کولرهای گازی سالیانه دو هزار مگاوات به بار شبکه برق کشور اضافه میکنند
محمدحسن متولیزاده در نشست وزیر نیرو با فعالان بخش خصوصی که در اختتامیه یازدهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر، بهرهوری و صرفهجویی انرژی برگزار شده بود با تاکید بر اینکه مجموعه توانیر به شکل جدی در پی برنامههای بهینهسازی مصرف است، گفت: تمهیدات این بخش با هزینه کمتر و زمان کوتاهتری به نتیجه خواهد رسید و به جهت اینکه سرعت بازگشت سرمایه در این بخش نیز کوتاه است طبیعتا اشتغالزایی فراوانی نیز ایجاد میکند.
وی با تاکید بر اینکه بهینهسازی مصرف موجب کاهش بار پیک شب در کشور شده است، ادامه داد: تا پیش از این عمده مصرف پیک شب ما مربوط به سیستمهای روشنایی بوده است که صنعت برق توانسته است با توزیع 200 میلیون لامپ کم مصرف حدود دو هزار مگاوات از بار شبکه بکاهد.
مدیرعامل توانیر با تاکید بر اینکه حدود 40 درصد بار تابستان مربوط به سیستمهای سرمایشی است، ادامه داد: این رقم سالیانه با شیب تندی در حال افزایش است به طوری که در هر سال حدود 850 هزار کولر گازی در کشور ما اضافه میشود و همین اقلام نزدیک به دو هزار مگاوات به بار شبکه برق کشورمان در تابستان اضافه میکند.
متولی زاده خاطرنشان کرد: اگر به بهینهسازی مصرف توجه نداشته باشیم طبیعتا باید به شکل مستمر هزینههای هنگفتی برای افزایش تولید برق داشته باشیم تا بتوانیم نیازهای این چنینی را که با بهینه سازی قابل کنترل خواهد بود را تامین کنیم.
وی اضافه کرد: در سال جاری حدود 200 میلیارد تومان از منابع داخلی توانیر برای ارائه پاداش به بخش صنایع و کشاورزان برای جابجایی بار مصرف برق آنها اختصاص دادهایم و برنامههای ما برای مدیریت بار به شکل ویژهای ادامه خواهد داشت.
مدیرعامل توانیر با اشاره به منابع محدودی که در حوزه تجدیدپذیرها وجود دارد، گفت: ما نباید خود را به منابع باریک عوارض برق محدود کنیم چرا که منابع این بخش محدود است و تنها میتواند بخشی از هزینهها را جبران کند. بنابراین در این زمینه بایستی سایر منابع از جمله منابع حاصل از محل سوخت صرفهجویی به شکل جدی مورد توجه قرار بگیرد.
متولیزاده با اشاره به اینکه حدود 917 میلیارد تومان برای عوارض برق تخصیص داده شده است، گفت: از این رقم نزدیک به 840 میلیارد تومان به خزانه پرداخت شده است و در حال حاضر حدود هزار و 800 میلیارد تومان از منابع ما مدتهاست که در اختیار سازمان هدفمندی یارانهها بوده و همچنان تسویه نشده است.
وی تاکید کرد: از میان 840 میلیارد تومان واریز شده به خزانه نیز 440 میلیارد تومان تخصیص یافته است که 110 میلیارد تومان آن صرف برقرسانی روستایی و 330 میلیارد تومان صرف توسعه انرژهای تجدیدپذیر در کشور شده است از این رو توانیر نهایت استفاده را از تمام اختیار و توان محدود خود برای حل مسائل موجود در این بخش بکار گرفته است.
تلاش برای حل مشکلات موجود در بخش واحدهای پسماندسوز
در این نشست سیدمحمد صادقزاده، رئیس سازمان ساتبا نیز با اشاره به درخواست موجود در این بخش برای افزایش نرخ خرید تضمینی برق تجدیدپذیرها، گفت: اگر نرخ مربوط به این بخش افزایش پیدا کند طبیعتا به جهت اینکه منابع کافی برای تامین و پرداخت آن وجود ندارد همین مسئله موجب خواهد شد شرکتها بیشتر متضرر شوند.
وی افزود: بدین منظور مقرر شده است تا از منابع دیگری برای پرداخت صورت حسابها استفاده کنیم که در این زمینه هفت منبع بالقوه همچون منابع حاصل از محل سوخت صرفهجویی شده شناسایی شده است که اگر همین یک بخش عملیاتی شود مشکلی برای افزایش نرخ خرید تضمینی برق تجدیدپذیرها نخواهیم داشت.
صادقزاده در خصوص نرخ خرید تضمینی نیروگاههای پسماند سوز، گفت: اساسا واحدهای فعال در این بخش از همان ابتدا به دلیل نوع نرخ طلبکار بودهاند که این مسئله کاملا به حقه بوده است ولی بنا نبوده است که تمامی منابع این بخش از سوی وزارت نیرو پرداخته شود و باید بخشی از آن از طریق حق امحای زباله تامین شود. از این رو درصددیم تا مشکلات موجود در بخش واحدهای پسماند سوز را خارج از برنامه و دستور کار مورد بررسی قرار داده تا به زودی شاهد رفع مسائل موجود در این حوزه باشیم.