نمایندگان به مطالبات دامن نزنند

مرتضی مبلغ | فعال سیاسی

نظام بودجه‎ریزی از سال‌های پیش مشکلات جدی خود را در اقتصاد ایران نشان داده است. بنابراین لازم است فرآیندهایی شکل بگیرد که در عمل با چنین مشکلی روبه‌رو نباشیم و بودجه را در بستری سازنده و عقلایی و متناسب با نیازها و واقعیات کشور قرار دهیم. مشکلات بودجه در چند وجه قابل ذکر است: یک وجه این مشکل به وابستگی جدی به درآمدهای نفتی باز می‎گردد.

وابستگی‎ای که از یک سو آثار آن آنقدر زیانبار است که خود را در مشکلات تولید و کسب و کار و رونق اقتصادی نشان می‎دهد و از سوی دیگر منجر به افزایش نقدینگی گسترده می‎شود که آثار آن در تورم و پولشویی ظهور می‌یابد. به همین دلیل باید به طور جدی فکری برای حل این موضوع کرد. هرچند در حال حاضر موضوع تحریم‎ها پیش آمده و درآمدهای نفتی را کاهش داده و عملا شرایط خاصی را به بودجه تحمیل می‎کند و ناگزیر از کاهش وابستگی به نفت می‌شویم اما باید به این موضوع به طور کارشناسانه نگریست.

مشکل بعدی بودجه، نهادها، دستگاه‏‌ها و جریان‎های خارج از دولت هستند که هیچ نیازی به استفاده از بیت‏‌المال ندارند اما فشارهای گسترده‏‌ای را بر آن به وجود می‎آورند. این نهادها به دلیل وجود درآمدهای نفتی و ناکارآمدی نظام بودجه‎ریزی و مهم‌تر از همه به دلیل لابی‎های غیرمنطقی و گسترده‏ای که طی سالیان گذشته وجود داشته، ردیف‎هایی را در بودجه به خود اختصاص دادند. در هر سال هم لابی‏ های گسترده‎ای در این مورد شکل می‎گیرد تا بر میزان آن افزوده شود یا دستگاه‎های دیگری هم به آن اضافه شود.

مشکل دیگر در ارتباط با بودجه، لابی‎های برخی دستگاه‎های حکومتی و دولتی است که متاسفانه بعد از تقدیم لایحه از سوی دولت شروع می‎شود. در این بین نمایندگان مجلس نیز مستثنا نیستند. با شروع رسیدگی به لایحه بودجه در مجلس، نمایندگان ملت شروع به تحرکات گسترده‎ای برای دست بردن در متن آن می‎کنند؛ از برخی ردیف‎ها کم کرده و به برخی دیگر اضافه می‎کنند. غافل از اینکه در شرایط فعلی کشور و با توجه به مشکلات اقتصادی که با آن روبه‎رو هستیم، منطقه‎گرایی و توجه به پروژه‎های مربوط به حوزه انتخابیه، دیگر محلی از اعراب ندارد و هرآنچه هست باید صرف مسائل ملی شود. لابی‏‌هایی هم که بعضا صورت می‎گیرد، فقط در برخی موارد بسیار ضروری و استثنایی که دلایل توجیهی قانع کننده‎ای برای همگان از جمله خود دولت داشته باشد قابل اعمال است. اما اگر بخواهد رویه‎‏ای را ایجاد کند کار خطرناکی است.

مشکل دیگر بودجه در ایران به اولویت‎بندی راهبردی در بودجه‎ریزی ما بازمی‎‏گردد که یا وجود ندارد یا خیلی کم است. در هر کشوری میزان اختصاص بودجه محدود است و از سوی دیگر پروژه‏ ها و مطالباتی که وجود دارد بی‎نهایت است. در یک چشم‎انداز باید مشخص شود که در هر سال چه اولویت‎هایی برای کشور وجود دارد که متناسب با آن بودجه‏ تعلق بگیرد، اما این گونه نیست. به دلیل همین فقدان نگاه راهبردی و لابی‏‌هایی که بودجه را به منزله گوشت قربانی درآورده که هرکسی با زوری که دارد یک تکه از آن را می‏‌کند، نمی‌توان امیدوار به تصویب بودجه‏‌ای ملی بود. چه بسا که از همین طریق است که میزان زیادی از بودجه اتلاف شده و یا صرف موارد مستهلک می‌‏شود. بنابر این شایسته است که نمایندگان به انتطارات و مطالبات دامن نزنند.

نمایندگان ملت به عنوان کسانی که وکالت مردم را برعهده دارند و تصمیم نهایی در مورد بودجه برعهده آنان است باید این مشکلات را در نظر داشته باشند. در این مسیر نخستین کاری که باید انجام دهند این است که نگاه محلی و منطقه‌‏ای و شخصی خود را کنار بگذارند و با یک نگاه کاملا ملی در راستای حل مشکلات اساسی مرتبط با بودجه اقدام کنند. منبع: روزنامه ایران

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن