راه اندازی پر معامله ترین ابزار مشتقه دنیا در بورس تهران

راه اندازی قرارداد آتی سبد سهام با اتحاد، هماهنگی و همدلی سازمان بورس، بورس تهران، سپرده گذاری و شرکت های فناوری انجام شد.

به گزارش «انرژی امروز» از روابط عمومی بورس اوراق بهادار تهران -روز یکشنبه 25آذر، دکترعلی صحرائی مدیرعامل بورس تهران درمراسم رونمایی از قرارداد آتی سبد سهام ضمن بیان مطلب فوق گفت: با اتحاد و همدلی و بهره گیری از کار تیمی می توان محصولات جدیدی با توجه به تامین مالی و مدیریت ریسک به بازار سرمایه کشور معرفی و راه اندازی کرد.

وی گفت: هیات مدیره جدید بورس تهران ترکیب جوانی دارد و بر دو استراتژی گسترش بازار با رعایت کیفیت و ایجاد ابزارهای جدید در راستای پوشش ریسک بازیگران و فعالین بازار تاکید دارد. در این راستا،هیات مدیره جدید بورس کمیته توسعه ایجاد کرده است. کمیته توسعه وظیفه دارد که مستمرا به رصد فعالیت ها و اقدامات انجام شده در راستای استراتژی ها بپردازد.

صحرائی به هدف بورس تهران برای به کار گیری ابزارهای نوین مالی اشاره کرد و گفت: بورس به دنبال بهره گیری از ابزارهای پوشش ریسک است. تاکنون ابزارهای مشتقه متنوع در بورس تهران راه اندازی شده است. یکی از این ابزارهای مشتقه، فروش تبعی بوده است که در گذشته کارکرد پوشش بیمه ای داشته است. این ابزار پس از تغییر کاربری در سال 95 به عنوان ابزار تامین مالی استفاده شده است؛ به نحوی که در تامین مالی سال 96 مبلغ 2300 میلیارد تومان بالغ بر 19 درصد تامین مالی کشور از طریق این ابزار صورت گرفته است. در سال 95 ابزارآپشن یا اختیار خرید سهام رونمایی شد. این ابزاربا توجه به محدودیت هایی که داریم موجودیت خود را حفظ کرده است.

وی با اشاره به اینکه در گذشته ابزار آتی تک سهم در بورس تهران وجود داشته است، گفت: این ابزار توفیق چندانی حاصل نکرده است. البته مطالعات جهانی نشانگر این مسئله است که ابزار آتی تک سهم در روند های معاملاتی جز 3 ابزار آخر لیست قرار دارد. این درحالی است که ابزار آتی شاخص که ما تحت عنوان آتی سبد سهام داریم در دنیا معاملات آن جز ابزار مشتقه است و در رنکینگ WFE جز ابزار پر معامله  تلقی می شود.  60 درصد از معاملات مربوط به ابزار مشتقه مربوط به آتی بر روی شاخص انجام می شود.

مدیرعامل بورس تهران درخصوص فرآیند تصویب این ابزار در بازارسرمایه گفت: در دستیابی به این مسیر کمیته فقهی سازمان بورس در سال 94 مطالعاتی را انجام داد و با کمک بخش تحقیق و توسعه بورس تهران و مرکز پژوهش سازمان سبد مرجعی برای به کارگیری این ابزار، قرارداد سبد سهام تشکیل شد تا به این وسیله سبد صنایع مختلف رصد شود.

وی ابراز امیدواری کرد: این ابزار در بازارسرمایه بتواند به اهداف اساسی خود که یکی از آن ها پوشش ریسک است ، نائل شود. وی در ادامه به کارکرد های چند گانه ابزار پوشش ریسک اشاره کرد و گفت: این ابزار برای سرمایه گذاران و صندوق های سرمایه گذاری به عنوان ابزار پوشش ریسک استفاده می شود.

صحرائی به خاصیت اهرمی این ابزار در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: سرمایه گذاران برای خرید آن نیازبه مطالعه تک تک سهام ها را ندارند و می توانند با شناسایی و شناخت کلیت یک شاخص از این ابزار بهره های لازم را ببرند.

وی در پایان به مزیت معافیت مالیاتی این ابزار برای سرمایه گذاران اشاره کرد و گفت: امروز 7 نماد معاملاتی برای این ابزار رونمایی شد. این 7 نماد معاملاتی شامل سبد 30 شرکت بزرگ و صنایع بزرگ بورسی شامل خودرو، بانکداری، فلزات اساسی، صنایع معدنی و پتروشیمی و پالایشگاهی هستند.امروز برای آن ها آتی سبد سهام تشکیل و معامله می شود و در خدمت بازار سرمایه با اهداف و کارکردهای مورد نیاز قرار می گیرد.

ایجاد فرصت بازده بالاتر در سرمایه گذاری با به کارگیری قرار دادآتی سبد سهام

دکتر شاپور محمدی رئیس سازمان بورس در مراسم رونمایی از  ابزار معاملاتی آتی سبد سهام، گفت: با به کارگیری قرار دادآتی سبد سهام فرصت بازده بالاتر در سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران  مهیا می شود.

وی ادامه داد: قراردادهای وارانت و فروش استقراضی به نوعی از فرصت‌های آربیتراژی استفاده می‌کنند؛ این‌ ابزار برای بازار فرصت مثبت و متعادل ایجاد کرده و از یک طرفه شدن بازار جلوگیری می کند.

محمدی افزود: نقش بازارگردان‌ها در بازار سرمایه خیلی زیاد است. با راه اندازی آتی روی سبد سهام بازار عمق بیشتری پیدا می کند. این تعادل­ بخشی از یک سو فرصت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند و از سوی دیگر به صندوق ها آزادی عمل بیشتری برای مدیریت ریسک می دهد.

وی ادامه داد: سازمان بورس با همکاری ارکان تا پایان سال جاری، راه اندازی قراردادهای فروش استقراضی و وارانت را نیز در برنامه دارد و با به کارگیری این دو ابزار، جعبه ابزار مالی بازار سرمایه کامل می شود.

رئیس سازمان بورس گفت: اوراق بیمه‌های اتکایی هم در دستور کار است. امسال تا پایان سال به ۶۵۰ نهاد مالی خواهیم رسید و صندوق های سرمایه گذاری مشترک، کارگزاران، مشاوران سرمایه‌گذاری، تامین سرمایه‌ها و شرکت های پردازش اطلاعات مالی عملیاتی شدن ابزارها را قوام و داوم می بخشند.

بانکی‌ها امروز بار دیگر نسبت به دیگر گروه‌ها حجم و ارزش معامله بالایی را تجربه کردند به طوری که ارزش کل معاملات این گروه به رقم ۵۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید، اما در عین حال در این گروه شاهد افت قیمت فزاینده و صف‌های فروش بودیم، به طوری که در نمادهای بانک ملت، بانک تجارت و بانک صادرات قیمت‌ها بیش از چهار درصد افت کرد.

گروه استخراج کانه‌های فلزی نیز به شدت با کاهش قیمت مواجه شدند و در برخی از نمادها مخصوصا نمادهای تاثیرگذار روی شاخص صف‌های میلیونی فروش ایجاد شد. در این گروه ۴۹ میلیون سهم به ارزش حدود ۲۸ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت.

اما در گروه محصولات شیمیایی نمادهایی مشاهده می‌شد که کمتر از دو درصد کاهش قیمت را تجربه کردند، هرچند که مدیریت صنعت شوینده بهشهر و بین‌المللی صنایع پارس مرز چهار درصد را در کاهش قیمت پشت سر گذاشتند.

خودرویی‌ها نیز امروز با کاهش قیمت مواجه شدند و عمدتا شرکت‌های این گروه دو درصد را در قیمت پایانی تجربه کردند. فرآورده‌های نفتی نیز عمدتا با کاهش قیمت روبه‌رو شدند.

ارزش معاملات بورس تهران به رقم ۴۰۴ میلیارد تومان رسید که این رقم ناشی از دست به دست شدن ۱.۵ میلیارد سهم و اوراق مالی بود.

آیفکس نیز با ۱۵.۸ واحد کاهش روبه‌رو شد و تا رقم ۱۸۲۶.۶۳ پایین رفت. ارزش معاملات فرابورس ایران به رقم ۴۵۷ میلیارد تومان و حجم معاملات آن به ۶۳۶ میلیون سهم و اوراق مالی رسید.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن