کاهش 50 درصدی ارزش دلاری بازار سرمایه

یک تحلیلگر مسائل مالی افزود: جهش قیمت دلار در ایران سبب شده تا ارزش دلاری بورس از 100 میلیارد دلار به 50 میلیارد دلار کاهش پیدا کند.

حمید میرمعینی، تحلیلگر ارشد مسائل مالی و کارشناس بازار سرمایه با بیان این مطلب ادامه داد: بازار سرمایه بر اساس تعدادی متغیر و مؤلفه تأثیرگذار واکنش نشان می‌دهد و درنهایت، باعث افت و خیز شاخص و افزایش و کاهش میزان معاملات می‌شود.

چرا شاخص بازار سرمایه در چند ماه اخیر مثبت شد

میرمعینی افزود: متغیرهای تأثیرگذاری که باعث شدند شاخص بازار سرمایه در چند ماه اخیر مثبت باشد و حجم معاملات افزایش پیدا کند، عمدتاً به عواملی باز می‌گردد که بر سودآوری شرکت‌ها مؤثر بوده‌اند. با توجه به این که تغییر نرخ ارز عامل اساسی برخی از تغییرات در همه بازارها بوده و شرکت‌های فعال در بورس اوراق بهادار هم ازجمله شرکت‌های فعال در اقتصاد کشور هستند، با توجه به افزایش قیمت دلار، ترفیع گرفتند که باعث شده تا تغییرات بااهمیتی در بحث سود‌آوری این شرکت‌ها اتفاق بیفتد.

وی به رشد ارزش شرکت‌های بورسی اشاره کرد و گفت: چشم‌انداز در مورد آینده اقتصادی کشور، آینده نرخ ارز و سایر شاخص‌های اقتصادی به این صورت است که شرکت‌هایی که تحت تأثیر نرخ ارز قرار می‌گیرند، ازنظر سود‌آوری و ارزش جایگزینی دارایی‌ها افزایش داشته‌اند. بنابراین، تغییرات در شاخص بورس که تاکنون اتفاق افتاده ناشی از این متغیر بوده و شرکت‌هایی بیشترین افزایش را داشته‌اند که صادرات‌محور بوده، درآمد ارزی داشته‌اند و یا کالاهایشان در بازارهای داخلی با رشد قیمت مواجه شده است.

رشد بورس حباب نیست

این تحلیلگر ارشد مسائل مالی تأکید کرد: از همین‌رو نمی‌توان گفت این رشد حباب است، زیرا از عوامل اقتصادی متأثر شده است. وی افزود: در آینده شاید متغیرهای دیگری مانند ریسک‌های سیاسی، شاخص نقدینگی، شاخص تولید ناخالص داخلی، شاخص تورم، رکود اقتصادی، چالش‌های فضای کسب و کار و… بر بازار سرمایه حاکم شود که اثرگذارتر از نرخ ارز باشند، اما آنچه اکنون مشخص و تأثیرگذار است عمدتاً بحث تغییرات نرخ ارز بوده است.

میرمعینی به مرحله دوم تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و تأثیر آن بر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: البته مشخص نیست در آینده این تغییرات باز هم روند رشدی داشته باشد، زیرا به عوامل دیگر مانند تصمیمات اقتصادی دولت و ریسک‌های سیاسی داخلی و بین‌المللی باز می‌گردد که در راس این ریسک‌ها بحث محدودیت‌های ناشی از تحریم بر روی شاخص نرخ ارز وجود دارد.

وی تأکید کرد: باید منتظر بود و دید که در آبان‌ماه و به دنبال تحریم‌ها، تغییرات نرخ ارز به چه صورت خواهد بود، تحریم‌ها تا چه حد شدت دارد و میزان فروش صادراتی شرکت‌های ایرانی به چه شکل دنبال می‌شود.

کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اگر تحریم‌ها میزان فروش شرکت‌ها را تحت تأثیر قرار دهد و باعث کاهش فروش و تولید شود، به‌طور قطع می‌توان گفت که این امر تأثیر منفی خواهد گذاشت، اما تا آن زمان عامل اثرگذارتر، بحث تغییرات نرخ ارز است.

وی افزود: با این حال، بازارها خودشان به این نتیجه می‌رسند که وزن کدام‌یک از این عوامل بر سایرمؤلفه‌ها غالب بوده و تعیین کننده روند بازار سرمایه است.

حتی حباب بازار سرمایه به هیچ بخشی از اقتصاد صدمه نمی‌زند

میرمعینی گفت: باوجود آن که اعتقاد ندارم بازار سرمایه وارد بحث حباب شده، اما واقعیت این است که اگر بازار سرمایه به‌درستی هدایت شده و در آینده به جایگاه واقعی خود در اقتصاد برسد و جهت‌گیری اقتصادی به سمتی باشد که پول‌های پراکنده در جامعه به سمت بازار سرمایه برود، حتی اگر حبابی نیز ایجاد شود و معاملات با قیمت‌هایی بیش از ارزش واقعی صورت گیرد، باز هم بازار سرمایه تنها بازاری است که حبابش به هیچ بخشی از اقتصاد صدمه وارد نمی‌کند.

وی ادامه داد: اما اگر همین حباب در بازارهای دیگر ایجاد شده و جریان‌های نقدینگی به سمت بازارهایی مانند سکه و ارز برود، علاوه بر آن که نمود بیشتری دارد، اثرات منفی عمیق‌تری هم ایجاد می‌کند و معیشت مردم را بیشتر تحت تأثیر قرار خواهد داد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن