`سازگاری با کم آبی` اولویت نمایشگاه چهاردهم

ایران کشوری خشک و نیمه خشک است که همواره بارش‌هایی یک سوم متوسط جهانی داشته است. بارش‌های ایران که به طور متوسط 250 میلیمتر در سال بود، در طی سالهای اخیر، روندی کاهشی به خود گرفته است.

در یک دهه اخیر، هیچ گاه میزان بارش‌های سالانه کشور به 250 میلیمتر نرسیده و این مساله موجب شده هر سال متوسط سالانه بارش‌های کشور به صورت درازمدت نیز مـتاثر از آمار کاهشی جدید، کاهش یابد. متوسط بارش‌های سالانه ایران به صورت درازمدت (متوسط نیم قرن اخیر) 10 سال پیش 254 میلیمتر بود، این رقم در پایان سال آبی 95 – 96 به 249.7 میلیمتر و در پایان سال آبی 96 – 97 به 171 میلیمتر رسید. کم شدن بارش‌های ایران به معنای کاهش منابع تجدیدشونده آب کشور است. ایران سالانه از 130 میلیارد مترمکعب منابع آب تجدیدشونده برخوردار بود، اما در 20 سال گذشته منابع آب تجدیدشونده به 110 میلیارد مترمکعب و در 6 سال گذشته به حدود 100 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.

از یک سو کم شدن بارش‌های کشور دسترسی به منابع آب سطحی را برای سال جاری کاهش داده و از سوی دیگر با برداشت بیش از ظرفیت، از منابع آب زیرزمینی در دو سه دهه اخیر، شاهد هستیم که از تعداد 609 دشت کشور، 390 دشت با کاهش شدید سطح منابع آب زیرزمینی مواجه شده و به اصلاح دشت ممنوعه است. در سال 1347 تن‌ها 15 دشت ممنوعه در کشور وجود داشت که این تعداد امروز به 390 دشت ممنوعه افزایش پیدا کرده است.

امروز آخرین روز برگزاری نمایشگاه بین المللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب ایران است. در سه روز گذشته هر کدام از مسئولان مجموعه وزارت نیرو که به نمایشگاه آمدند، چه مدیران بخش‌های مدیریت منابع آب و چه مدیران و کارشناسان بخش‌های مدیریت توزیع و مصرف آب، به اتفاق آرا، بر روی مسئله `سازگاری با کم آبی` تاکید داشتند. همچنین در این دوره شرکت های خصوصی فعال در زمینه ارائه تجهیزات کم مصرف حضوری پررنگ دارند.

جمعیت ایران به بیش از 81 میلیون نفر رسیده و طبق برآورد کارشناسان بخش آب، حدود 30 درصد این جمعیت 81 میلیون نفری در بخش آب شرب به رعایت الگوی مصرف کمتر توجه دارند. در بخش کشاورزی نیز الگوی صحیح کشت و استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری در بیشتر نقاط کشور رعایت نشده و در بخش صنعت نیز اغلب صنایع هنوز به موضوع استفاده از پساب به جای آب خام و موضوع مهم بازچرخانی آب توجهی نشان نداده اند.

شاید نمایشگاه امسال که برای نخستین بار موضوع `سازگاری با کم آبی` را به صورت تاکید روزانه در دستور کار خود دارد، بتواند نقطه آغازی برای اصلاح الگوی مصرف در بخش‌های شرب، کشاورزی و صنعت باشد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن