بررسی تحولات سازمان کشورهای عمده صادر کننده گاز طبیعی در جهان
مزایایی که گاز طبیعی نسبت به سایر سوخت ها دارد، باعث اهمیت آن برای مصرف کنندگان شده و روند روزافزون تقاضای آن را در سال های اخیر موجب شده است، اما بازار گاز مشکلات خاص خود را داراست. نظام نامناسب قیمت گذاری و عدم وجود شفافیت در قیمت گاز طبیعی، نوسانات شدید و گاهاً غیرقابل پیش بینی قیمت و مهم تر از همه کارآیی اقتصادی در تعیین قیمت گاز، سبب بروز مشکلاتی در برنامه ریزی ها وسرمایه گذاری های طرف عرضه شده است.
مسایل مربوط به انتقال گاز، احتمال سلطه ی شرکت های بزرگ چند ملیتی بر بازار گاز ونیز لزوم کاهش ریسک سرمایه گذاری پروژه های گاز ومسایل مربوط به امنیت عرضه وتقاضا، ضرورت تشکیل مجمع یا سازمانی در جهت حداکثرسازی منافع فردی وگروهی اعضا نشان می دهد.
در این بین، ایران به عنوان بزرگترین دارنده منابع گازدنیا و قرارگرفتن در بین ده تولیدکننده بزرگ گاز جهان ، از سوی واردکنندگان گاز، یکی از اعضای فعال در هر سازمانی متشکل از کشورهای صادرکننده به شمار می رود. تلاش ایران برای تشکیل یک سازمان قدرتمند از کشورهای صادرکننده ی گاز و عضویت فعال در آن مانند هر تصمیم مهم دیگری در عرصه ی سیاست های خارجی و سیاست های بخش انرژی، باید از زوایای مختلفی مورد نگرش وارزیابی قرار گیرد و نقاط قوت و ضعف کشور در برخورد با این سازمان و فرصت ها و تهدیدهایی که عضویت درآن برای ایران به همراه خواهد داشت، در یک قالب دقیق و تحلیلی بررسی شود.
استاد راهنما: مجید احمدیان
استاد مشاور: قهرمان عبدلی
سال انتشار: بهمن 1393