پاسخ منفی قطر به درخواست چهار کشور عربی

وزیران خارجه چهار کشور عربی که برای بررسی وضعیت بحران روابط خود با قطر در قاهره گرد هم آمده‌اند روز چهارشنبه ۱۴ تیرماه با انتشار بیانیه‌ای مشترک از پاسخ «منفی» قطر به شروط 13 گانه این چهار کشور ابراز تأسف کرده و گفتند که این، نشان از «جدی نبودن قطر» در زمینه حل بحران دارد.

به گزارش «انرژی امروز» از آسوشیتدپرس، این بیانیه در پایان نشست عربستان، مصر، امارات و بحرین و در قاهره توسط سامح شکری، وزیر خارجه مصر قرائت شد.

چهار کشور یادشده شروط خود برای بهبود روابط با قطر را روز یکم تیرماه اعلام کردند و به قطر ۱۰ روز فرصت پاسخ‌دهی دادند که این مهلت، روز یک‌شنبه به درخواست کویت ۴۸ ساعت دیگر هم تمدید شد؛ قطر پاسخ خود را روز دوشنبه اعلام کرد.

سامح شکری روز چهارشنبه در یک نشست خبری مشترک به خبرنگاران گفت که پاسخ قطر «در کلیت خود منفی بود» و دوحه «بستری برای بازگشت از مسیر سیاست‌هایی که دنبال می‌کند ایجاد نکرده است».

وزیر خارجه مصر همچنین پاسخ قطر را موضعی توصیف کرد که «نشان‌دهنده عدم درک وخامت اوضاع» از سوی دوحه است.

عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، نیز با تأکید بر این‌که «تحریم‌ها علیه قطر به قوت خود باقی می‌ماند»، گفت که چهار کشور عربی «اقدامات بیشتر علیه قطر را در زمان مناسب انجام خواهند داد و این اقدامات مطابق مقررات بین‌المللی خواهد بود».

عربستان سعودی و هم‌پیمانانش مشخص نکرده‌اند که گام‌های بعدی علیه قطر چه خواهد بود اما خبرگزاری‌ها از احتمال تنگ‌تر کردن حلقه تحریم‌ها علیه دوحه سخن می‌گویند.

عربستان سعودی، بحرین، مصر و امارات متحده عربی ماه گذشته قطر را به «حمایت از تروریسم» متهم و روابط خود را با این کشور قطع کردند. قطر این اتهام را رد می‌کند.

عربستان سعودی و متحدانش با تعیین سیزده شرط برای قطر، گفته‌اند تا زمانی که این خواسته‌ها برآورده نشود، محاصره اقتصادی و دیپلماتیک این کشور برچیده نخواهد شد.

بر اساس این شروط، از قطر خواسته شده است تا روابط خود را با ایران به‌شدت محدود و پایگاه نظامی ترکیه را در خاک خود تعطیل کند، و همچنین ارتباط خود را با گروه‌های اسلام‌گرای منطقه نظیر اخوان‌المسلمین، داعش، القاعده و نیز حزب‌الله لبنان که مورد حمایت ایران است، قطع کند.

تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره قطر که برنامه‌های آن با مخالفت عربستان سعودی و برخی دیگر کشورهای عربی روبه‌رو است، و همکاری قطر برای تعقیب مخالفان دولت‌های عربستان سعودی، مصر، بحرین، امارات متحده عربی، آمریکا و دیگر کشورها، از دیگر شروط سیزده‌گانه برای بهبود روابط با قطر است.

قطر اولتیماتوم عربستان و متحدانش را رد کرده و شرایط سیزده‌گانه را غیرمنطقی و نقض حاکمیت خویش دانسته است.

محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر، در نشست خبری روز سه‌شنبه‌اش، حاضر به ارائه جزئیاتی دربارهٔ این پاسخ نشد اما بار دیگر تأکید کرد که خواسته‌های عربستان و متحدانش به گفته او «خواسته‌هایی غیرواقعی و غیرعملی» هستند.

با وجود فشارها بر دوحه برای کاهش روابط با ایران، وزیر خارجه قطر روز چهارشنبه با اعلام اینکه به باور او کارزار علیه این کشور «صرفاً از سوی عربستان و امارات هدایت می‌شود»، تاکید کرد برای کشورش لازم است تا با ایران به عنوان یک کشور همسایه روابطی «سالم و سازنده» داشته باشد.

تماس ترامپ و سیسی در مورد قطر

به گزارش آسوشیتدپرس، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه در حالی که راهی لهستان بود از هواپیمای ویژه ریاست‌جمهوری با همتای مصری خود عبدالفتاح سیسی تماس گفته و در مورد بحران قطر با او گفت‌وگو کرد.

 ترامپ در این تماس تلفنی «از تمامی طرف‌ها» خواست تا برای حل این بحران «به مذاکره سازنده با قطر» روی آورند و «تأمین مالی تروریست‌ها را متوقف کرده و از ایدئولوژی افراط‌گرایانه را رد کنند».

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه گفت برخی از شروطی که گروهی از کشورهای عربی برای بهبود روابط با قطر گذاشته‌اند «شروط بسیار سختی» است، اما در عین حال خواستار آن شد که این چهار کشور و قطر با هم همکاری کنند و راه حلی برای این بحران بیابند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن