بیاعتمادی به کنسرن بوئینگ؛ رمز گشایی بوئینگ در اروپا
پس از سقوط یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس۸ در نزدیکی آدیسآبابا، خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه (۱۳ مارس ۲۲ بهمن) از ارسال جعبه سیاه این هواپیما به اروپا خبر داده است. اینکه کدام کشور مسوول بررسی این اطلاعات خواهد بود، به گفته سخنگوی خطوط هوایی اتیوپی هنوز نامشخص است.
به طور معمول جعبه سیاه هواپیمایی که دچار حادثه میشود، به کشور تولیدکننده هواپیما فرستاده میشود. در مورد بوئینگ ۷۳۷ مکس۸ کشور تولیدکننده، آمریکاست. از این روی انتخاب کشوری اروپایی به جای ایالات متحده آمریکا برای استخراج اطلاعات جعبه سیاه هواپیما، میتواند به بیاعتمادی به کنسرن بوئینگ تعبیر شود.
انتقادها از بوئینگ، کنسرن هوافضایی آمریکایی، پس از دومین سانحه هوایی برای مدل ۷۳۷ مکس۸ بالا گرفته است. در پی وضع ممنوعیت پرواز برای هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس۸ در بسیاری کشورها، مدیر اجرایی بوئینگ با ترامپ برای عدم وضع ممنوعیت پرواز تلفنی گفتگو کرده است.
روز یکشنبه (۱۰ مارس ۱۹ اسفند) ۱۵۷ نفر بر اثر سقوط یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ ماکس ۸ خطوط هوایی اتیوپی جان خود را از دست دادند. کمی پیشتر در اکتبر سال ۲۰۱۸ یکی دیگر از این هواپیماها در اندونزی سقوط کرد و ۱۸۹ سرنشین آن جان باختند.
در هر دو مورد، سانحه کمی پس از شروع پرواز و در حالت اوجگیری هواپیما، رخ داده است. در مورد سقوط هواپیمای اندونزی کارشناسان احتمال میدهند که یک نرمافزار ویژه سیستم کنترل که توسط بوئینگ برای مدل ۷۳۷ مکس۸ طراحی شده، عامل حادثه بوده است.
شرکت بوئینگ اما همچنان اصرار دارد که هیچ ریسک امنیتی در این هواپیماها وجود ندارد و قول تکمیل و تصحیح سریع نرمافزار سیستم کنترل این مدل از هواپیماهای بوئینگ را داده است.
اروپا، استرالیا و بسیاری از کشورهای آسیایی پس از سقوط دومین هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس۸ برای این مدل ممنوعیت پرواز وضع کردند. روز چهارشنبه (۱۳ مارس ۲۲ اسفند) کشورهای نیوزلند، ویتنام، صربستان و مصر هم به این فهرست اضافه شدند.
گفتگوی تلفنی مدیراجرایی بوئنگ با ترامپ
برپایه گزارشهای منتشرشده در رسانههای آمریکا، پس از سرنگونی بوئینگ ۷۳۷ مکس ۸ در اتیوپی، دنیس مویلنبرگ، مدیراجرایی شرکت بوئینگ با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفتگویی تلفنی داشته است. نیویورکتایمز با استناد به اظهارات چند تن که در جریان این گفتوگو بودهاند، مینویسد، مویلنبرگ در تماس با ترامپ از او خواستار عدم وضع ممنوعیت پرواز برای هواپیماهای این مدل شده است.
شبکه سیانان هم درباره این گفتوگوی تلفنی بدون اشاره به محتویات آن گزارش داده است.
این اظهارات هنوز رسما تایید نشدهاند.
اداره هوانوردی فدرال آمریکا هنوز ممنوعیتی برای پرواز این هواپیماها وضع نکرده است.
درخواست نروژ برای جبران خسارت از بوئینگ
خبرگزاری فرانسه هم در پی این حادثه و صدور ممنوعیت پرواز این مدل از هواپیما در بسیاری از کشورها، از درخواست جبران خسارت از شرکت سازنده خبر میدهد.
سخنگوی یکی از شرکتهای هوایی نروژ که ۱۸ فروند از این هواپیماها را در ناوگان خطوط هوایی خود دارد، روز چهارشنبه (۱۳ مارس ۲۲ اسفند) با اشاره به اینکه این شرکت «صورتحساب کامل» برای بوئینگ خواهد فرستاد، گفت: «نروژ نباید از نظر اقتصادی متحمل خسارت شود چون یک مدل جدید هواپیما به طور کامل قابلیت پرواز ندارد.»
پیامدهای منفی سقوط دومین فروند از هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس ۸ در ظرف ۶ ماه در بازار بورس هم خودنمایی میکند. کاهش ارزش سهام بوئینگ زیانی میلیاردی را متوجه این شرکت هواپیماسازی کرده است.
دست کم ۲۰۰ هواپیما از مجموع ۳۵۰ هواپیمایی که از سال ۲۰۱۷ تاکنون به مشتریان تحویل داده شدهاند، در پی این حادثه، زمینگیرند.