انتقاد شدید استارتاپ‌های حوزه انرژی از دولت

اولین نشست بررسی تجربه بین‌امللی استارت‌آپ‌های حوزه انرژی با حضور برخی مدیران دولتی فعال در بخش انرژی و استارت‌آپ‌های فعال در این حوزه ۱۲ شهریور در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.

در ابتدای این نشست آرش نجفی، رییس انجمن بهینه سازی انرژی ایران با اعلام این‌که کشور از نظر انرژی‌های اولیه دارای مزیت قابل توجه‌ای است گفت: «اگر شرکت های استارت ‌آپی در این حوزه تمرکز کنند می‌توانیم رشد قابل توجه‌ای داشته باشیم چرا که ایده‌های بسیار بکری در بخش صرفه‌جویی انرژی وجود دارد که متاسفانه هنوز شرکتی به سمت آن نرفته است.» 

به گزارش «انرژی امروز» از « ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، تحلیلی و فرهنگی پیوست« نجفی تاکید کرد که در این زمینه شرکت‌های استارت ‌آپی نمی‌ توانند به صورت تکی یا چند نفره وارد این حوزه شوند و باید با فعالان اصلی بازار انرژی تعامل سازنده داشته باشند تا امکان موفقیت کسب و کارشان افزایش پیدا کند.

در بخش دیگری از این نشست نیز سعید پاک سرشت، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، اعلام کرد که برای کمک گرفتن از فناوری‌های نوین در بخش انرژی کشور نیازمند نگاه نو هستیم و به همین خاطر شرکت‌ها کوچک یا استارت‌ آپی می‌توانند به حوزه انرژی کشور کمک قابل توجه‌ای کنند. 

او همچنین از برنامه‌های حمایتی شرکت ملی گاز ایران از شرکت‌های استارت‌آپی صاحب ایده در بخش انرژی خبر داد و تاکید کرد که این شرکت در تلاش برای نظام‌مند کردن فعالیت‌ شرکت‌های استارت‌آپی در حوزه انرژی و مخصوصا گاز است.

در بخش دیگری از این نشست، شرکت‌های استارت ‌اپی که تجربه فعالیت در حوزه انرژی را داشتند به اعلام انتقادات و مشکلات خود برای توسعه کسب و کارشان در این حوزه اشاره کردند. 

کیوان کوهزادی، مدیر یک شرکت استارت‌آپی فعال در حوزه نفت با بیان این موضوع که بسیاری از صاحبان ایده به دلیل بورکراسی‌های دولتی در همان نقطه اول شروع به کار جلوی فعالیتشان گرفته می‌شود اعلام کرد:‌« بسیاری از مدیران دولتی نگاه منفی و بدبینانه‌ای‌ به فعالیت شرکت‌های استارت‌آپی در این حوزه دارند و به دنبال این هستند که چگونه و با چه شرایطی از یک طرح بیشترین سود را برای خود به دست بیاورند. از سمت دیگر هم قوانین مشخصی در انجام مناقصات بین یک شرکت استارت‌آپی با یک شرکت دولتی فعال در حوزه انرژی وجود ندارد و در بسیاری از مواقع به دلیل همین مسیله شرکت‌های استارت‌آپی دچار زیان می‌شوند.» 

او تاکید کرد که بیشتر شرکت‌های دولتی حوزه انرژی به دنبال کنترل فعالیت شرکت‌های استارت‌آپی این حوزه هستند تا تعامل و همکاری بیشتر برای توسعه یک کسب و کار.

پاک‌سرشت، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران اما در پاسخ به این انتقاد با قبول وجود چنین مشکلاتی در بدنه دولت تاکید کرد که معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری با استفاده از ظرفیت‌های قانونی در تلاش برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپی است و شرکت ملی گاز هم در حد توان خود به دنبال تقویت و حل مشکلات شرکت‌های استارت‌آپی است. 

او در ادامه افزود: «دولت تمام تلاش خود را به کار بسته تا با کمک ظرفیت‌های قانونی به توسعه کسب و کارهای فعال در بخش انرژی کمک کند و حتی در این زمینه تسهیلاتی نیز ارایه شده است.»

اما نجفی،رییس انجمن بهینه سازی انرژی ایران، در واکنش به این انتقاد شرکت‌های استارت‌آپی تاکید کرد که این فعالان به دنبال حل مشکل خود از سمت دولت نباشند چرا که اگر قرار به حل مشکلات بود باید تاکنون مطالبات آن‌ها رفع می‌شد. او در این نشست از شرکت‌های استارت‌آپی خواست برای برداشتن موانع از پیش پایشان از ابتدا مدل مالی خود را به گونه‌ای طراحی کنند که “تفاوت“ محصول خود را به فروش برسانند. به گفته او شرکت‌های استارت‌آپی باید براساس مفهوم کاری خود یعنی داشتن ایده نو همراه با سود بیشتر با نهاد دولتی مذاکره کنند نه یک شرکت پیمانکاری.

در پایان این نشست اما افشین کلاهی، رئیس کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسب و کارهای نوین دانش بنیان اتاق ایران هم در واکنش به این سوال که اتاق بازرگانی تا چه حد می‌تواند در حل مشکلات شرکت‌های استارت‌آپی کمک کند اعلام کرد:‌« مشکل حال حاضر شرکت‌های استارت‌آپی کشور بازار است و بعد از آن نیز شناخت نیاز در این بازار تا براساس آن راهکار و کسب و کاری شکل بگیرد. اما از سوی دیگر هم در همین بازار آنقدر انحصار از سوی خصولتی‌ها گسترش پیدا کرده که کار برای شرکت‌های نوپا پیچیده‌تر از گذشته شده است.» 

او در ادامه به مشکلات حضور شرکت‌های استارت‌آپی در بازار بین‌المللی اشاره کرد و افزود :‌«مدام این بحث مطرح می‌شود که شرکت‌های استارت‌آپی تنها به بازار داخلی فکر نکنند و بازار بین‌المللی را هم در نظر بگیرند و این در حالی است که در حال حاضر به خاطر تحریم بسیاری از قراردادها با شرکت‌های خارجی لغو شده و امکان فعالیت در بازار خارجی وجود ندارد. در شرایطی باید شعار حضور در بازار بین‌امللی داده شوده که از نظر سیاسی نیز این شرایط فراهم شده باشد .»

 او همچنین از برنامه‌های این اتاق برای حل مشکل سرمایه‌ شرکت‌های استارت‌آپی خبر داد و تصریح کرد که فعالان اتاق بازرگانی در تلاش هستند تا بتوانند حجم بیشتری از سرمایه بازار سنتی را به  سمت فعالان بخش خصوصی هدایت کند. کلاهی در پایان تاکید کرد که اتاق بازرگانی از تمام تلاش خود برای حل مشکلات شرکتهای استارت‌‌آپی استفاده می‌کند اما حل برخی از این مشکلات از قدرت این اتاق خارج است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن