پیام توتال به امریکا
سرمایهگذاران در ایران حتی با وجود تحریمهای تازه حاضر به پذیرش ریسک سرمایهگذاری در ایران هستند
یک هفته از اعلام تحریمهای جدید سنای امریکا میگذرد؛ تحریمهایی که اگرچه نگرانیهایی را برای بخش اقتصادی ایران ایجاد کرده، اما ادامه مذاکره شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران نشان میدهد، اروپاییها چندان توجهی به تصمیم جدید دونالد ترامپ درباره ایران ندارند.
نفت این روزها محور توجه سرمایهگذاران خارجی است. غولهای نفتی میگویند، حتی اگر تحریمهای تازه برجام را نقض کند، آنها ریسک سرمایهگذاری در ایران را خواهند پذیرفت. محکمترین اظهارنظر در این رابطه را هم پاتریک پویان، مدیرعامل توتال به رویترز گفته است. او تاکید کرده: «شکل تازه قراردادهای نفتی این کشور، یک فرصت بینظیر به وجود آورده که موجب میشود با وجود همه نگرانیها، ریسک این سرمایهگذاری را بپذیریم.
امریکا هر شش تا هشت ماه به بازبینی برجام خواهد پرداخت و سایه تحریم را بالای سر این پروژه نگه میدارد اما پارس جنوبی و قراردادهای IPC ارزش این قمار را دارد.» از سوی دیگر با امضای تفاهمنامه همکاری میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت انی ایتالیا، این شرکت خارجی عهدهدار مطالعه میدان گازی کیش و فاز سوم میدان نفتی دارخوین شد. به نظر میرسد هر چند بستن قرارداد نفتی هنوز با حواشی گوناگونی مواجه است اما مزیتهای ایران سبب میشود تعدادی از شرکتهای بزرگ نسبت به تفاهم با ایران امیدوار باشند.
نفت سیاسی، سیاست نفتی
سیاسی شدن بحثهای مرتبط با نفت در هیچ کجای جهان عجیب نیست؛ نفت کالایی استراتژیک است که میتواند بر کلانترین بخشهای هر اقتصادی اثر گذارد و مسیر رشد و توسعه هر کشوری را کند یا تسریع کند. اما شدت سیاسی بودن بحث طلای سیاه در ایران به مراتب بیش از هر کشور دیگری است، جدا از اهمیت آن در زندگی شهروندان ایرانی از نقش حایز اهمیت نفت و درآمدهایش در بودجه جاری کشور هم نمیتوان چشمپوشی کرد.
درنتیجه چندان عجیب نیست که بحثهای حول و حوش این حوزه چندان دوستانه نباشد. این میان وزارت نفت هم نشان داده که برای جلب نظر مخالفان و رفع برخی از ایرادات تلاش میکند ولی به هیچ عنوان نیز قصد ندارد منتظر جلب نظر همگان باشد. این مساله تنها ناشی از خواست این وزارتخانه نیست بلکه وضعیت اقتصاد جهانی در کنار مزیتهایی که مدل قراردادی IPC ایجاد کرده، موجب اشتهای بالای تعدادی از شرکتهای مهم نفتی برای حضور هر چه سریعتر در ایران شده است.
انی پای میز مذاکره نشست
علاوه بر توتال که مدیرعاملش در یک مصاحبه با رویترز آب پاکی را روی دست همگان ریخت و صراحتا اعلام کرد حاضر است ریسک حضور در ایران بپذیرد، غول نفتی ایتالیایی هم تفاهمنامه همکاری مطالعاتی بر فاز سوم میدان نفتی دارخوین و میدان گازی کیش را امضا کرد. این تفاهمنامه با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، میان معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران و مدیر بخش بالادستی شرکت انی امضا شد.
بر مبنای این تفاهمنامه همکاری، شرکت انی ایتالیا ۶ ماه فرصت دارد نتایج مطالعات خود را روی میدانهای نامبرده به شرکت ملی نفت ایران ارایه دهد. پیش از این برای میدان گازی کیش با شرکتهای انگلیسی-هلندی شل، گازپروم روسیه و شرکت سرمایهگذاری غدیر نیز تفاهمنامه مطالعاتی امضا شده است. این میدان که در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق جزیره لاوان قرار دارد، طی لرزهنگاری دو بعدی در سال ۱۹۶۸ مشخص شد.
نخستین چاه این میدان گازی در ۲۶ مه ۱۹۶۸ توسط شرکت اسکو برای ارزیابی پتانسیل هیدروکربوری افق آسماری، گروه بنگستان، خامی و دهرم حفاری شد. حجم گاز درجای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۴۸ تریلیون فوت مکعب با ضریب بازیافت ۷۵ درصد و حجم میعانات گازی در جای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۵۱۴ میلیون بشکه تخمین زده شده است.
شرکت نفت فیلیپین و سرمایهگذاری غدیر پیش از این برای مطالعه میدان دارخوین با شرکت ملی نفت ایران به تفاهم رسیده بودند. میدان نفتی دارخوین از میادین نفتی ایران است که در استان خوزستان و در فاصله ۴۵ کیلومتری از شمال خرمشهر و یکصد کیلومتری از جنوب اهواز قرار دارد. هماکنون میزان تولید این میدان به طور متوسط روزانه ۱۶۰ هزار بشکه نفت خام است. میزان نفت درجای این میدان بالغ بر ۵ میلیارد بشکه برآورد میشود، که ٣ ١ میلیارد بشکه نفت خام آن قابل استحصال است.
با یک میلیارد دلار به ایران میآییم
مدیرعامل شرکت توتال، در گفتوگویی به خبرگزاری رویترز گفت: این شرکت با وجود احتمال تحریم از سوی امریکا و ادعای شکننده بودن برجام از سوی کاخ سفید، سرمایهگذاری میلیارد دلاری در فاز ١١ پارسجنوبی را انجام میدهد.
بنابر قرارداد منعقد شده، توتال فرانسه با سهم ۵٠ ١ درصد، شرکت ملی نفت چین با سهم ٣٠ درصد و شرکت پتروپارس از ایران، قرار است سرمایهگذاری و عملیات اجرایی فاز ١١ پارس جنوبی را که نیازمند سرمایهای ۵ میلیارد دلاری است، به انجام برسانند. بر این اساس توتال اعلام کرده که بلافاصله پس از تمدید برجام از سوی کاخ سفید در تابستان امسال؛ یک میلیارد دلار به این پروژه تزریق خواهد کرد.
پاتریک پویان، مدیرعامل توتال، درباره ریسک سرمایهگذاری اخیر گفت: «ما قبلا درایران کار کردهایم و شکل تازه قراردادهای نفتی این کشور، یک فرصت بینظیر به وجود آورده که موجب میشود با وجود همه نگرانیها، ریسک این سرمایهگذاری را بپذیریم. امریکا هر شش تا هشت ماه به بازبینی برجام خواهد پرداخت و سایه تحریم را بالای سر این پروژه نگه میدارد اما پارس جنوبی و قراردادهای IPC ارزش این قمار را دارد.» او مدعی شد در هر صورت در تابستان قرارداد با ایران را اجرایی خواهد کرد و حتی اگر ترامپ برجام را به هم بزند آنها از فرصت اسنپبک استفاده خواهند کرد.
اسنپ بک در قرارداد برجام به دورانی ۶ تا هشت ماهه گفته میشود که در صورت اعلام لغو برجام به شرکتها داده میشود تا قراردادهای خود را فسخ و از ایران خارج شوند. به نظر میرسد با توجه به آنکه در ٢۶ اردیبهشت ماه امسال رییسجمهوری ایالات متحده به مدت ١٢٠ روز تعلیق تحریمهای هستهای را امضا کرده، مدیران توتال فکر میکنند اگر در شهریور نیز کار گره بخورد، فرصتی حدود یک سال برای بهرهبرداری از فاز یازدهم پارس جنوبی باقی میماند و همین امر آنها را وسوسه کرد.
کارنامه خارجیها در صنعت نفت
در دهه ١٩٩٠ میلادی، توتال در فازهای ٢ و ٣ پارس جنوبی در کار اکتشاف و تولید سرمایهگذاری کرده بود که بهدنبال تحریمهای هستهای در سال ٢٠٠۶، این همکاری محدود شد و در سال ٢٠١٢ با شدت گرفتن تحریمها، توتال از نخستین شرکتهایی بود که ایران را ترک کرد. براساس گفتههای مدیرعامل فعلی، در آن زمان قراردادهای ٨-٧ ساله در میادین نفت و گاز ایران نوشته میشد که سودآوری و ارزش ریسک نداشت اما اکنون باتوجه به فرم تازه قرارداد و استهلاک هزینه از محل گاز تولیدی، پروژههای ایران برای سرمایهگذاری جذاب شده است.
دولت امریکا آخرینبار در تاریخ ١٧ مه ٢٠١٧ (٢۶ اردیبهشت٩۶) تعلیق تحریمهای هستهای ایران و پایبندی تهران به تعهداتش را برای مدت ١٢٠ روز تمدید کرد و تمدید بعدی این تعلیق در ماه آگوست (٢٠ شهریور٩۶) انجام خواهد شد و بلافاصله پس از آن، توتال یک میلیارد دلار در واحد پول یورو، به فاز ١١ پارس جنوبی تزریق میکند. گاز حاصل از میدان پارس جنوبی و فاز ١١ به طور کامل برای مصرف داخلی ایران است و صادراتی از این میدان انجام نمیشود. توتال در این قرارداد، پول خود را در قالب کندانسه یا نفت بسیار سبک همراه گاز دریافت میکند.
براساس گفتههای پویان به رویترز، ٢٠ ساله شدن قراردادهای نفت و گاز ایران، یکی از مهمترین عوامل ترغیب توتال به این سرمایهگذاری بوده است. پیش از این شرکتهای بزرگ دیگری مانند رویالداچشل و BP نیز توافقنامههای محدودی با ایران امضا کردهاند اما توتال نخستین سرمایه بزرگ قطعی را در اختیار پروژههای نفت و گاز ایران قرار میدهد.
پیام توتال به کنگره
رضا نصری| در حالی که کنگره امریکا در پی تصویب یک لایحه تحریمی جدید علیه ایران است، شرکت توتال فرانسه اعلام کرده که توسعه میدان گازی پارس جنوبی را با سرمایهگذاری اولیه یک میلیارد دلار آغاز خواهد کرد.
این اقدام شرکت توتال حاوی چهار پیام برای کنگره امریکاست:
– اول اینکه توافق هستهای بزرگتر از آن است که سقوط کند. به عبارت دیگر، شاید مناسبترین کاربرد اصطلاح مرسوم «Too big to fail» در مورد برجام باشد!
– دوم اینکه حتی اگر امریکا در پی مختل کردن برجام است، اروپا راه خود را مستقل از آن ادامه خواهد داد. به بیان دیگر، شرکتهای بزرگ و دولتهای اروپایی منافع خود را با ایران دنبال خواهند کرد و در صورت لزوم در برابر کنگره و دولت امریکا به «مقاومت مدنی» و نافرمانی مبادرت خواهند کرد.
– سوم اینکه محاسبات و «ریسکسنجی» ما نشان میدهد که با وجود تهدیدهای قانونی و فضای ارعابی که کنگره قصد ایجاد آن را دارد، ارزش ورود به بازار ایران به قوت خود باقی است. توتال میتواند الگویی برای سایر سرمایهگذاران باشد.
– چهارم اینکه اگر بویینگ امریکایی میتواند با ایران وارد معاملات کلان شود، قطعا شرکتهای اروپایی نیز خود را در برقراری ارتباط با ایران محق میدانند!