خروج قطر از اوپک؛ شاید این آغاز ماجراست

در طی یکی دو روز گذشته، تحلیل‌گران بسیار نوشته‌اند از چرایی و عواقب خروج قطر از اوپک. برخی این تصمیم را یک تصمیم گنگ و نامعلوم دانسته‌اند و برخی آن را به «سیاست‌های سمی» که بر خاورمیانه سایه افکنده مربوط دانسته‌اند.

به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» اویل پرایس نوشت:  تحلیل گرانی که به این مورد دوم اشاره دارند تنش‌های ژئوپلیتیکی بین قطر و همسایگان عربش را بر سر تامین مالی گروه‌های تروریستی عامل این تصمیم می‌دانند. تنش‌هایی که باعث شد قطر در یک انزاوای اقتصادی در میان همسایگانش قرار گیرد.

علارغم این تنش‌ها، قطر مدعی است که خروج این کشور از اوپک، هیچ دلیل سیاسی ندارد.

سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر، در یک کنفرانس خبری در روز دوشنبه اعلامکرد این تصمیم ربطی به بایکوت سیاسی و اقتصادی سال 2017 عربستان سعودی و هم‌پیمانانش علیه قطر ندارد.

عربستان و همپیمانانش، امارات متحده عربی، بحرین و مصر، ممنوعیت دادستد مالی و اقتصادی را با قطر برقرار کرده اند.

پایان یک عضویت 57 ساله

الکعبی می‌گوید که تصمیم برای خروج از اوپک آن هم بعد از 57 سال عضویت در این سازمان اصلا آسان نبوده است. اما تاثیر قطر بر تصمیمات تولید این کارتل‌های نفتی بسیار کم بوده است.

او تاکید کرد که دوحه همانند سایر اعضای اوپک به تعهدات خود پایبند خواهد بود.

البته وزیر انرژی قطر حق دارد. این کشور از سال 1961 وارد اوپک شد.از آنجایی که قطر در فقط 2 درصد از تولید نفت اوپک سهیم است، تاثیر چندانی هم بر این سازمان نخواهد داشت.

قطر یازدهمین کشور تولید کننده نفت اوپک است و روزانه تنها 600 هزار بشکه نفت تولید می‌کند. در مقابل، عربستان سعودی توانسته است به رکورد تاریخی 11 میلیون بشکه در روز برسد.

از سویی تولید گاز طبیعی است که توانسته قطر را تبدیل به یکی از ثروتمندترین کشورها از نظر سرانه تولید در دنیا کند نه تولید نفت آن.

گاز طبیعی نکته اتکای اقتصاد قطر است و بیش از 70 درصد درآمد دولت این کشور وابسته به تولید و صادرات گاز است. از سویی گاز طبیعی چیزی بیش از 60 درصد GDP و تقریبا 80 درصد درآمد صادراتی قطر را از آن خود کرده است.

شکاف در اوپک عمیق‌تر می‌شود

البته موضوع دیگری هم مطرح است. خروج قطر از اوپک می‌تواند نشان از عمیق‌تر شدن شکاف بین  عربستان سعودی با دیگر کشورها آن هم به دلیل عمیق تر شدن روابط عربستان روسیه باشد.

قطر یک تولید کننده کوچک اوپک است، اما دیگر تولید کنندگان اوپک نگران تسلیم شدن عربستان سعودی در برابر فشارهای دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده، برای افزایش میزان تولید اوپک هستند و از سویی خود عربستان هم نشانه‌هایی از قصد ونیت خود برای خروج از اوپک را اعلام کرده بود.

بلندپروازی‌هایی از نوع LNG

الکعبی گفته است که تصمیم برای خروج از اوپک به خطار تمرکز بر تولید LNG است که قادر به تولید ارزش برای قطر است.

او می‌گوید رسیدن به آرزوهایی که برای LNG داریم «نیازمند تمرکز بر آن، تعهد برای تامین و قوت بخشیدن به وضعیت قطر در میان تولید کنندگان LNG دنیاست».

او تاکید می‌کند که قطر قصد دارد بزرگ‌ترین صادرکننده LNG دنیا باشد.

قطر پیش از این هم بزرگترین تولید کننده LNG دنیا بوده سات. این کشور ظرفیت مایع سازی 77 میلیون تن در سال را دارد. طوری که حتی استرالیا هم با تکمیل پروژه های بزرگ LNG خود نتوانسته تاثیری بر آن گذارد.

قطر با توسعه فاز دوم پروژه های LNG خود، از استرالیا، روسیه و حتی ایالات متحده هم پیشی می‌گیرد.

سال گذشته، قطر اعلام کرد در عرض 5 تا 6 سال آینده می‌تواند تولید LNG خود را به 100 میلیون تن در سال برساند. این می‌تواند برای دیگر تولید کنندگان LNG زنگ خطر از دست دادن بازار باشد.

این ظرفیت‌ها را قطر پترولیوم با دو برابر کردن اندازه پروژه های جدید خود در بخش جنوبی میدان گازی پارس جنوبی به وجود می‌آورد.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن