکهای متنوع موجود در کشور حائز اهمیت است که افزون بر ارزش افزوده بالاتر، اشتغالزایی بالایی نیز ایجاد میکند.
نگاه زنجیرهای؛ نجاتبخش صنعت نفت
بیات در ادامه با بیان اینکه امروز نگاه زنجیرهای به جای نگاه جزیرهای میتواند نجاتبخش صنعت نفت باشد، بیان کرد: صنعت نفت ایران بهمراتب در طول تاریخ خود از نگاه بخشی و جزیرهای آسیب دیده و از نگاه زنجیرهای محروم بوده است. باید تلاش کرد که این نگاه زنجیره ارزش با هدف اساسی ایجاد ارزش افزوده در کل این زنجیره از مرحله ابتدایی مطالعات و اکتشافات و… تا بازار که تبدیل به محصولات مورد نیاز جامعه میشود صورت گیرد که آقای اوجی به همه این موارد آگاه است و در برنامههای ایشان وجود دارد.
وی تأکید کرد: توسعه صنعت نفت با نگاه زنجیرهای، تابآوری اقتصادی، مبارزه با خامفروشی و اقتصاد مقاومتی را که از اهداف کلان نظام است محقق خواهد کرد.
عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه بیشتر این اهداف در این شرایط فعلی قابل تحقق است، تصریح کرد: ممکن است در تأمین لایسنسهای مورد نیاز در این صنعت بهویژه در حوزه پتروشیمی محدودیتهایی وجود داشته باشد که قابل دستیابی است، البته هرچه ایران بیشتر به اقتصاد بینالمللی متصل باشد و بتواند از منابع مالی آنها بهره گیرد مطلوب است، اما بسیاری از هلدینگها در شرایطی هستند که میتوانند طراحی و تأمین منابع مالی پروژهها را تأمین کنند که در این مسیر حمایت، هدایت، ایجاد انگیزه و تسهیلگری وزارت نفت را میطلبد و کاری انجامشدنی است.
بیات با تأکید بر اینکه برخی اهداف توسعه صنعت نفت بهویژه بازار و دانشهای فنی پیچیده با تعاملات خارجی محقق میشود، گفت: بنابراین دیپلماسی انرژی باید تقویت شود که نقش وزارت خارجه نیز در این میان بسیار مؤثر است و میتواند به وزارت نفت کمک کند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه بسیاری از این اهداف حتی در شرایط تحریم قابل تحقق است، اظهار کرد: ایران تولیدکنندگان، سازندگان و شرکتهای دانشبنیان قدری دارد که برخی از این نیازها را میتوانند تأمین کنند و اینطور نیست که کار متوقف و منوط به برطرف شدن تحریم باشد.
بیات در ادامه، در خصوص وزیر پیشنهادی نفت در دولت سیزدهم با بیان اینکه اوجی همه توانمندیها و کارآمدیهای لازم را از لحاظ تخصصی و شناخت زوایای فنی و حرفهای صنعت نفت داراست، افزود: افزونبر این، ایشان شخصی انقلابی، امانتدار، پاکدست و فسادستیز است که به کرات در مسئولیتهای پیشین اثبات شده است.
عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه سابقه کاری وزیر پیشنهادی نفت در این وزارتخانه را باید از سال ۶۴ که وارد دانشکده نفت آبادان شد تا به امروز حساب کرد، ادامه داد: وزیر پیشنهادی نفت بیش از ۳۵ سال در بدنه صنعت نفت بوده و مرحله به مرحله در این صنعت رشد کرده است. برخی اشخاص با پشتیبانی بعضی جریانات سیاسی عهدهدار مسئولیتی میشوند، اما ایشان به مرور با زحمت و انجام کارهای مختلف در حوزههای متفاوت به مرحله مدیریت ارشد رسیدهاند.
دومین تجربه کشور
بیات تأکید کرد: این تجربه دوم کشور است که پس از شهید تندگویان، فارغالتحصیلان دانشگاه صنعت نفت از سوی رئیس جمهوری کشور برای مسئولیت ارشد وزارت نفت انتخاب میشوند.
وی همچنین با بیان اینکه دانشکده نفت آبادان، آموزش دانشجویان را با تمرکز بر اهداف و چشمانداز سازمان انجام میدهد، تصریح کرد: آقای اوجی نیز با این رویکرد در این دانشکده رشد و تمام مراحل را با موفقیت طی کرد.
عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه فردی که از بدنه صنعت نفت برای وزارت نفت انتخاب میشود، میتواند عملکرد موفقتری داشته باشد، افزود: آقای اوجی شناخت کاملی از این حوزه دارد و این شناخت در همه مراحل مختلف تصمیمگیری تأثیرگذار است.
بیات تقویت دیپلماسی انرژی و احیای سهم ایران در بازار نفت و تثبیت در بازارهای جهانی را از اولویتها و رویکردهای مهم توسعه صنعت نفت دانست و گفت: آمادهسازی میدانها، چاهها و واحدهای تولیدی برای برگشت به شرایط قبلی ظرفیت تولید ۴.۵ میلیون بشکهای نفت خام از الزامهای این رویکرد است. پس از این افزایش ظرفیت، اکتشاف و استخراج و تولید نفت و گسترش سهم ایران در بازار باید مدنظر قرار گیرد.