رابطه آلودگی هوا با افت تواناییهای شناختی ثابت شد
پژوهش تازهای که در چین انجام شده آلودگی طولانی مدت هوا را با افت تواناییهای شناختی از جمله هوش مرتبط دانسته است.
این محققان به این نتیجه رسیدهاند که آثار منفی آلودگی هوا با افزایش سن بیشتر شده و بر مردان بیشتر از زنان تاثیر میگذارد.
برای این تحقیق، پژوهشگران چینی و آمریکایی از دانشگاههای پکن و ییل، مهارتهای ریاضی و کلامی بیست هزار نفر را در طول چهار سال زیر نظر گرفتند.
شرکتکنندگان در تحقیق از هر دو جنس بودند و ده سال به بالا سن داشتند و باید ٢۴ سوال ریاضی استاندارد و ٣۴ سوال تشخیص کلمات را جواب میدادند.
محققان همچنین دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن و ذرات معلق کمتر از ده میکرومتر را در محل زندگی شرکتکنندگان اندازه گرفتند. منواکسیدکربن، ازن و ذرات معلق بزرگتر در این تحقیق اندازهگیری نشدند.
در این تحقیق آمده: ما شواهدی را ارائه میکنیم که نشان میدهد تاثیر آلودگی هوا بر آزمونهای مهارت کلامی با افزایش سن واضحتر میشود به خصوص در مردان و افرادی که تحصیلات کمی دارند.
پژوهشگران این تحقیق حدس میزنند که تاثیر آلودگی هوا بر مردانی که تحصیلات کمی دارند بیشتر است چون این افراد بیشتر مشاغل یدی در فضای باز را انجام میدهند.
این تحقیق ارتباط علت و معلولی بین نمره کم آزمونهای شناختی و آلودگی هوا را ثابت نکرده است اما پژوهشگران میگویند هر چند این تحقیق در چین انجام شده اما نتایج آن در تمام دنیا صادق است چرا که هشتاد درصد جمعیت شهرهای دنیا در معرض آلودگی هوا هستند.
این تحقیق همچنین میگوید آلودگی هوا همچنین خطر بیماریهای مخربی مثل آلزایمر و دیگر انواع دمانس (زوال عقل) را افزایش میدهد.
نتیجه این پژوهش موید مطالعات قبلی است از جمله تحقیقاتی که نشان داده بودند آلودگی هوا بر تواناییهای شناختی (حافظه، استدلال، محاسبه، قضاوت، حل مسئله، تصمیمگیری، مهارتهای کلامی، کسب معلومات، هوش) دانشجویان اثر منفی دارد.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، آلودگی هوا «قاتل خاموش» عامل بیش از هفت میلیون مرگ زودرس در دنیا است.
آلایندههای هوا میتوانند مستقیما بر مواد شیمیایی مغز تاثیر بگذارند؛ مثلا ذرات معلق میتوانند سموم را وارد مغز کنند و برخی آلایندهها ممکن است باعث مشکلات روانشناختی مثل افسردگی شوند.
به گفته سازمان بهداشت جهانی ٩١ درصد مردم دنیا جاهایی زندگی میکنند که هوا آلوده است.
مهمترین بیماریهای ناشی از آلودگی هوای خانه و بیرون خانه:
سکته مغزی
بیماریهای عروق قلب (ایسکمیک)
بیماریهای انسدادی مزمن ریه
عفونتهای حاد تحتانی دستگاه تنفسی کودکان
سرطان ریه
پژوهشگران همچنین میگویند ٩٨ درصد شهرهای بالای صدهزار نفر در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط، با معیارهای سازمان بهداشت جهانی هوایی آلوده دارند.
بر اساس تحقیق نشریه لنست، آلودگی هوا در سال ۲۰۱۵ در ایران «جان نزدیک به پنجاه هزار نفر را گرفته که ۱۲.۵درصد موارد مرگ در این کشور را تشکیل میدهد.»
آلودگی هوا معضلی جدی در بسیاری از شهرهای ایران به خصوص مراکز استانها است و تهران در سال بیش از چند روز هوای سالم ندارد. برخی از شهرهای ایران از جمله اهواز در زمره آلودهترین شهرهای دنیا قرار دارند.
به گزارش سازمان بهداشت جهانی، از هفت میلیون نفری که در دنیا به علت بیماریهای ناشی از آلودگی هوا جان باختهاند ۴.۳ میلیون نفر به علت آلودگی هوای خانهها بوده است.