ارزیابی روزانه چالش‌های تامین آب در استان خراسان رضوی

سید هادی افضل‎نیا مدیر دفتر برنامه‌ریزی و بررسی‎های اقتصادی شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: برای تامین آب مورد نیاز کلیه مصارف در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت استان به خصوص شهر مقدس مشهد برنامه های تفصیلی و عملیاتی تدارک دیده شده است.

وی با اشاره به شرایط فعلی استان و تغییرات اقلیمی پیش رو عنوان کرد: با توجه به قرار گرفتن 74 درصد مساحت استان در منطقه خشک و 26 درصد در منطقه نیمه خشک و پیش بینی تغییرات اقلیمی به خصوص در کریدور شرق کشور، افزایش دما و کاهش بارش احتمالی در سال‎های آینده مدیریت منابع آب را با چالش های جدی تری مواجه خواهد کرد.

وی با تاکید بر اینکه مدیریت عرضه و تقاضا لازمه مدیریت یکپارچه منابع آب در سال‎های آینده است افزود: میانگین بارش های بلند مدت استان 221 میلی متر است. این میزان بارش در سال آبی 96-95 به 189 میلی متر و در سال آبی 97-96  به حدود 130 میلی متر کاهش یافته است.پ

اولین برنامه ما اجرای طرح سازگاری با کم آبی است

افضل نیا با تاکید بر اینکه برای تامین آب استان استراتژی اصلی ما سازگاری با کم آبی است گفت: تا زمانی که الگوی مصرف آب و بدمصرفی را اصلاح و کنترل نکنیم هرچه در زمینه تامین و انتقال آب تلاش کنیم بازهم با مشکل کمبود آب مواجه خواهیم بود.

وی با اشاره به اینکه جمعیت مستقر در مرکز استان از 15درصد در سال 1335 به حدود 50 درصد در سال 1395 رسیده اظهار کرد: عدم اجرا و یا درست اجرا نشدن طرح آمایش سرزمین آب محور، باعث افزایش استقرار نقاط جمعیتی در مراکز استان ها شده و این شکل گیری سبب رشد و توسعه صنعت و … خواهد شد که در پی آن تقاضای بیشتر برای آب رقم می خورد و نیاز به تامین و انتقال آب از خارج حوضه همچنان باقی خواهد ماند.

مدیر دفتر برنامه ریزی و بررسی‎های اقتصادی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی ادامه داد: در گذشته، کم آبی و بحران آب، دغدغه دولت‎ها و وزارت نیرو بوده است. اما تجربه نشان داده برای برون رفت از بحران‎های پیش آمده، موضوع آب، سازگاری و مشکل کم آبی در حال حاضر باید به یک مسئله واحد تبدیل شود و دغدغه تک تک افراد جامعه باشد و دستگاه‎های اجرایی نیز برای حل این مشکل بایستی ضمن پرهیز از بخشی نگری، به‎صورت بهم پیوسته کار کنند.

یکی از برنامه های سال 98 بازچرخانی آب و جایگزینی پساب به جای آب شرب برای فضای سبز است

افضل نیا گفت: فضای سبز مشهد از شرایط نسبی خوبی برخوردار است و بنا بر اعلام مسئولین سازمان پارک‎ها طی سال‎های گذشته مقام اول را در بین سایر شهرها داشته است. ضمن تاکید بر اهمیت نقش فضای سبز برای کاهش اثرات منفی ناشی از آلودگی هوا، از جمله برنامه های سازگاری با کم آبی در سال 98، جایگزینی پساب مناسب به جای آب شرب مصرفی برای تامین آب مورد نیاز فضای سبز است.

وی اضافه کرد: برنامه شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی برای سال 98 استفاده از تمامی ظرفیت‎های موجود سطحی و زیرزمینی است تا با کمترین مشکل، آب شرب مورد نیاز شهرهای استان به خصوص کلانشهر مقدس مشهد را تامین کنیم. با انتقال پساب به غرب مشهد و جایگزینی آن با آب چاه‎های کشاورزی و همچنین انتقال آب ازیال‎های شمالی رشته کوه‎های هزار مسجد به عنوان طرح‎های میان مدت، مشکلات تامین آب شرب و بهداشت مشهد را به حداقل برسانیم. طرح شیرین سازی و  انتقال آب از دریای عمان نیز در حال اخذ مجوزهای مربوط و تدقیق نهایی مطالعات انجام شده است که به عنوان گزینه درازمدت تامین آب شرب کریدور شرق کشور در برنامه های تامین آب قرار گرفته است.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن