۳ مشکل برای احداث سد آستارا
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گیلان از بهره برداری۱۶ سد تا پایان برنامه ششم توسعه در استان خبر داد.
مدیر عامل آب منطقه ای گیلان در جمع اصحاب رسانه در شهرستان آستارا اظهار داشت: در شرایطی قرار داریم که با تغییر اقلیم در کره زمین، رشد روز افزون و گسترده جمعیت و صنعت مواجهیم و آینده خاورمیانه مورد تهدید آبی قرار دارد.
کاظم لطفی گفت: کل آب قابل دسترس در ایران ۱۳۰ میلیارد متر مکعب است که از این میزان به ۱۱۰ میلیارد متر مکعب رسیده ایم.
مدیرعامل آب منطقه ای گیلان با اشاره به حوزه آبریز سد سفیدرود عنوان کرد: حوضه آبریز سد سفیدرود ۹ میلیارد متر مکعب آب قابل دسترس دارد که ۷ درصد آب قابل دسترس کشور است .
لطفی یادآور شد : هیچ کار سازه ای در آبرسانی و تامین آب بزرگ در این شهرستان در ۵۰ سال اخیر نداشتیم و میزان آورده آبی که وارد سد سفیدرود می شود در این سالها کمتر شده است و اکنون به این عدد به یک میلیارد و ششصد متر مکعب رسیده است که با ۸ استان درگیر است و استانهای اردبیل، همدان، کرمانشاه، زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، قزوین، تهران و گیلان از این حوضه آبریز بهره مند میشوند. در نتیجه حفاظت از این حوضه و برداشت استانها و مطالبات مردم این حوضه در گیلان مورد تهدیدات کم آبی قرار خواهد گرفت .
برنامه ریزی برای بهره گیری از آب ۵۴ رودخانه جاری داخل استان
لطفی با بیان برنامه های تامین آب شرکت آب منطقه ای گیلان گفت : برنامه ریزی برای بهره گیری از آب ۵۴ رودخانه جاری داخل استان انجام شد و باید سدهایی احداث کنیم که حوزه آب آن در داخل استان باشد که بتوانیم مدیریت منابع آب را داشته باشیم. وی اضافه کرد : از سال ۹۵ تا کنون نهضت سد سازی در استان گیلان دایر کردیم و ۱۴ سد در حال احداث داریم. در شهرستان آستارا احداث کوتاهترین سد کشور به روش آر سی سی در حال انجام است که تامین کننده آب ۱۴ روستا است.
سد آستارا سه مشکل برای احداث دارد
لطفی اذعان داشت :یکی از دغدغه هایی که مردم این شهرستان دارند آب شرب روستایی خوبی نداشته اند و خشکسالی، اراضی آنها را تهدید می کند. وی با اشاره به بازدید خود از سد شهرستان آستارا گفت: سدی که امروز در شهرستان مورد بازدید قرارگرفت سه مشکل در احداث دارد که عمده آنها تامین مصالح و منابع است که ان شاالله این موارد مرتفع خواهد شد.
لطفی اظهار کرد : شهرستان آستارا برای تامین آب ۲۵ سال آینده خود با احداث این سدها مشکلی نخواهد داشت. آب رودخانه ی آستارا چای و رودخانه آب چلوند برای جمعیت ۳۵۰ هزار نفر انجام خواهد شد و مطالعات سد کوتاه چلوند نیز انجام شده و عملیاتی خواهد شد .
آبگیری سد شفارود تا پایان سال ۹۸ ۳ هزار نفر نیرو در ۱۸ کارگاه پروژه های آب منطقه ای مشغول بکار هستند
مدیر عامل آب منطقه ای گیلان با اشاره به پیشرفت فیزیکی سدهای در دست احداث ابراز داشت:
سد شفارود در غرب گیلان ۴۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در پایان سال ۹۸ به آبگیری میرسد. در شهرستان ماسال سدی در دست احداث داریم و فومن هم احداث سد تعریف شده و در بازار جمعه صومعه سرا نیز سدی با ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجرا داریم. بزرگترین سازه غرب گیلان که سد لاسک است و با اعتباری بالغ بر۲۳۰ میلیارد تومان عملیاتی شده که در طول چهار سال به بهره برداری خواهد رسید.
وی ادامه داد: سد فخر آباد در شهرستان رشت ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که اوایل سال ۹۸ به بهرهبرداری می رسد. همچنین سد شهر بیجار با ۸۸ درصد پیشرفت فیزیکی خطوط آن وارد مدار شده است .سد باغبانان در لنگرود نیز با ۹۹ درصد پیشرفت فیزیکی بر روی رودخانه شلمانرود در حال احداث است .سد پلرود که یکی از سدهای بزرگ استان است که ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که آبگیری آن در سال آینده خواهد بود .
لطفی عنوان کرد:۳ هزار نفر نیرو در ۱۸ کارگاه پروژه های آب منطقه ای مشغول بکار هستند و این امر نشان دهنده ی مدیریت بخشی از اشتغال استان است.
تا پایان برنامه ششم توسعه در استان گیلان ۱۶ سد به بهره برداری خواهد رسید
وی خاطر نشان کرد:تا پایان برنامه ششم توسعه در استان گیلان ۱۶ سد به بهره برداری خواهد رسید و میزان ۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب را مدیریت خواهند کرد و استان گیلان یکی از استانهای پایدار در تامین آب خواهد بود .
وی در ادامه گفت: از ۹ میلیارد متر مکعب آب سد سفیدرود دو و نیم میلیارد متر مکعب در فصل زراعی مدیریت شد و بیش از ۶ میلیارد متر مکعب از طریق رودخانه ها وارد دریا شد و استراتژی آب منطقه ای این است که ۵۰ درصد از آبی که از رودخانه ها وارد دریا می شود را در جلگه مدیریت کنیم.
سدهای کوتاه مشکلات زیست محیطی سدهای بزرگ را ندارند
لطفی در خصوص احداث سد در گیلان گفت :سدهای بزرگ، تخریب محیط زیست و جنگل تراشی را در پی دارند اما سدهای کوتاه چنین مشکلی ندارند و سدهای کوتاهی که در استان احداث خواهد شد در سراسر گیلان پخش شده اند تا بتوانند آب استان را تامین کنند.
وی در ادامه اظهار داشت : احداث سد بتنی تامین کننده آب ۱۴ روستای شهرستان آستارا وجمعیت ۷۰ درصدی ساکن شهرستان در این روستاها است.
در استان گیلان ۱۴ سد کوتاه و ۱۰ سد لاستیکی را باید عملیاتی کنیم
لطفی خاطر نشان کرد :در بحث تامین آب برای کل جمعیت آستارا از سد چلوند استفاده خواهد شد که این سد در دست مطالعه قرار دارد که ان شاالله تمامی مردم شهرستان از این آب بهره مند خواهند شد . وی ادامه داد: طرح های ویژه ای نیز برای سرمایه گذار برای احداث مرکز توریستی و تفریحی و بهره بردن از تفریحات آبی در نظر گرفته شده است .
مدیرعامل آب منطقه ای گیلان در زمینه ی احداث تصفیه خانه فاضلاب شهرستان آستارا گفت :تصفیه خانه فاضلاب در منطقه ویرمونی احداث شده و اتصال به شبکه به جد از سوی نمایندگان در حال پیگیری است.
وی اظهار کرد : در استان گیلان ۱۴ سد کوتاه و ۱۰ سد لاستیکی را باید عملیاتی کنیم و اعتبار این ۱۰ سد باید در بودجه سال ۹۸ گنجانده شود و ۱۴ سد نیز به مرحله ی بهره برداری خواهد رسید .
اولویت برداشت مصالح با طرحهای عمرانی دولتی است در بحث سیلاب، دولت ۹ میلیارد تومان اختصاص داده است
وی در خصوص آب کشاورزی گفت : در سیل های اخیر در غرب گیلان سردهنه های رودخانه ها تخریب شده است و برای سال آینده باید از هم اکنون برنامه ی ویژه ای داشته باشیم که سال آبی پیش رو را به خوبی پشت سر بگذاریم.
وی تاکید کرد : برای این شرایط خاص سردهنه های تخریب شده باید دوباره احداث شود و حرکت جهادی در استان داشته باشیم.
لطفی با اشاره به خسارات سیل اخیر نیز خاطر نشان کرد : در بحث سیلاب ،دولت ۹ میلیارد تومان اختصاص داده است تا این خرابی ها ساماندهی شود.
وی در خصوص برداشت شن و ماسه نیز تاکید کرد : مصالح مازاد باید برای اجرای پروژه های دولتی مصرف شود و اولویت برداشت مصالح با طرح های عمرانی دولتی است.