بازی تبلیغاتی با آب، ممنوع؛ حتی برای رئیس جمهور!
سفر اخیر رئیس جمهور به زادگاهش استان سمنان این بار با حاشیههایی مواجه شد و نمایندگان مجلس به ویژه نمایندگان استانهای شمالی کشور نسبت به اظهارات رئیس جمهور در جمع مردم شاهرود که درباره انتقال آب خزر به سمنان سخن گفته بود، موضع سخت و جدی از خود نشان دادند.
نمایندگان مردم در مجلس ضمن غیر کارشناسی خواندن پروژه انتقال آب خزر به سمنان، اجرای چنین پروژه هزینه بری را نیازمند مصوبه و مجوز مجلس و اختصاص ردیف اعتباری برای این پروژه در قوانین بودجه سالانه یا برنامه دانستند و سخنان رئیس جمهور در این باره را بدون طی تشریفات قانونی، تامل برانگیز خواندند.
ادیانی راد: انتقال آب خزر از زمان استقرار سلسله سمنانیان در قوه مجریه مطرح شد اجرای این طرح شدنی نیست
سیدعلی ادیانی با انتقاد از طرح انتقال آب دریای خزر به استان سمنان که از سوی رئیس جمهور مطرح شد، ضمن غیرکاشناسی خواندن این طرح، عنوان کرد: البته مردم سه استان شمالی کشور نباید نگران این اظهارات رئیس جمهور باشند به این دلیل که وعدهای که رئیس جمهور اخیرا در جمع مردم استان سمنان داده در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری و دور دوم نیز مطرح ولی به هیچ عنوان اجرایی نشد.
نماینده مردم جویبار، قائمشهر و سوادکوه در مجلس شورای اسلامی افزود: در کنار این وعدهها رئیس جمهور وعدههای بسیار دیگری از جمله ساماندهی اقتصاد کشور را با این ادبیات که به قدری اقتصاد کشور را رونق میدهیم که مردم به هیچ عنوان به فکر یارانه 45 هزار تومانی نباشند، را نیز در دوران انتخاب داد یا در بحث برجام که همه امور مردم از جمله مشکل آب، برق و گاز و غیره به برجام نسبت داد ولی با اجرای آن نیز اتفاقی نیفتاد.
وی تصریح کرد: حال سئوال این است آیا آن وعدهها انجام شد که در دو سال پایانی، دولت بخواهد این پروژه عظیم را عملیاتی کند؛ بنابراین نه مردم سمنان دلخوش به این وعده رئیس جمهور هستند و نه مردم سمنان دل نگران این موضوع هستند.
ادیانی راد از سوی دیگر این طرح به هیچ عنوان قابلت اجرایی ندارد، اضافه کرد: اینکه رئیس جمهور در اظهاراتش در شاهرود عنوان کرد این مسئله به طور کامل در دولت حل شده به معنای نادیده گرفتن قوه مقننه است و اذن و بودجه این پروژه را باید از طرف مجلس این پروژه مصوب شود.
این نماینده مردم با یادآوری اینکه انتقال آب خزر از زمان استقرار سلسله سمنانیان در قوه مجریه مطرح شد، گفت: هیچ کارشناس زیست محیطی موضوع انتقال آب خزر به سمنان را تایید نمیکند بلکه همگان این مسئله را مخرب و موجب ضربه خوردن به زیست بوم منطقه میدانند.
وی افزود: از سوی دیگر این تصمیم تنشهای اجتماعی و سیاسی به دنبال خواهد داشت و مسئولان عالی رتبه نباید در این جهت دغدغه افزایی کنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به فرض اینکه اگر چنین اتفاقی در کشور رخ دهد، داستان ارومیه، فاجعه زیست محیطی اصفهان، خوزستان و آذربایجان در مازندران و سمنان نیز تکرار خواهد شد لذا دغدغه تامین آب شرب برای مردم سمنان نباید به قیمت از دست دادن دریاچهها و دریاهای حواشی کشور باشد؛ فراموش نکنیم خزر دریا نیست و دریاچه است.
