پیش‌بینی ماسه‎دهی با استفاده از نگار‌های چاه در یکی از میادین نفتی جنوب ایران

ماسه‎دهی در خلال استخراج و بهره‎برداری از چاه‎های نفتی یکی از مشکلات بسیار مهم در به تأخیر انداختن عملیات بهره‎برداری است. روش‎های مختلفی برای پیش‌بینی ماسه‎دهی در درون چاه‌هایی که سنگ مخزن آن‎ها کربناته یا ماسه سنگی است، ارائه شده است.

این روش‎ها معمولاً شامل آزمایشات مکانیک سنگ (مانند آزمایش مقاومت تراکمی تک محوره و یا سه محوره)، آزمایشات کانی‎شناسی و یا استفاده از نگارهای چاه است. آزمایشات مکانیک سنگ، آزمایشات کانی‎شناسی و یا آزمایشات دیگری که برای تجزیه و تحلیل چاه به‌کار می‎روند نسبت به نگارهای متداول چاه‎نگاری بسیار وقت‎گیر و هزینه‌بردار هستند.

از این‌رو در مقاله حاضر، از نگارهای چاه برای پیش‎بینی ماسه‌دهی یکی از چاه‎های نفتی در جنوب ایران استفاده شده است. برای این منظور، با در اختیار داشتن نگارهای متداول پتروفیزیکی از جمله نگار صوتی، ابتدا مدول‎های الاستیک سنگ و مقاومت فشاری تک محوره و سپس مقدار فشار منفذی نیز محاسبه شده است و این مقادیر با مقادیر واقعی کالیبره گردید.

از آن‌جایی که تعیین مقدار تنش‎های برجا در اعماق زیاد برای پیش‎بینی ماسه‎دهی چاه مورد مطالعه ضروری بود با در دست داشتن مقادیر به‌دست آمده از مدول‎های الاستیک، مقاومت فشاری تک محوره و فشار منفذی، تنش‎های برجای افقی و تنش عمودی محاسبه شد. در نهایت با استفاده از معیار شکست موهر-کلمب و نگار کالیپر، پنجره بهینه گل برای پیش‎بینی زون‎های دارای پتانسیل ماسه‌دهی، محاسبه شده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن