سوال بزرگ سعودیها: کاستن یا نکاستن؛ مسئله این است
کاستن از تولید نفت و بالا بردن قیمت نفت یا نکاستن از تولید نفت و حفاظت از سهم نفت عربستان در بازار جهانی نفت؟ این سوالی است که عربستان سعودی در نشست ماه دسامبر باید برای آن جوابی بیابد.
به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» انگار همین دیروز بود که در نشست 2016 اوپک، این سازمان به همراه روسیه و چند تولید کننده دیگر تصمیم گرفتند روزی 1.8 میلیون بشکه از نفت خود بکاهند تا جلوی سقوط قیمت نفت را بگیرند.
آن زمان این تصمیم کارآمد بود چون همه از قیمت آن زمان نفت ناامید بودند.
حالا هم شاید اعضای اوپک از این قیمت چندان خشنود نباشند، اما هنوز قیمت نفت به آنچه که در سال 2014 بود سقوط نکرده است. عربستان هم از این قاعده مستثنی نیست.
گزارش جدید Capital Economics میگوید که عربستان سعودی مشکلاتی دارد اما هنوز هم میتواند با احساس تنگنای کمتری، دوام بیاورد.
در این گزارش آمده است که «اگر قیمت نفت برنت به 40 تا 50 دلار در هر بشکه سقوط کند، فشارهای پرداختی به همان نسبت سریع ظهور نمیکند. عربستان قادر خواهد بود کسری تجاری خود را از طریق ذخایر ارزی خود جبران کند».
اما این موضوع را همه کشورها قبول ندارند. جان کمپ، ستون نویس رویترز چشم انداز دیگری ترسیم کرده و مینویسد که در حال حاضر ذخایر ارزی عربستان سعودی 500 میلیارد دلار است، در حالی که این رقم در سال 2014 به 750 میلیارد دلار میرسید آن هم زمانی که قیمت نفت به دلیل تولید نفت شیل کاهش شدیدی داشت.
حالا عربستان سعودی در تلاش است تا منابع درآمدی خود را متنوع کند و برای این منظور هزینههای بسیاری را هم متقبل شده است.
ستون نویس رویترز در ادامه میآورد «عربستان سعودی باید میلیاردها دلار دارایی ذخیره شده داشته باشد تا مطمئن باشد نرخ ارزش نسبت به دلار آمریکا ثابت میماند و ارزش واحد پولش کاهش نمییابد».
در این خصوص اویل پرایس مینویسد که عربستان در وضعیت بدی قرار گرفته است. از یک طرف، آنها یا باید با همان نرخ قبلی نفت تولید کنند یا اینکه مقدار تولید خود را کاهش دهند و همان کاری را دنبال کنند که در سال 2014 انجام دادهاند.
این اقدام باعث خواهد شد که پایداری شیل ایالات متحده به خطر بیفتد اما این استراتژی امروزه آنطور که برنامه ریزی میشود پیش نمیرود.
در حال حاضر، باز هم تولید شیل ضربه خواهد خورد اما انعطافپذیری شیل را از بین نخواهد برد. این امر در سه سال گذشته ثابت شده است.
از سوی دیگر عربستان سعودی قادر خواهد بود میزان تولید خود را کاهش دهد اما باید مطمئن باشد که دیگر اعضای اوپک هم به این کاهش تولید خواهند پیوست از همه مهمتر باید از جانب روسیه مطمئن شود.
رویترز اخیرا گزارشی از منابعی که نخواسته اند نامشان فاش شود آورده و نوشته که روسیه «قبول کرده است که باید تولید نفت کاهش یابد» و بنابراین قیمت نفت دوباره افزایش یافت. این گزارش نشان از اهمیت واقعی همکاریهای روسیه- عربستان برای بازار نفت دارد و از این به بعد هم بیشتر نمود خواهد داشت.
فعلا به نظر میرسد که برنامه کاهش تولید بیش از گذشته اولویت یافته است. علی رغم استثناهاتی که برای نیجریه و لیبی در نظر گرفته شده و علی رغم تنش های زیادی که عربستان با ایران دارد این کشور باید بتواند همه را متقاعد به کاهش تولید نفت کند.
کمپ در رویترز نوشته «عربستان سعودی نمی تواند از پس عواقب یک کاهش قیمت دوباره نفت برآید. درآمد عربستان باید بالا باشد تا بتواند به بلندپروازیهای اقتصادی خود و برنامه تغییر و تحولات اقتصادی قوت ببخشد».
کپلر این هفته گزارش داد که بارگذاری نفت خام عربستان در آغاز ماه نوامبر به 8.14 میلیون بشکه در روز رسیده است که 770 هزار بشکه بیشتر از متوسط بارگذاری روزانه ماه اکتبر و بیشتر از آخرین بازگذاری 7.766 میلیون بشکه در روز سال 2018 در ماه ژوئن بود.
چین روزانه نیم میلیون بشکه نفت از عربستان میخرد.