گردشگری دریایی با تاکید بر حفظ محیط زیست

هندورابی از جزایر ایرانی خلیج فارس در استان هرمزگان در جنوب ایران است، این جزیره با 22٫8 کیلومتر مربع مساحت در فاصله 325 کیلومتری بندرعباس در خلیج فارس، حد فاصل دو جزیره کیش و لاوان، در 28 کیلومتری جزیره کیش قرار دارد. 

درباره وجه تسمیه هندورابی در اسناد قدیمی روایت بسیار است، از جمله براساس یک افسانه محلی، هند و رابی اسامی یک زوج عاشق بوده که به این جزیره می‌آیند و با هم زندگی می‌کنند. 

گفته می شود اکنون حدود 20 تا 25 نفر در این جزیره ساکن هستند که فعالیت اقتصادی آنها، صید و غواصی است. این جزیره از ویژگی های منحصر به فرد برخوردار است و یکی از زیباترین و بکرترین مناطق کشور محسوب می شود. 

در بهمن ‌ماه 1389، قانون الحاق جزایر هندورابی و فارور کوچک و بزرگ به محدوده منطقه آزاد کیش از سوی رئیس جمهوری ابلاغ شد. 

تنوع جانوری در این جزیره زیاد است. سواحل شمالی پر از آبسنگ های مرجانی است، شاهین و باز هم در این منطقه دیده می شود ، اما تنوع ماهی‌ها و آبزیان بیشتر است. جراح ماهیان، تن ماهیان دم زرد، یونیک، پیکاسو، ملوان و طوطی ماهیان از جمله ماهی های کوچک و رنگارنگ این جزیره هستند. 

یکی از جاذبه‌های این جزیره تماشای تخم گذاری لاک پشت ‌ها است که از نیمه اسفند تا نیمه خرداد ادامه دارد. با توجه به این پتانسیل چند سالی است که طرح گردشگری جزیره هندورابی مطرح است؛ طرحی که به گفته مدیر عامل سازمان منطقه آزاد کیش، ملاحظات محیط زیستی در آن مورد تاکید است و نیز در راستای آن تاکنون چندین جلسه با حضور کارشناسان داخلی و بین المللی برگزار و پتانسیل و نحوه استفاده از آنها بررسی و ارزیابی شده است.

غلامحسین مظفری گفت: در اجرای این طرح، تاکید ما این است که هندورابی را جزیره ای بدون کربن طراحی کنیم حتی وسیله نقلیه ای که قرار است در آنجا استفاده شود نباید از سوخت های فسیلی استفاده کنند، در واقع مهمترین ویژگی جزیره کیش آرامشی است که در آنجا وجود دارد، کیش یکی از چهار جزیره بزرگ دنیا است که بیشترین اکسیژن خالص را دارد بنابراین باید این ویژگی ها را حتی در روند اجرای طرح های توسعه ای و گردشگری منطقه حفظ کنیم در واقع این باید هنر ما باشد. 

مظفری به بازدید خود از جزیره هندورابی اشاره کرد و گفت: جزیره اقلیم و درختان بسیار زیبایی دارد بر این اساس اولین تاکیدم در روند اجرای طرح گردشگری این بود که تمام درختان پلاک گذاری و شناسنامه دار شوند تا در حین اجرای طرح هیچ درختی قطع نشود. 

مدیر عامل منطقه آزاد کیش تاکید کرد: هر پروژه ای که قرار است اجرا شود باید بر مبنای وجود درختان طراحی شود، در واقع این درختان به هر قیمتی حتی به قیمت جابجایی برخی از پروژه ها، باید حفظ شوند. اگر هم جایی الزام و اجباری به اجرا باشد باید حتما بنشینیم و نظر محیط زیست را لحاظ کنیم. 

وی گفت: هندورابی مانند کاغذ سفیدی است که قبلا یک سری مطالعات بروی آن انجام شد اما نهایی نشده بود اکنون در این مرحله اصرار ما بر این است که مطالعات را خوب و کامل انجام دهیم و خود را ملزم به اجرای مطالعات بدانیم؛ به همین دلیل گرچه تمامی پیشنهادهای سرمایه گذاران را بررسی می کنیم اما تاکید بر این است که مطالعات باید توسط یک شرکت توانمندی که مورد قبول همه باشد انجام گیرد. 

مظفری افزود: به دلیل اهمیت موضوع یک شورای مشورتی تشکیل دادیم که فراتر از بحث منطقه آزاد کیش است و در آن از بسیاری از کسانی که در کشور در این زمینه صاحب نظر هستند دعوت کردیم تا در کنار مشاور طرح کار کنند. 

وی با اشاره به اینکه طرح گردشگری هندورابی متقاضی سرمایه گذاری از طرف های داخلی و خارجی دارد، گفت: به دلیل دارا بودن پتانسیل بالای جزیره هندورابی در امر گردشگری از سرمایه گذاران خارجی پیشنهاد داشتیم که به مدت 30 سال در جزیره فعالیت کنند که مورد موافقت قرار نگرفت زیرا معتقدیم می توانیم خود با برنامه ریزی اصولی و علمی از این پتانسیل استفاده کنیم. 

مدیر عامل منطقه آزاد کیش تاکید کرد: در واقع نظر ما این است که اول خود به عنوان متولی کار، طرح را تهیه و نهایی کنیم بعد به سرمایه گذار پیشنهاد دهیم، در واقع نمی خواهیم موضع ما انفعالی باشد و در نهایت یک جزیره به هم ریخته داشته باشیم. 

وی اظهار داشت: اصرار ما این است اکنون که زمینه فراهم است و همه علاقه مند به توسعه و پیشرفت جزیره هندورابی هستند، طرح را اصولی تر کار کنیم. 

مظفری درباره حضور نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست در جلسات مربوط به هندورابی گفت: نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست نیز در جلسات حضور دارند چون اگر غیر از این باشد در بلند مدت جواب نخواهیم گرفت شاید در کوتاه مدت منفعتی به دست آوریم اما اگر محیط زیست را حفظ نکنیم در بلندمدت ضرر خواهیم کرد. 

وی افزود: من خود یک فعال محیط زیست هستم و بر رعایت ملاحظات محیط زیستی در اجرای تمام پروژه ها اصرار دارم، در اولین جلسه شورای اداری کیش نیز که شرکت کردم ، بر رعایت موضوعات محیط زیستی در جزیره از ساده ترین آن مانند پاکیزه نگه داشتن شهر تا مباحث مربوط به دریا و خشکی تاکید کردم . 

مظفری در خصوص جزیره کیش نیز اظهار داشت: کار احداث پژوهشکده محیط زیستی در کیش در حال اتمام است و به زودی راه اندازی می شود، این کار با همکاری دانشگاه تهران انجام می شود که نشان از اهمیت رعایت ملاحظات زیست محیطی دارد ، مدیران قبلی هم به آن توجه داشتند ما هم اصرار بر اجرای آن داریم. 

وی گفت: بعضی اوقات شاید اختلاف نظرهایی در برخی از کاربری ها باشد نمی خواهم بگویم برخی قوانین سختگیرانه است اما بهتر است تمام کارها با تعامل انجام شود ؛ البته در مواردی برخی استانداردها در برخی از فعالیت ها به حدی سختگیرانه است که تمام امور را دچار مشکل می کند، هر چند محیط زیست یکی از اصلی ترین مباحثی است که باید حتی به قیمت متوقف شدن و یا تغییر کردن برخی طرح ها حفظ شود اما نباید استانداردها را به حدی سختیگرانه کنیم که برخی بدون گرفتن مجوز یک سری کارها را انجام دهند. 

مدیر عامل منطقه آزاد کیش تاکید کرد: بحث ما این است پروژه هایی که قرار است در کیش انجام شوند باید حتما پیوست زیست محیطی داشته باشند. 

ایجاد پارک هویت 

مظفری همچنین گفت: برای هفته درختکاری که در آینده نزدیک است ستاد ویژه ای تشکیل دادیم و تصمیم گرفتیم که برنامه فقط یک درختکاری ساده نباشد. 

وی افزود: قرار شد پارکی با عنوان پارک هویت ایجاد کنیم و درختان آن توسط افراد به نام خودشان کاشته می شود البته محور اصلی آن افرادی است که در آستانه ازدواج قرار دارند و می توانند درختی به نام خودشان بکارند که به مرور در آینده به پارکی با هویت تبدیل می شود. 

توسعه گردشگری دریایی با هدف کاهش وابستگی به نفت 

همچنین پروین فرشچی معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: توسعه گردشگری دریایی یکی از برنامه های اصلی سازمان است که در گام اول با اقدامات لازم در هندورابی و رعایت ملاحظات محیط زیستی آغاز شده است. 

وی افزود: هندورابی جزیره ای است که می تواند صنایع مختلف از جمله پتروشیمی، بنادر صیادی، اسکله و فرودگاه داشته باشد اما تلاش کردیم با پتانسیلی که این جزیره دارد، به یک جزیره گردشگری تبدیل شود که بر این اساس طرح جامع گردشگری جزیره هندورابی تهیه شد و در آن پتانسیل ها و این که چه تسهیلاتی می تواند به گردشگر ارائه دهد، با تمام ملاحظات زیست محیطی، مشخص شده است. 

فرشچی گفت: طرح جامع گردشگری جزیره هندورابی با نظارت کامل سازمان حفاظت محیط زیست و توسط منطقه آزاد کیش تهیه شده است. 

وی درباره رعایت ملاحظات زیست محیطی در روند اجرای این طرح گفت: با توجه به تعامل خوبی که با منطقه آزاد داریم، تمامی ملاحظات زیست محیطی با نظارت سازمان محیط زیست در طرح جامع دیده و قطعا در روند اجرا لحاظ خواهد شد. 

فرشچی درباره جزایر دیگر گفت: اجرای این برنامه برای جزایر دیگر نیز جزو برنامه های سازمان محیط زیست است که بر این اساس در فازهای بعدی اولویت با جزایر لاوان، هنگام و ابوموسی خواهد بود. 

وی تاکید کرد: رونق گردشگری دریایی با هدف کاهش وابستگی اقتصادی کشور به نفت، گاز، پتروشیمی و فولاد باید با جدیت دنبال شود اما در این راستا حفظ محیط زیست نیز بسیار حایز اهمیت است. 

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن