واردات نفت کره جنوبی از ایران به صفر رسید

واردات نفت کره جنوبی از ایران در دو ماه منتهی به از سرگیری تحریم‌ جمهوری اسلامی به صفر رسید. اما احتمال از سرگیری واردات وجود دارد.

آمار منتشر شده توسط گمرک کره جنوبی نشان می‌دهد که با نزدیک شدن زمان از سرگیری تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، آن کشور خرید نفت و میعانات گازی از ایران را در دو ماه سپتامبر و اکتبر کاملا متوقف کرد و به صفر رساند. تحریم‌های ایالات متحده شامل تحریم نفتی از روز ۴ نوامبر به اجرا درآمد.

این نخستین بار طی شش سال گذشته بود که کره جنوبی خرید نفت از ایران را کاملا متوقف کرد. به نظر می‌رسد که از آنجا که واردکنندگان کره جنوبی نسبت به دریافت معافیت از تحریم نفتی ایران اطمینان لازم را نداشتند، به منظور اطمینان از ثبات تحویل نفت، از دو ماه قبل از اجرایی شدن تحریم ها در صدد یافتن منابع جایگزین برای نفت ایران برآمدند.

پس از اجرایی شدن تحریم‌ها، ایالات متحده هشت کشور از جمله کره جنوبی را به مدت شش ماه از تحریم‌ها معاف کرد. این کشورها می‌توانند بدون برخورد با اقدامات تنبیهی ایالات متحده، در این مدت مقادیر مشخصی نفت از ایران خریداری کنند.

مقامات آمریکایی گفتند که به این دلیل با معافیت این کشورها موافقت کردند که مایل نبودند تحریم ایران به `دوستان` آنان زیان برساند. با نزدیک شدن زمان تحریم‌ها، دولت ایران نفت صادراتی را با تخفیف و شرایط آسان در اختیار خریداران قرار می‌داد و علاوه بر این، در حالیکه بهای نفت خام رو به افزایش بود، خریداران عمده نفت ایران نمی‌توانستند به سرعت سایر فروشندگان نفت را جایگزین ایران کنند.

در حالیکه این نگرانی وجود داشت که تحریم نفتی ایران باعث کمبود عرضه و افزایش بهای نفت خام در بازار جهانی شود، در چند هفته اخیر بهای نفت خام سیر نزولی داشته به نحوی که عربستان سعودی و روسیه، به عنوان دو صادرکننده عمده نفت در جهان، تصمیم گرفته‌اند تولید و صادرات خود را کاهش دهند.

بنا بر تجربه گذشته، معمولا افزایش عرضه و کاهش بهای نفت با رقابت صادرکنندگان برای جلب مشتری همراه است. در صورت ادامه روند کاهش بهای نفت خام در ماه‌های آینده، انتظار می‌رود بین صادرکنندگان برای یافتن مشتری رقابت بروز کند و دسترسی به نفت به بهای مناسب برای خریداران آسان‌تر شود. در چنین صورتی، ممکن است معافیت از تحریم نفتی ایران ضرورت چندانی نداشته باشد.

با موافقت آمریکا، کره جنوبی می‌تواند تا شش ماه آینده هر روز تا ۲۰۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی از ایران وارد کند.

آمار واردات کره جنوبی از ایران از زمان دریافت معافیت هنوز منتشر نشده است اما احتمال دارد بخش عمده واردات آن کشور از ایران شامل میعانات گازی باشد. تصفیه این کالا مستلزم داشتن تجهیزات پالایشگاهی خاصی است و کره جنوبی از جمله واردکنندگان عمده این کالا محسوب می‌شود.

با افزایش احتمال بازگرداندن تحریم‌های هسته‌ای آمریکا علیه ایران، کره جنوبی واردات نفتی خود از ایران را کاهش داد در حالیکه کل واردات نفتی آن کشور نسبت به سال گذشته افزایش یافت. در حال حاضر، عربستان سعودی بزرگترین تامین کننده نفت کره جنوبی است و خرید نفتی کره جنوبی از عربستان طی سال گذشته کمابیش دوبرابر شده است.

با توجه به چشم انداز بازار نفت جهانی، برخی ناظران نسبت به تاثیر تحریم‌های پی در پی و رویکرد سیاسی جمهوری اسلامی بر موقعیت بلند مدت این کشور در بازار نفت ابراز نگرانی کرده‌اند. به گفته آنان، در صورتی که پیش‌بینی‌های مربوط به وجود عرضه کافی نفت در بلند مدت تحقق یابد، خریداران عمده نفت طبیعتا عرضه کنندگان برخوردار از ثبات را ترجیح خواهند داد.

این وضعیت ممکن است باعث شود ایران، که از اعضای پایه گذار اوپک است و در گذشته از کشورهای موثر در بازار نفت محسوب می‌شد، وضعیتی حاشیه‌ای پیدا کند و وزن سابق خود در صنعت انرژی جهان را از دست بدهد. چنین وضعیتی علاوه بر خسارات اقتصادی قابل توجه، طبیعتا موقعیت سیاسی این کشور در صحنه جهانی را هم بیش از پیش تضعیف خواهد کرد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن