کاهش محسوس تعداد بیکاران در آمریکا
بازگشت آرام کسب و کارهای تعطیل شده به چرخه اقتصاد
از 7 هفته پیش تا به امروز روز (پنجشنبه 13 آگوست تا دوم اکتبر) تقریبا 6 میلیون و 300 هزار نفر به بیکاران آمریکایی ناشی از همهگیری ویروس کرونا اضافه شدهاند. این رقم به خودی خود نگرانکننده است اما اگر به هفتهها و ماههای قبل از آن نگاه کنیم، متوجه کاهش شدید تعداد بیکاران این کشور خواهیم شد.
برای مقایسه نگاه کنید به آمار ماههای قبل. دو ماه پس از شیوع جهانی ویروس کرونا تعداد بیکاران آمریکایی از مرز 39 میلیون نفر عبور کرد. فقط در ماه آوریل 20 میلیون نفر به شمار بیکاران آمریکایی اضافه شدند و در هفته منتهی به 17 آوریل (29 فروردین) 5 میلیون و 200 هزار آمریکایی شغل خود را از دست دادند.
محاسبه ثبت نام تعداد بیکاران در آمریکا یکی دو ماه گذشته منظور برخورداری از مزایای بیمه بیکاری، نشاندهنده کاهش تعداد بیکاران در این کشور است اما لزوماً به معنای افزایش استخدام یا ایجاد شغلهای جدید نیست.
ثبت نام مدعیان بیکاری، ورشکستههای مشاغل کوچک و اخراجشدگان از کار برای این که واجد شرایط دریافت 600 دلار در هفته تلقی شوند، مشکلات اقتصاد تضعیف شده آمریکا را بیشتر کرده است.
باوجود افت سهمگین اقتصادی و بیکاری گسترده، سوددهی و استخدام در برخی از صنایع با رشد روبهرو شده است. اما افزایش تعداد افراد استخدام شده، بیشتر به دلیل نیاز به افراد در مشاغل خاص به خاطر پاسخگویی سریعتر به افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا و شیوع سریع بیماری کووید 19 است تا این که نشاندهنده رشد اقتصادی در آمریکا باشد.
براساس آمارهای منتشر شده، بیشترین موارد استخدام مربوط به صنایع مرتبط با تولیدات دارویی، مراقبتهای بهداشتی، تجارت الکترونیکی و خدمات تحویل اجناس در منزل بوده است.
با نگاهی به روند اخراج یا بیکاری آمریکاییها طی یکی دو ماه گذشته بهتر متوجه این روند خواهیم شد:
پنجشنبه 13 آگوست (22 مرداد)
در این روز تعداد آمریکاییهای متقاضی برخورداری از مزایای بیمه بیکاری برای اولین بار از زمان شیوع ویروس کرونا در ایالات متحده به زیر یک میلیون نفر کاهش یافت، اما شمار کارگران و کارمندان اخراجی کماکان بالا بود.
13 آگوست دولت اعلام کرد که تقاضا برای مزایای بیکاری برای اولین بار طی 5 ماه گذشته به کمتر از یک میلیون رسیده و 963 هزار نفر مدعی اخراج از کار شدهاند. این رقم هفته قبل (ششم اگوست) یک میلیون و دویست هزار نفر بود.
کاهش تعداد ثبت نام کنندگان گرچه برای اقتصاد آمریکا خبر خوبی محسوب میشود اما همچنان بالاتر از رکورد سال 1982 مبنی بر اخراج 700 هزار نفر طی یک هفته است.
برآورد شده که در کل افراد کمتری به دنبال ثبت نام برای برخورداری از مزایای بیمه بیکاری باشند. کارشناسان این موضوع را نشانه استخدام کارکنان توسط برخی از کارفرمایان و بازگشایی برخی از مشاغل تعطیل شده تلقی میکنند.
از ماههای اول شیوع کرونا و موج گسترده بیکاری، افرادی که بیکار شدنشان تایید میشد هفتهای 600 دلار کمکهزینه گذران زندگی از دولت دریافت میکردند. هر از گاهی اخباری مبنی بر کاهش این رقم شنیده میشد اما با مخالفت دولت و کنگره، پرداخت این رقم ادامه پیدا کرد.
بنا به گفته برخی از اقتصاددانان، کاهش دریافتی مدعیان بیکاری به نصف، در کاهش ادعاهای اخراج از کار تاثیر داشته و برخی ممکن است باتوجه به احتمال نصف شدن کمکهزینه دریافتی، انگیزه کمتری برای ثبت درخواست خود داشته باشند.
20 آگوست (29 مرداد)
پنج ماه پس از همهگیری کرونا و رکود اقتصادی در اکثر نقاط جهان، اقتصاد ایالات متحده کماکان در حال تلاش برای نفس کشیدن زیر بار سنگین بیکاری و تعطیلی صنایع است. براساس آخرین اخبار شمار بیکاران برای دومین هفته متوالی به کمتر از یک میلیون نفر کاهش پیدا کرده است.
انتشار این ارقام گرچه نشاندهنده این حقیقت است که تعداد بیکاران کاهش یافته اما کارفرمایان همچنان در حال کاستن از پرسنل خود هستند. اقتصاد آمریکا شاهد بازگشایی و شروع به کار برخی از مشاغل، بهخصوص در زمینههایی همچون مسکن است. اصرار رئیس جمهوری این کشور بر بازگشایی مشاغل با مخالفت فرمانداران بسیاری ایالتهای این کشور قرار گرفته است. در این بین بیشترین مخالفت با دستور ترامپ را فرماندار ایالت نیویورک داشته است. بیشترین تعداد جانباختگان به دلیل ابتلا به کووید 19 نیز مربوط به همین ایالت است.
تا این تاریخ ویروس کرونا بیش از 5.5 میلیون نفر را در ایالات متحده مبتلا کرده و باعث مرگ بیش از 170 هزار نفر در سراسر این کشور شده است.
براساس اعلام دفاتر ایالتی و محلی وزارت کار ایالات متحده، شمار کارکنان اخراجی که مزایای بیکاری دریافت میکنند طی هفته گذشته از 15.5 میلیون نفر به 14.8 میلیون نفر کاهش یافته است. به این ترتیب 700 هزار نفر یا به سر کار قبلی خود بازگشتهاند و یا شغل جدیدی پیدا کردهاند. معنای چنین کاهشی این است که آنها مشغول به کاری شدهاند که هر هفته بیش از 600 دلار دریافتی از دولت، درآمد دارد.
27 آگوست (5 شهریور)
براساس گزارش هفتگی وزارت مشخص شد ثبت ادعاهای جدید بیکاری و تقاضا برای درخواست مزایای بیمه بیکاری برای سومین هفته متوالی به کمتر از یک میلیون مورد رسیده است. طی هفته منتهی به 27 آگوست 971 هزار نفر فرم درخواست استفاده از مزایای بیمه بیکاری را پر کردند.
براساس برآوردهای کارشناسان بیش از 22 میلیون شغل طی ماههای مارس و آوریل در اثر شیوع ویروس کرونا از بین رفت. اقتصاددانان اعلام کردهاند امیدی به بهبود سریع شرایط، حداقل طی یک سال آینده، ندارند.
مخالفت دونالد ترامپ با کاهش دریافتی واجدان شرایط بیمه بیکاری از 600 دلار به 300 دلار باعث راحتی خیال بیکاران شد. براساس گزارش ها برخی از آنها ناچار از تخلیه خانههای اجارهای خود شده بودند. 28 ایالت با پیشنهاد ترامپ موافقت کردهاند اما اعلام کردهاند برای به روز کردن اطلاعات و افزایش پرداختی به بیکاران نیاز به استخدام کارمندان بیشتری دارند. به همین دلیل ممکن است چند هفته طول بکشد تا کمکهزینه به برخی از گیرندگان برسد. آریزونا اولین ایالتی است که پرداخت 300 دلار اضافی به واجدان شرایط را آغاز کرده است.
مشاغلی همچون ساخت و ساز خانهها و فروش اتومبیل به آرامی کار خود را شروع کردهاند اما مشاغل کوچک همچنان با مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا درگیرند. برآورد شده بیش از 54 درصد از رستورانها به طور کامل تعطیل شدهاند و تمامی کارکنان آنها به خیل بیکاران پیوستهاند.
تا قبل از تصویب پرداخت 300 دلار اضافه به بیکاران، مزایای بیکاری در ایالات مختلف آمریکا به طور متوسط حدود 308 دلار در هفته بود. در بین ایالات آمریکا، کمترین میانگین پرداختی متعلق به به لوئیزیانا با 183 دلار بود و بیشترین میانگین نیز متعلق به ایالت هاوایی با 456 دلار بود.
4 سپتامبر (12 شهریور)
طی هفته منتهی به 4 سپتامبر تعداد آمریکاییهای متقاضی استفاده از مزایای بیکاری همچنان کمتر از یک میلیون نفر بود و به 881 هزار نفر رسید.
گزارشی تحقیقی که توسط نانسی واندن هوتن و گرگوری داکو، دو نفر از اقتصاددانان آکسفورد انجام شد، مشخص کرد اخراج کارگران به صورت گسترده ادامه دارد. آنها اعلام کردند بهبود وضعیت بازار کار به صورتی ناامیدکننده و با کمترین سرعت ممکن اتفاق میافتد.
علاوه بر افراد ثبتنام کرده 759 هزار نفر دیگر تحت برنامه جدیدی که کارگران خوداشتغال و شرکتهای بزرگ را برای اولین بار واجد شرایط کرده، به دنبال دریافت کمکهزینه بیکاری هستند. با احتساب این گروه، وزارت کار اعلام کرده که 29.2 میلیون نفر از مزایای بیکاری دریافت میکنند. این رقم ممکن است با شمارش مجدد در برخی از ایالتها افزایش یابد.
پنجم سپتامبر اعلام شد طی ماه گذشته تقریبا 1.4 میلیون نفر به شمار افراد شاغل اضافه شده است. با این وجود هنوز حدود 11 میلیون شغل دیگر باید ایجاد شود تا اقتصاد به شدت صدمه دیده آمریکا به حد قابل قبولی از کارآمدی برسد.
شرکتهای هواپیمایی که بیشترین ضرر را از افت تعداد مسافران دیدهاند، اعلام کردهاند در حال تصمیمگیری برای اخراج هزاران کارمند دیگر هستند، مگر این که دولت مبلغ بیشتری برای تامین هزینههای آنها پیشنهاد دهد. این شرکتها طی ماههای گذشته کمکهای چندمیلیارد دلاری از دولت دریافت کرده بودند. آنها اعلام کردهاند ضرر ناشی از کاهش مسافرتهایشان بیش از کمکهای دریافتی بوده و نیازمند دریافت کمکهای بیشتری هستند.
17 سپتامبر (25 شهریور)
براساس اعلام وزارت کار امریکا در این هفته تعداد بیکاران در این کشور به 860 هزار نفر رسید. کارفرمایان و صاحبان مشاغل از ماه می تا آگوست بیش از 10 میلیون شغل را از نابودی نجات دادهاند یا اخراجیها را به سر کار بازگرداندهاند. با این حال خبر بد برای اقتصاد آمریکا این است که از آوریل تا ژوئن اقتصاد این کشور سقوط 31.7درصدی را تجربه کرده که تاکنون در ایالات متحده سابقه نداشته است. نرخ اخراج کارکنان از مشاغل در این کشور همچنان بالاست. به عنوان مثال شرکت ریتیون که یکی از بزرگترین سازندگان تجهیزات نظامی و ارتباطی است، اعلام کرده قصد اخراج و بازنشسته کردن بیش از 15 هزار نفر از کارکنان خود را دارد. شرکت پرات اند ویتنی که یکی از بزرگترین سازندگان موتور هواپیماهای نظامی و تجاری است جزو زیرمجموعههای شرکت ریتیون محسوب میشود.
کاهش سفرهای هوایی و درآمدهای مرتبط با این صنعت کماکان در حال قربانی گرفتن است و سه شرکت بزرگ حمل و نقل مسافر در این کشور اعلام کردهاند در حال تصمیمگیری برای اخراج حداقل 40 هزار نفر از کارکنانشان از ماه اکتبر هستند.
مدتی است که دریافت 600 دلار به صورت هفتگی برای کسانی که به صورت رسمی در لیست بیکاران قرار گرفتهاند، مجدداً مورد تهدید نمایندگان کنگره و سنا قرار گرفته و آنها در حال تهیه لایحهای برای کاهش این مبلغ به 300 یا 400 دلار هستند. این کاهش در دریافت کمکهزینه میتواند تغییر بزرگی در وضعیت افراد بیکار شده یا اخراجی ایجاد کند و باعث از دست رفتن امید به زندگی در میان کسانی شود که همین حالا هم امید چندانی به بهبود وضعیت موجود در آینده نزدیک ندارند.
24 سپتامبر (دوم مهرماه)
تعداد بیکاران هفته منتهی به 24 سپتامبر در آمریکا همچنان کمتر از یک میلیون نفر بود ولی تفاوت محسوسی با هفتههای قبل نداشت و به 870 هزار نفر رسید. از دلایل کاهش نیافتن تعداد بیکاران و حتی افزایش بیکاران در برخی مناطق میتوان به ناآرامیهای گسترده که طی هفتههای قبل ایالتهای مختلف این کشور را تحت تاثیر قرار داده بود، اشاره کرد.
اول اکتبر (دهم مهرماه)
دیروز آخرین آمار تعداد بیکاران آمریکا حکایت از این داشت که طی هفته گذشته 837 هزار نفر درخواست استفاده از مزایای بیمه بیکاری دادهاند. بیش از دو ماه است که شمار مدعیان اخراج از کار در ایالات متحده کمتر از یک میلیون نفر است و این نشاندهنده تثبیت نسبی وضعیت اقتصادی در این کشور است. وزارت کار آمریکا خبر از تلاش گسترده بین دفاتر ایالتی برای تشخیص درخواستهای جعلی از درخواستهای واقعی داده است.
بنا به گفته خزانهداری آمریکا میزان پرداختیهای مرتبط با بیمه بیکاری در این کشور طی ماه آگوست (مرداد و شهریور) کاهش زیادی داشت. این نهاد در ادامه به افت 2.7 درصدی درآمد خانوادههای ساکن ایالات متحده نیز اشاره کرده است. انتشار همین خبر باعث شد برخی از اقتصاددانان دانشگاه آکسفورد در نامهای به دولت به این نکته اشاره کنند که «تا زمانی که رشد اشتغال افزایش نیافته باشد یا کمکهای دولتی به افراد بیکار یا اخراج شده از کار تمدید نشود، هزینههای شهروندان متاثر از همهگیری ویروس کرونا در حال افزایش و درآمدهای آنها در حال کاهش خواهد بود.» آنها برای تایید نظریاتشان به اخراج بیش از 32 هزار کارمند توسط شرکتهای هواپیمایی آمریکا اشاره کردند که از دیروز (پنجشنبه) شروع شده است. دو شرکت یونایتدایرلاینز و آمریکنایرلاینز پس از این که نتوانستند با دولت بر سر دریافت کمکهای اضافه به توافق برسند اخراج کارکنان خود را شروع کردند.
امروز قرار است دولت آمریکا گزارش مربوط به تعداد بیکاران، دریافتکنندگان مزایای بیمه بیکاری، تعداد مشاغل از دست رفته، تعداد مشاغل ایجاد شده و یا برگشته به چرخه اقتصاد و نرخ رسمی بیکاری را اعلام کند. تا یک روز قبل از ارائه این گزارش، براساس برآوردهای برخی از کارشناسان، نرخ بیکاری در ایالات متحده از 8.4 درصد به 8.2 درصد کاهش یافته اما خبرگزاری آسوشیتدپرس امروز اعلام کرد نرخ بیکاری به 7.9 درصد کاهش یافته است. به این ترتیب رشد نرخ اشتغال و بازگشت به کار در ایالات متحده بیش از پیشبینیها بوده است.