وی افزود: حتی از منظر حقوق بین المللی و دریا نیز ممکن است انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی تبعات حقوقی بین المللی نیز داشته باشد و این موضوع نیز نیاز به بررسی دارد.
ادیانی راد از تذکر نمایندگان استانهای شمالی به رئیس جمهور در مجلس خبر داد و گفت: ضرورتی ندارد در این دو سال باقی مانده از عمر دولت، رئیس جمهور اظهارنظرهای غیرکارشناسی کند اگر این طرح در دو سال اجرا میشود چرا طرحهای مهمتری برای مردم اجرایی نمیشود.
این عضو مجمع نمایندگان استان مازندران ادامه داد: با توجه به رای منفی مجلس به بندی در خصوص انتقال آب خزر در قالب لایحه برنامه ششم توسعه، نباید برخی این اظهارات تقابل با مجلس تلقی شود.
اسماعیلی: انتقال آب خزر به مخاطرات زیست محیطی و اجتماعی منجر می شود تاکید بر مدیریت صحیح مصرف آب
علی اسماعیلی، رئیس مجمع نمایندگان استان مازندران درباره انتقال آب دریای خزر گفت: منطقی این است که به جای انتقال آب از نقطه ای به نقطه دیگر؛ ابتدا روی مدیریت مصرف آب در نقاط مقصد کار شود.
نماینده مردم نور و محمودآباد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تا آنجایی که ما اطلاع داریم روی مدیریت مصرف آب هنوز کار جدی در استان سمنان نشده است.
وی تصریح کرد:علاوه براین شیرن سازی و پسماند آن و همچنین خسارت های مسیر انتقال و صرف انرژی بالا و مسائل دیگر و خسارت های متعاقب انتقال نیز از جنبه زیست محیطی مورد توجه هست.انتقال آب خزر یک طرح گران و سرمایه بر هست و در شرایط اقتصادی فعلی کشور توجیه ندارد.
اسماعیلی گفت:در شرایطی که مازندرانی ها در تامین آب شرب و کشاورزی مشکل دارند صحبت از طرح های انتقال آب از حوزه مازندران بی توجهی به مازندرانی ها است.
نماینده مردم نور و محمودآباد در مجلس شورای اسلامی افزود: بیان موضوع انتقال آب دریای خزر از زبان ریاست جمهور زیبنده نبود سازمان های مربوطه بدوا می بایست اظهار نظر کنندپیشنهاد این است اولا روی مدیریت مصرف اب سمنان و کاهش مصرف کار شود در صورت نیاز از حوضه های آبهای آزاد دریای عمان منتقل شود.
شاعری:۱۰ میلیون مردم شمال اجازه اقدام غیرکارشناسی انتقال آب خزر را نخواهند داد
علیمحمد شاعری در نطق میان دستور خود، به این پروژه واکنش نشان داد و خطاب به رئیس جمهور اظهار کرد: رئیس جمهور دیروز در وطن خود استان سمنان عنوان کرده که آب خزر را به سمنان منتقل میکند، لازم است شما را به مراسم کلنگ زنی رئیس جمهور قبلی ارجاع دهیم که ایشان هم اهل سمنان بود و کلنگ را در ساری زد ولی مازندرانیها، گیلانیها و گلستانیها نگذاشتند این طرح غیرکارشناسی و ضد محیط زیستی به اجرا در بیاید.
نماینده مردم نکا، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تراز آب خزر از منفی 25.7 سانتی متر به حدود منفی 27 سانتی متر رسیده است، خطاب به رئیس جمهور افزود: مگر نمیدانید تالاب بین المللی میان کاله از پسروی آب خزر خشک شده است و تالابهای دیگر از جمله تالاب انزلی نیز در حال خشک شدن بوده و برخی از محصولات بندی نیز در حال از بین رفتن است.
وی تصریح کرد: در اثر انتقال آب خزر شوری آب خزر به شدن کاهش و پسروی آن افزایش و روند توسعه استان مازندران، گیلان و گلستان در معرض خطر قرار میگیرد.
عضو هیات رییسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: رئیس جمهور قول احیای دریاچه ارومیه را داده بود؛ لااقل خزر را به روز ارومیه نیندازید. ما 10 میلیون مردم شمال اجازه نخواهیم داد این اقدام غیر کارشناسی و ضد محیط زیستی به مرحله اجرا برسد.
شریعت نژاد: انتقال آب خزر هیچ پشتوانه علمی ندارد دولت بر چه مبنایی از لایحه توافقنامه پاریس دفاع میکند
شمس الله شریعت نژاد با انتقاد از اظهارات رئیس جمهور در جمع مردم شاهرود در خصوص انتقال آب خزر به فلات مرکزی کشور، ضمن اظهار تاسف برای رئیس جمهور به علت بیان چنین اظهارات غیرکارشناسی، گفت: پس از گذشت 40 سال از انقلاب اسلامی، در شرایطی که دولت با ارائه لایحه محیط زیستی موافقتنامه پاریس برای خوشایند برخی از افراد بدون مطالعه بیان چنین سخنانی چه محلی از اعراب دارد.
نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران داعیه دار این بوده که جز 8 کشور برتر تولیدکننده علم است، افزود: این اظهارات در حالی از سوی رئیس جمهور مطرح میشود که نه پشتوانه کارشناسی دارد و نه ردیف بودجهای مجلس در قوانین برنامه و بودجه برای آن پیش بینی کرده است.
وی افزود: توسعه شمال کشور در گرو دریای شمال است و این نعمت خدادادی را نمیتوان به صورت تصنعی در جای دیگر ایجاد کرد.
شریعتنژاد اضافه کرد: متاسفانه به جای اینکه از ظرفیتهای فراوان دریای خزر بهره برده شود، طرحهای تخریبی برای این دریاچه که هویت ملی همه ایرانیان است، ارائه میشود.
این نماینده مردم در مجلس اضافه کرد: متاسفانه با وجود گذشت 40 سال از انقلاب اسلامی هنوز یک کشتی مسافربری، یک اسکله تفریحی تفرجی یا مسیر جاده مطمئن قابل دسترسی برای مردم در دریای خزر ایجاد نشده است.
وی افزود: مشخص نیست انتقال آب شور به خاکهای شور استان سمنان با چه هدفی انجام میگیرد و چرا با این صراحت بر این طرح غیر کارشناسی اصرار میشود.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قطعا این طرح نیاز به ردیف بودجه دارد و بدون اخذ مجوز از مجلس دم زدن از اجرای چنین طرحهای بی معنی به نظر میرسد.
لاهوتی: پروژه انتقال آب خزر به فلات مرکزی راه به جایی نخواهد برد
مهرداد بائوج لاهوتی درباره اظهارات اخیر رئیس جمهور در جمع مردم شاهرود مبنی بر انتقال آب خزر به فلات مرکزی کشور، گفت: این اظهارات کاملا غیرکارشناسی و تبلیغی بوده و هیچ پشتوانه علمی و کارشناسی ندارد.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس هیچ اعتباری برای چنین پروژهای، چه در بودجه سالیانه و چه در قانون برنامه ششم توسعه ندیده است، افزود: حتی مجلس ردیف اعتباری این پروژه در قانون برنامه را با اکثریت آرا در صحن علنی حذف کرد و اینکه امروز چنین سخنی از زبان رئیس جمهور مبنی بر عملیاتی بودن این پروژه عنوان میشود، جای سئوال دارد.
وی بیان چنین اظهاراتی را کاملا تبلیغی و بدون پشتوانه علمی دانست و گفت: نباید همان بلایی که به سر دریاچه ارومیه آمد را بر سر دریای خزر بیاوریم. نباید فراموش کنیم این دریای خزر یک دریاچه بوده و به آبهای آزاد متصل نیست لذا دم زدن از چنین طرحهایی که هیچ پشتوانه علمی ندارد، آثار جبران ناپذیر زیست محیطی در شمال کشور به جای خواهد گذاشت.
