۲۸۱ میلیون نفر در جهان در سال ۲۰۲۰ مهاجر بین المللی بودند
گرچه اکثریت قریب به اتفاق مردم همچنان در کشورهای خود زندگی میکند و از هر ۳۰ نفر تنها یک نفر مهاجر است اما در پنج دهه گذشته این رقم افزایش یافته است.
به گزارش «انرژی امروز» از یورو نیوز، امسال روز جهانی مهاجران در تاریخ ۱۸ دسامبر در حالی برگزار میشود که موضوع مهاجرت بیش از گذشته در کلام سیاستمداران و نامزدهای انتخاباتی شنیده میشود و در کارزارهای انتخاباتی اروپایی موضوع مهاجرت همواره یک موضوع مهم است.
حدود ۲۸۱ میلیون مهاجر بینالمللی در جهان در سال ۲۰۲۰ وجود داشت که بیش از سه برابر شمار تخمین زده مهاجران در سال ۱۹۷۰ است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه مشترکی با کمیسیون اروپا به مناسبت روز مهاجران گفت: «جستوجو برای فرصتهای بهتر، تداوم درگیریهای خشونت آمیز و آزار و اذیت و همچنین تاثیرات نامطلوب و فزاینده تغییرات آب و هوایی همچنان بهعنوان محرکهای مهم مهاجرت شناخته میشوند.»
یک روز بدون مهاجر چگونه خواهد بود؟
برخلاف تصور برخی، مهاجران نقشی حیاتی در اقتصاد جهانی دارند. به همین دلیل است که امسال روز جهانی مهاجران بر کمک حیاتی این گروه با دانش، شبکهها و مهارتهایشان برای ایجاد جوامع قویتر و انعطافپذیرتر متمرکز است.
مطالعات نشان میدهد که مهاجران هم در کشورهایی که از آن آمدهاند و هم در کشورهایی که به آنجا مهاجرت میکنند، رشد و نوآوری را به ارمغان میآورند.
پیری جمعیت و نرخ پایین زاد و ولد در اکثر کشورهای غربی به این معنی است که آنها باید برای تقویت و حفظ رشد اقتصادی خود به مهاجران تکیه کنند. علاوه بر این، اقتصادهای پیشرفته و پویا به کارگران مهاجر نیاز دارند.
کشورهای مبدا در عین حال نیز از مهاجرت سود فراوانی میبرند. وجوه نقدی ارسال شده از سوی مهاجران به کشورهای مبدا بیش از سه برابر حجم کمکهای رسمی توسعهای است که به کشورهای در حال توسعه ارائه میشود.
در زمانهای که بیگانههراسی در حال افزایش است اما قاره اروپا همیشه یکی از نقاط مهاجرپذیر بوده است. گرچه برخی از کشورها در این قاره با «مهاجرت ستیزی» شناخته میشوند و راست افراطی در کارزارهای انتخاباتی خواهان حذف مهاجران شدهاند.
بورل در بیانیه خود به مناسبت روز مهاجر تصریح کرد: «مسئولیت اتحادیه اروپا بهعنوان یک مقصد اصلی با تقریبا سه میلیون مجوز اولین اقامت صادر شده در سال و بهعنوان یک پناهگاه این است که از حفظ کرامت انسانی و حقوق بشر مهاجران اطمینان حاصل کند.»
دیوید ساسولی، رئیس پارلمان اروپا نیز در توییتی نوشت که مهاجرت جوامع ما را غنیتر کرده است.
وی تاکید کرد این موضوع «فرهنگ و زبانهای ما را شکل داده و به میلیونها دوستی و رابطه جدید منجر شده است.»
وی با اشاره به تلاشهای راست افراطی در این زمینه گفت که «راست افراطی تلاش میکند کسانی را که در جستوجوی زندگی بهتر برای خانواده خود هستند از انسانیت خارج کند بنابراین باید با آنها مبارزه کرد.»
مهاجرت در اروپا در سال ۲۰۲۰ از نظر آمار
حدود ۲.۲۵ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ نخستین مجوز اقامت خود را در اتحادیه اروپا دریافت کردهاند که نسبت به سال قبل از آن با کاهش روبرو بوده است. در سال ۲۰۱۹ این رقم نزدیک به سه میلیون نفر بوده است که البته میتوان این کاهش را در محدودیتهای کرونایی جستوجو کرد.
تعداد ۵۵۷ هزار و ۵۰۰ مهاجر از کشورهای غیر اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۰ وارد یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا شدند. این رقم در مقایسه با سال قبل از آن ۱۱ درصد کاهش داشته است و در مقایسه با سال ۲۰۱۵ که بیشترین رکورد مهاجران غیرقانونی در اروپا با رقم ۲ میلیون ۸۵ هزار و ۵۰۰ نفر ثبت شده، کاهش ۷۳ درصدی را شاهد بوده است.
تعداد شهروندان خارج از اتحادیه اروپا که برای آنها دستور خروج [ترک خاک] از یک کشور عضو اتحادیه اروپا صادر شده است ۳۹۶ هزار و ۴۰۰ نفر بوده است. پس از دستور خروج ۹۹ هزار و ۳۰۰ نفر از این افراد به کشور دیگری از مجموعه کشورهای اتحادیه اروپا رفتند که از بین آنها ۷۰ هزار و ۲۰۰ نفر به خارج از اتحادیه اروپا بازگردانده شدند.
آلمان مقصد بیشترین مهاجران غیرقانونی در سال ۲۰۲۰ بوده است و پس از آن فرانسه، مجارستان و اسپانیا قرار دارند.
در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، فرانسه بیشترین تعداد شهروندان غیر اروپایی را در سال گذشته اخراج کرده که طبق آمار رسمی تعداد آنها ۱۰۸ هزار و ۴۰۰ نفر بوده است. پس از آن اسپانیا، یونان و آلمان قرار گرفتهاند.