«جعبه سیاه» زباله‌های هسته‌ای از آمریکا به دیگر کشورها می‌رود

ایالات متحده تکنولوژی «جعبه سیاه» زباله‌های هسته‌ای را در اختیار دیگر کشورها قرار می‌دهد.

به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» اداره انرژی هسته‌ای دپارتمان انرژی ایالات متحده، پروژه‌ای را در دست توسعه دارد که بر اساس آن به دیگر کشورها کمک خواهد کرد تا بتوانند زباله‌های هسته‌ای خود را مدیریت کنند.

هدف از این اقدام حفظ رقابت‌پذیری آمریکا در برابر دیگر رقبا در خصوص تکنولوژی‌های دفع زباله‌های هسته‌ای عنوان شده است.

از سویی ایالات متحده خود به دنبال راه‌حلی برای ذخایر زباله‌های هسته‌ای این کشور است به خصوص که بارها به ویژه در نوادا مخالفان سیاسی نسبت به انباشت دائمی این زباله اعتراض کرده‌اند. و از سویی نگرانی‌هایی هم در خصوص هزینه‌ها و مسائل ایمنی بازیافت این زباله‌ها وجود دارد.

اداره ملی ایمنی هسته‌ای NNSA در نظر دارد با استفاده از تکنولوژی‌های بهبود تکنیک‌های شکستن، حرارت دادن و ایجاد جریانی در داخل زباله‌ها برای کاهش حجم آنها، به دیگر کشورها کمک کند.

بر اساس اعلام منابع رویترز که نخواستند نامشان فاش شود، این تکنولوژی‌ها به صورت «جعبه سیاه» به دیگر کشورهایی که برنامه هسته‌ای آنها تحت نظارت ایالات متحده به پیش می‌رود ارسال خواهد شد.

منبع اطلاعاتی رویتز می‌گوید با این روش بدون انتقال مالکیت تکنولوژی‌ها، به کشورهایی که نگرانی‌هایی در خصوص سوخت مصرف شده دارند، کمک خواهد شد.

NNSA هم تایید کرده است که قرار است ایالات متحده برای دفع زباله‌های هسته‌ای به کشورها کمک کند اما جزئیات آن را مشخص نکرده است.

البته اسامی کشورهایی که قرار است این تکنولوژی در آنها به کار گرفته شود اعلام نشده است و مشخص نیست بعد از اجرای این تکنولوژی، زباله‌های هسته‌ای قرار است در کجا انباشه شوند.

البته این اداره اعلام کرده است نگران است این فرآینده خطر دستیابی گروه‌های جنگ طلب یا کشورهای دشمن ایالات متحده به این مواد هسته‌ای را بیشتر کند.

پیش از این جیمی کارتر، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، هر گونه بازیابی زباله‌های هسته‌ای را به علت اینکه این بازیابی منجر به تولید اورانیوم و پلوتونیوم خالص می‌شود را ممنوع اعلام کرده بود. این دو ماه در ساخت بمب اتم استفاده می‌شود.

اما مقامات NNSA گفته اند که برنامه جدید برای انجام فرآیند بازیافت زباله‌ها نیست، با این حال به نوع تکنولوژی مورد استفاده اشاره‌ای نکرده است.

یک منبع آگاه دیگر گفته است که سه روش کلی برای کاهش حجم زباله‌های هسته‌ای وجود دارد که هر سه بسیار هزینه‌بر هستند. دست کم یکی از این تکنیک‌ها به عنوان تهدید امنیتی شناخته می‌شود.

اولین روش، روش تثبیت است که از طریق جداسازی سوخت‌های مصرف شده و مترکم کردن آنها به اندازه دو برابر کوچکتر از حجم اولیه‌شان است. این روش هزینه‌بر است اما تهیدید امنیتی ندارد.

در روش دوم، پلت‌های رادیواکتیو در مجموعه سوخت مصرف شده حرارت داده می‌شوند. این فرآیند، اما گازهایی تولید می‌کند که خطرات زیست محیطی و بهداشتی بسیاری دارند.

سومین روش هم به نام گرمافراوری، که در آزمایشگاه ملی آراگون دپارتمان انرژی به کار گرفته شده است، سوخت مصرف شده را در مواد فلزی مایع شده وارد کرده و یک جریان الکتریکی از میان آن عبور می‌دهند. در نتیجه حجم آن کاهش می‌یابد اما پلوتونیوم و اورانیوم غنی شده تولید می‌کند که پتانسیل ایجاد خطر دارد.

وستینگ هاوس، شرکت آمریکایی سازننده راکتورهای هسته‌ای، در نظر دارد تکنولوژی ساخت راکتورهای هسته‌ای را به کشورهایی مثل عربستان سعودی و هند منتقل کند اما رقبایی مثل شرکت روسی «روس ‌اتم» را در مقابل خود دارد.

ریک پری، در دیداری که اخیرا از عربستان سعودی داشت در خصوص برنامه‌های هسته‌ای این کشور هم مذاکراتی داشت در حالی که مخالفان هنوز نگران عواقب کشته‌ شدن روزنامه‌نگار عربستانی، جمال قاشقچی، در استابول ترکیه هستند.

از سویی ایالات متحده در داخل هم با مشکلاتی در خصوص انرژی هسته‌ای دست به گریبان است. در حالی که راکتورهای قدیمی در حال بازنشسته شدن هستند، پروژه‌‌های جدید به دلیل هزینه‌های رو به افزایش و نیز مشکلات زباله‌های هسته‌ای بلاتکلیف هستند.

در حال حاضر ایالات متحده سالانه 2 هزار تن متریک زباله هسته‌ای تولید می‌کند که آنها را در حفره‌ها یا خمره‌های فولادی در 60 نیروگاه برق تجاری در سرتاسر کشور نگهداری می‌کند.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن