بازی ژئوپلیتیک خطرناک عربستان با نفت و گاز
عربستان سعودی خود را در یک موقعیت بالقوه ژئوپلیتیکی خطرناک قرار میدهد آن هم با ادامه رابطه به قدمت چندین دهه خود با واشینگتن و در عین حال ایجاد رابطه جدیدی بر اساس بازار نفت با مسکو.
به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» آخرین تکه این پازل هفته گذشته در جریان نشست «مجمع جهانی اقتصاد» در داووس تکمیل شد که در آن آرامکوی عربستان نیز شرکت داشت.
آرامکو در داووس اعلام کرد که قصد دارد یک سری تاسیسات گازی در ایالات متحده را خریداری کرده و با سرمایهگذاری «میلیاردها دلار» در این تاسیسات، به عنوان یکی از بازیگران گاز دنیا مطرح شود.
عربستان مدتی است به دنبال متنوع سازی منبع درآمدی خود، سرمایهگذاریهای بسیاری را در صنایع پایین دستی کشورهای مختلف آغاز کرده که نمونه آن سرمایهگذاری در مجتمع موتیوا در تگزاس، به عنوان بزرگترین پالایشگاه نفت در ایالات متحده است.
امین ناصر، رییس آرامکو، به رویترز گفته بود که این کشور در تلاش است تا یک سرمایهگذاری به مبلغ 10 میلیارد دلار در مجتمع موتیوا داشته باشد.
او ادامه داد ما مشتاق سرمایهگذاری بیشتر در ایالات متحده هستیم.
تیم بین الملل گاز آرامکو به دنبال تکمیل زنجیره تامین خود در بخش گاز هستند. آنطور که آرامکو اعلام کرده است این تیم از پشتیبانی چند میلیارد دلاری بهره مند هستند.
پیش از این هم آرامکوهایی علاقه خود را به تبدیل شدن به بازیگر جهانی در بخش گاز و LNG را نشان داده بودند. هدف آرامکو تبدیل شدن به یک صادر کننده گاز است اما برای رسیدن به هدف، آرامکو راه درازی در پیش دارد.
البته تاریخ روابط نزدیک عربستان با ایالات متحده، به زمان فرانکلین روزولت و جنگ جهانی دوم میرسد. پس از آن دانش صنایع نفت آمریکا، مدیریت آن، و سرمایه آن به توسعه صنایع نفت عربستان کمک کرد که به موقعیتی که حالا دارد برسد.
با این حال ریاض اکنون در حال برقراری یک ارتباط نزدیک با رقیب واشینگتن، یعنی مسکو، است.
رشد روابط ریاض مسکو، به دلیل ضروریات بازار نفت بود. دو طرف برای کاهش تولید نفت و کاهش اشباع بازار، در سال 2016 به توافق رسیدند. و به این ترتیب بود که اوپک پلاس به وجود آمد و رهبری آن بر عهده عربستان و روسیه افتاد.
بعد از اولین توافق نفتی دو کشور در سال 2016، عربستان و روسیه سال گذشته میلادی هم دوباره بر سر کاهش ذخایر نفت به توافق رسیدند.
این توافق زمانی به وجود آمد که به دنبال جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین تولید کنندگان نسبت به کاهش تقاضا نگران بودند. از سویی با ثبت رکوردهای تولید نفت در ایالات متحده، عربستان و روسیه، همزمان تقاضا در بازار کشورهای در حال توسعه هم کاهش یافت.
حالا روسها و سعودیها در زمینه گاز هم با هم روابط بسیار خوبی با هم برقرار کردهاند، عربستان یکی از بزرگترین سرمایهگذاران بخش LNG روسیه شده است.
ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، مدعی است که LNG روسیه روزی با LNG کشورهایی چون قطر، استرالیا و ایالات متحده به رقابت برخواهد خاست.
اما اینجا مشکلی به وجود میآید.
با ادامه توسعه روابط ریاض- مسکو در زمینه و ارتباطات متقابل گازی و نفتی بین دو کشور، که همراه است با سرماهیگذاری هر دو طرف در منابع نفت و گاز همدیگر، این دو کشور در زمینه کنترل قیمت نفت در بازار هم با هم همکاری میکنند.
اویل پرایس میگوید عربستان و روسیه روابط ژئوپلیتیکی خود را در منطقه نیز توسعه میدهند، روابطی که در منطقه خاورمیانه بین این دو کشور شکل میگیرد که در واقع منطقهای است که ایالات متحده و روسیه هم بر سر آن در کشمکش هستند. به خصوص که جنگ داخلی سوریه هم در این منطقه محل مناقشه بین آمریکا و روسیه است.
چند سال پیش بود که ریاض مجبور شد بین هژمونی رو به رشد مسکو و منافع ایالات متحده در منطقه یکی را انتخاب کند.
این تصمیمی است که بر شانههای عربستان و به ویژه محمد بن سلمان، سنگینی میکند.
از سویی این تصمیمی است که میتواند بازار نفت و گاز دینا و نیز ثبات منطقه خاورمیانه را تحت تاثیر قرار دهد.