کنفرانس برلین در جستجوی راه حل جنگ اوکراین و بحران مواد غذایی

وزرای ۴۰ کشور جهان روز جمعه در کنفرانس برلین شرکت کردند تا برای بحران غذایی ناشی از جنگ در اوکراین راه حلی بیابند.

به گزارش «انرژی امروز» از یورو نیوز، در این کنفرانس که «اتحاد برای امنیت غذایی جهان» نام دارد و تنها دو روز قبل از نشست گروه ۷ به میزبانی بایرن برگزار می‌شود، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز شرکت کرده است.

قرار است نشست رهبران گروه ۷ طی روزهای ۲۶ تا ۲۸ ژوئن بار دیگر در آلمان برگزار شود.

بنا بر اعلام آنالنا بائربوک، رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان، قرار بود در نشست دیروز روی «پیشنهاد راه حل‌هایی» تمرکز شود که صادرات مواد غذایی را از مسیرهای جایگزین دریای سیاه «ممکن و تسریع» کند.

اوکراین قبل از حمله روسیه، بزرگترین تولید کنندۀ روغن آفتابگردان در جهان و یکی از صادرکنندگان اصلی گندم بود. اما در حال حاضر میلیون‌ها تن از غلات این کشور یا در بنادر مسدود و یا از خاک این کشور به روسیه منتقل شده‌اند.

تهاجم روسیه به اوکراین علاوه بر محاصره بنادر این کشور در دریای سیاه، باعث افزایش بهای مواد غذایی و افزایش تورم جهانی نیز شده است و به همین دلیل قرار است که در این نشست درباره چگونگی افزایش کمک‌ها به کشورهای آسیب دیده نیز گفتگو شود.

سونامی گرسنگی

وزری خارجه آلمان در سخنرانی خود پیش از آغاز گفتگوها، با هشدار نسبت به وقوع یک «سونامی» واقعی گرسنگی که می‌تواند برخی کشورها را تحت تاثیر قرار دهد، اعلام کرد که در حال حاضر مسکو از گرسنگی به عنوان یک «سلاح جنگی» استفاده می‌کند تا «کل جهان را به گروگان بگیرد».

غرب از مسکو خواسته است که محاصره بنادر اوکراین در دریای سیاه را متوقف کند و اجازه دهد با توجه به نگرانی‌ها از وقوع قحطی در مناطق آسیب پذیر، ذخایر عظیم غلات اوکراین به بازارهای جهانی منتقل شوند. اما مسکو مسئولیتش را در قبال بحران غذایی روی داده رد می‌کند و تحریم‌های غرب را عامل ایجاد اختلال در روند تحویل غلات و افزایش بهای آن می‌داند.

در همین راستا نیز ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز گذشته در جریان سخنرانی مجازی خود در نشست کشورهای عضو بریکس (قدرت‌های اقتصادی نوظهور شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) از اعضای بریکس خواست تا با هدف مقابله با تحریم‌های بی‌سابقه‌ای که از سوی غرب علیه روسیه وضع شده، با کرملین همکاری کنند.

آنالنا بائربوک ضمن رد این ادعای روسیه اعلام کرد: «روسیه در این چند ماه، حجمی به اندازه کل گندم صادر شده در سال گذشته را صادر کرده است؛ بنابراین ادعایش مبنی بر اینکه تحریم‌های گروه ۷ دلیل افزایش قیمت جهانی مواد غذایی است، کاملاً بی‌اساس است.»

او افزود: «در حالی که روسیه می‌تواند اجازه دهد که غلات از مسیر اودسا صادر شوند یا به سادگی به این جنگ پایان دهد، مانع از عملی شدن یکی از این دو راه می‌شود و بنابراین چاره‌ای برای ما باقی نمی‌ماند جز اینکه به دنبال مسیری جایگزین باشیم.»

راه‌های جایگزین

یکی از این مسیرهای جایگزین، عبور غلات از خاک لهستان است؛ اما مشکلاتی همچون تغییر مسیر راه آهن وجود دارد که کاری بسیار زمان‌بر است. به همین دلیل به گفتۀ خانم بائربوک در حال حاضر بیش از همه به مسیر رومانی فکر می‌شود و اینکه کشتی‌رانی رودخانه‌ای را برای انتقال غلات تقویت کنند.

ترکیه نیز به نوبه خود در تلاش است تا امکان از سرگیری تحویل غلات از طریق دریای سیاه را فراهم کند. وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که امیدوار است مذاکرات چهارجانبه انتقال غلات، در هفته‌های پیش‌رو با حضور نمایندگانی از روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل در این کشور برگزار شود.

کنفرانس «اتحاد برای امنیت غذایی جهان» در حالی برگزار می‌شود که علاوه بر کمبود مواد غذایی، نگرانی از کمبود گاز نیز بر کشورهای غربی سایه افکنده است.

روز گذشته آلمان نه تنها دومین مرحله از یک طرح سه مرحله‌ای برای روبرو شدن با وضعیت‌های اضطراری را فعال کرد و یک قدم به سهمیه‌بندی گاز در این کشور نزدیکتر شد، بلکه وزیر اقتصاد آلمان رسما اعلام کرد: «ما اکنون دچار بحران گاز هستیم…گاز اکنون یک منبع کمیاب در آلمان است.»

برچسب ها
مشاهده بیشتر

فاطمه لطفی

• فوق لیسانس مهندسی محیط زیست • خبرنگار تخصصی انرژی • مترجم کتابهای عطش بزرگ، تصفیه پسابهای صنعتی، تصفیه آب، استفاده مجدد از آبهای صنعتی، فرایندها و عملیات واحد در تصفیه آب و ساز و کار توسعه پاک

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن