مقایسه نتایج حاصل از وارون‌سازی داده‌های لرزه‌ای دوبعدی میدان نفتی هندیجان و بهرگانسر به روش‌های مختلف

منابع هیدروکربنی از مهم‌ترین نیازهای امروز بشر محسوب می‌شود، لذا بهره‌گیری از روش‌هایی با بازدهی بیشتر و هزینه کمتر برای توسعه مخازن نفت و گاز، امری ضروری است. بی‌شک حفاری به دلیل دسترسی مستقیم به اعماق زمین از نقطه نظر جمع‌آوری اطلاعات مخزنی، دارای قطعیتی مناسب می‌باشد ولی به جهت هزینه بالا و نقص ذاتی چاه‌ها در پوشش منطقه، لازم است روشی اتخاذ گردد که با هزینه‌ای کمتر، نتیجه‌ای دقیق در اختیار قرار دهد.

لرزه‌نگاری از روش‌های موجود در برداشت اطلاعات از سطح می‌باشد که مدل مناسبی از خواص مخزنی ارائه می‌دهد. وارون‌سازی روشی است که با تلفیق داده‌های لرزه‌ای و چاه‌نگاری قدرت تفکیک و صحت مدل مخزن را ارتقا می‌بخشد.

حاصل وارون‌سازی، مدل امپدانس صوتی است که نشان‌گر تغییر در جنس لایه‌های زمین یا محتوای سیال آن است. طی این مطالعه مدل امپدانس صوتی، با استفاده از روش‌های مختلف وارون‌سازی لرزه‌ای به‌دست آورده می‌شود. با استفاده از این مدل می‌توان پارامتر تخلخل را محاسبه نمود.

در این مطالعه روش‌های پس از برانبارش استفاده شده‌اند. با ترکیب داده‌های لرزه‌ای، اطلاعات نگاره‌ها و افق‌های تفسیری در میدان‌های نفتی هندیجان و بهرگانسر در خلیج فارس، وارون‌سازی لرزه‌ای به روش‌های باند محدود، خارهای پراکنده و بر پایه مدل برروی سازند جهرم در عمق تقریبی 2200 متری و ضخامت 300 متر انجام شده است.

با مقایسه نتایج حاصل در نهایت به علت خطای کم 08 0 و هماهنگی بالا (65 99% ) میان امپدانس صوتی حاصل از وارون‌سازی و امپدانس صوتی حاصل از چاه نگاری، روش بر مبنای مدل به‌عنوان مناسب‌ترین روش در این مطالعه معرفی شده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن