ایجاد نهاد مستقل مالی توسط اروپا سیگنال مثبت به بازار ارز است
ایجاد کانال برای جا به جاییهای مالی برای ایران توسط اتحادیه اروپا در روزهای اخیر با واکنش های زیادی از سوی فعالان و کارشناسان اقتصادی رو به رو بوده است. به گفته آنها این مساله در کنار احتمال توافق نفتی ایران و اروپا و افزایش قیمت نفت می تواند عوامل خارجی افزایش التهابات بازار ارز را از بین ببرد.
از سویی دیگر از روز شنبه نیز تصمیمات جدیدی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی که با حضور سران سه قوه برگزار شد در خصوص بازار ارز اتخاذ شده است. بر این اساس اختیارات بانک مرکزی در بازار ارز افزایش یافته و همچنین الزاماتی برای عرضه به موقع ارز صادرکنندگان غیرنفتی به بازار ثانویه در نظر گرفته شده است که همگی این عوامل سیگنال مثبت به بازار ارز است.
آلبرت بغزیان، اقتصاددان و استاد دانشگاه مکانیزم قانونی اتحادیه اروپا برای تسهیل مبادلات بانکی با کشورمان را یکی از اقدامات موثر برای ساماندهی بازار ارز عنوان کرد و گفت: این مساله نشان دهنده اراده اروپا برای حفظ برجام و یکی از عوامل موثر برای کاهش التهابات بازار ارز است.
وی با اشاره به ریشه نابسامانی های ارزی گفت: بیشتر از آنکه این موضوع را اقتصادی عنوان کنیم مهمترین دلیل این مساله سیاسی است که در قالب مشکلات اقتصادی نمایان می شود.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از اظهارات خود موضوع نگرانی از تحریم ها را از دیگر دلایل نوسانات نرخ ارز عنوان کرد و به پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت: مشکلات تحریم از دو جانب خواهد بود یکی فروش کالا، خدمات و نفت ایران و دیگری نقل و انتقالات حاصل از فروش آنها. در این شرایط ایجاد نهاد مستقل مالی توسط اروپا می تواند فشار آمریکا به این کشورها را کم و مبادلات با کشورمان را تسهیل کند و این مساله دسترسی به منابع ارزی کشور را تسهیل و یکی از مهمترین موانع التهابات بازار ارز را از بین می برد.
این اقتصاددان در ادامه اظهار کرد: تلاش اروپا برای تسهیل مبادلات با کشورمان حسن نیت آنها برای حفظ روابط اقتصادی با ایران را نشان می دهد و جای مذاکره را باز می گذارد. البته به گفته او این رویکرد بیشتر شامل حال شرکت های دولتی می شود و همکاری بخش خصوصی این کشورها با اما و اگرهایی همراه است.
بغزیان در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به لزوم همگام سازی بانک های ایرانی با استانداردهای روز جهان گفت: یکی از این موارد به قانون مبارزه با پولشویی یا همان FATF باز می گردد. پیوستن به این نهاد مالی اجتناب ناپذیر است؛ چرا که فارغ از مساله تحریم در حال حاضر شفاف سازی و همگام سازی با استانداردها یکی از شرایط و الزامات مروادات تجاری بین المللی است و این موضوع فراگیر و پذیرفته شده ای در کشورهاست. بنابراین کم توجهی به این مساله روابط با بانک های خارجی را مشکل تر می کند و بانکهای بزرگ مبادله با بانکهای ایران نخواهند داشت.