این نماینده مردم در مجلس با تاکید بر اینکه رئیس جمهور کشور نباید چنین اظهارات غیرکارشناسی را بدون مطالعه و طی تشریفات قانونی بیان کند، گفت: مردم استانهای شمالی کشور یعنی گیلان، مازندران و گلستان به هیچ عنوان اجازه اجرای چنین طرحی را نخواهند داد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی یادآور شد: البته این طرح اولین بار در دوره ریاست جمهوری احمدینژاد در قوه مجریه مطرح شد و همان زمان هم به هیچ نتیجهای نرسید و قطعا اینبار نیز راه به جایی نخواهد برد.
جعفرزاده: رئیس جمهور زیست بوم خزر را فدای زادگاهش نکند
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نیز در نطق میاندستور خود در آخرین جلسه علنی مجلس به این موع واکنش نشان داد و خطاب به رئیس جمهور گفت: روحانی سه شنبه 13 آذرماه امسال سفری به زادگاهشان داشت که قلب مردم شمال کشور و علی الخصوص گیلانی های عزیز را به درد آورد. اولا جناب آقای روحانی بداند که ایشان رئیس جمهور کل ایران است و نه رئیس جمهور سمنان، نه رئیس جمهور زادگاهش.
وی ادامه داد: رئیس جمهور برای آبرسانی به سمنان و قلب کویر حاضر شد قلب مردم شمال را جریحه دار کند. میلیاردها درخت هیرکانی به آتش بکشد و دریاچه خزر که قلب تپنده و نگین محیط زیست ایران است را بخشکاند و زیست بوم خزر را فدای زادگاهش کند.
جعفرزاده با انتقاد از رویه رئیس جمهور گفت: شما که شعار حقوق شهروندی می دهید و اعتقاد به رفراندوم دارید چرا آب حدود 10 میلیون نفر مردم شمال کشور را به نیم میلیون نفر زاده زادگاهتان انتقال می دهید بدون اینکه از آنها نظری بگیرید. آقای رئیس جمهور؛ شما که خودتان را وکیل مردم و قانون معرفی می کنید و می دانید لایحه انتقال آب خزر به کویر در برنامه ششم رای نیاورده، چرا نظر و وعده خلاف قانون به مردم زادگاهتان دادید؟ امیدوارم بدون فوت وقت نظرتان را اصلاح و از مردم شمال دلجویی کنید.
یوسف نژاد: طرح انتقال آب دریای خزر به مثابه تحریک مردم شمال است
علی اصغر یوسف نژاد در تذکر شفاهی خود در آخرین نشست علنی مجلس در روز چهارشنبه (14 آذرماه) با اشاره به اظهارات روحانی در جمع مردم استان سمنان مبنی بر انتقال آب دریای خزر به این استان خطاب به رئیس جمهور، گفت: با کدام استدلال کارشناسی در مورد مسائل زیست محیطی دریای خزر و انتقال آب آن اظهارنظر میکنید.
نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی افزود: منطق شما از نظر تخصصی، فنی، مالی و بودجهای در مورد انتقال آب دریای خزر چیست؟
وی با اشاره به اینکه مردم مازندران از شما گله دارند، تصریح کرد: محصولات کشاورزی ارزان روی دست مردم مانده و پروژههای استان نیمه کاره است؛ در این شرایط چرا شما از موضوعی حرف میزنید که شدنی نیست.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور ادامه داد: تجربه دریاچه ارومیه و بسیاری از تجارب دیگر ما را راهنمایی میکند که دیگر از این حرفها نزنیم.
یوسف نژاد با بیان اینکه مردم به آرامش، آسایش و وحدت نیاز دارند، افزود: چرا ذائقه مردم را با این حرفها تلخ میکنید زیرا ردیف اعتباری چنین موضوعی در خصوص انتقال آب دریای خزر سال گذشته توسط نمایندگان مجلس حذف شد.
این نماینده مردم در مجلس دهم بیان چنین اظهاراتی در جمع رسمی را غیرکارشناسی دانست و از دستگاههای رسمی همچون سازمان محیط زیست، وزارت نیرو و مجموعههای مردم نهاد خواست در این خصوص اظهارنظر کنند.
عضو هیئت رئیسه مجلس با تاکید بر اینکه مردم زحمتکش استان مازندران اجازه چنین کاری را نمیدهند، از رئیس جمهور خواست از تحریک مردم شمال دست بردارد و قانون را مبنا قرار دهد.