تولیدکنندگان:15هزارمیلیارد پیمانکاران:6هزارمیلیارد بانک ها:11هزار میلیارد تومان
وزیر نیرو با بیان اینکه جزو بدهکاران معتبر کشور به بخش خصوصی هستیم گفت: تولید کنندگان برق تا پایان سال 96 ، 14 هزار میلیارد تومان از ما طلب دارد و 11 هزار میلیارد تومان بدهی های بانکی شرکت های زیر مجموعه وزارت نیرو است؛ 6 هزار میلیارد تومان نیز به پیمانکاران و مشاوران طرح ها بدهکاریم. البته 29 هزار میلیارد تومان از دولت برای مابه التفاوت قیمت ها طلبکاریم و مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه امسال مکانیزم خوبی را برای پرداخت بدهی های وزارت نیرو به بخش خصوصی تصویب کرده است. بخش قابل توجهی از بدهی های وزارت نیرو به بخش خصوصی بر اساس تهاتر با بانک مرکزی پرداخت می شود.
رضا اردکانیان با اشاره به اینکه سال گذشته تا اسفند خشک ترین سال کشور در 50 سال اخیر بود که بارش های فروردین، اردیبهشت و خرداد امسال کمی از وخامت آن کاسته است، گفت: میانگین میزان بارش ها 28 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت و استان خوزستان حدود 48 درصد و استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان نیز حدود 75 درصد کاهش بارندگی داشتند.
او با بیان اینکه در تهران 46 روز دمای بالاتر از سال قبل داشتیم افزود: هر یک درجه افزایش دما در کشور 1500 مگاوات به برق مورد نیاز اضافه می کند و این موجب شد خاموشی هایی از نیمه تیر تا 18 مرداد داده شود.
وزیر نیرو گفت: قبل از تابستان سال 97 برآورد ما این بود که 334 شهر کشور با جمعیت 34 میلیون نفری در معرض تنش آبی هستند و بر این اساس هزار و 20 میلیارد تومان برای حفر چاه، بهسازی، ساخت مخازن و ایستگاه های پمپاژ تخصیص یافت و در ادامه این روند، برنامه ریزی برای سال آینده میزان بارش ها را مانند سال قبل در نظر گرفته ایم و برای آب شرب پیش بینی های لازم را کرده ایم.
برنامه ریزی برای توسعه آب شیرین کن ها
وزارت نیرو برای بهره برداری از آب شیرین کن ها، طرح های کوتاه مدت و بلندمدتی دارد و قرار است نواری با عمق 100 کیلومتر در جنوب کشور به آب شیرین کن ها برای تامین آب شرب و بهداشتی متکی شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه در اجرای این طرح ها به بخش خصوصی توجه ویژه ای داریم افزود: نقدینگی بسیاری در کشور وجود دارد که باید با فراهم کردن الزامات آن را وارد مسیر درست و بخش های مختلف سودآور از جمله آب و انرژی کنیم.
اردکانیان با اشاره به اینکه بیش از 60 درصد نیروگاه های ما به بخش خصوصی واگذار شده و وزارت نیرو مشتری آن هاست، افزود: دولت صنعت برق و تجهیزات آن را به موقع و با ارز مناسب حمایت کند.
وزیر نیرو گفت: از اسفند گذشته که دولت کارگروه سازگاری با کم آبی را تاسیس کرد بر اساس آمایش سرزمینی به این سمت می رویم که برای هر استان آمایش آب محور داشته باشیم.
کمبود 8هزار مگاوات نیروگاه برای سال آینده
وزیر نیرو اردکانیان با بیان اینکه مصرف کنندگان آب و برق شامل گروه کم مصرف ها، خوش مصرف ها و بدمصرف ها هستند افزود: گروه خوش مصرف ها که الگوی مصرف را رعایت می کنند 75 درصد مشترکان در بخش آب و حدود 70 درصد در بخش برق را شامل می شوند، گفت: بدمصرف ها تجاوز چشم گیری از الگوی مصرف دارند و طرحی داریم که با افزایش تعرفه، مصرف در بخش برق حدود 10 درصد و در آب 12 درصد کاهش می یابد. بخش کوچکی نیز که کم مصرف هستند تشویق هایی قرار داده ایم به این صورت که میزان کمتر بودن مصرف آنها از الگوی مصرف بهای آن به آنها پرداخت و به عنوان اعتبار در قبض برق و آب آنها قرار داده می شود.
او با بیان اینکه پیش بینی ما 61 هزار مگاوات اوج بار در سال 98 است گفت: در این زمینه تک تک واحد های تولیدی که باید برای جبران کمبود برق وارد مدار شود مشخص شده اند.
به گفته وزیر نیرو، اکنون ظرفیت قابل اتکای ما 53 هزار مگاوات است که باید برای سال آینده 8هزار مگاوات نیروگاه به مدار اضافه کنیم.